Yleisimmät kattotyypit ja niiden huoltaminen

Näin pidennät katon elinkaarta – yleisimmät kattotyypit ja niiden huoltaminen

Pelti on kattomateriaalien kuningas, jos suosiota mitataan yleisyydellä. Pien- ja omakotitaloissa betonitiilikatto kasvattaa suosiotaan, mutta huopa on jäämässä sivuosaan lisärakennuksien katteeksi. Kaikkia kattotyyppejä yhdistää se, että oikea-aikainen puhdistus ja huoltomaalaus pidentävät niiden elinkaarta.

Peltikatto on yleisin kattotyyppi, joten se tulee usein ensimmäiseksi mieleen, kun ajatellaan katon maalausta. Kyseessä on teräskate joko puhtaalla sinkityksellä tai sitten valmistaja pinnoittanut materiaalin valmiiksi tehtaalla esimerkiksi PVC:llä, PURALilla, polyesterillä tai PVDF:llä. 

Valmiiksi pinnoitettujen katteiden käyttö on kasvussa verrattuna puhtaaseen sinkitykseen. PURAL ja polyester ovat nykyisin valtamateriaalit sinkityissä teräskatteissa. PVDF:ää käytetään vähemmän, koska se on hankala huoltomaalata. Vanhempien pinnoitusratkaisujen sudenkuopat on jo nähty, eikä niitä enää juurikaan käytetä.

Omakoti- ja pientaloissa betonitiilet kasvattavat suosiotaan, vaikka myös peltikatto on yleinen niin konesaumattuna kuin valmiina muotolevynä. Suurissa teollisuusrakennuksissa suositaan peltiä, mutta huopa on toinen varteenotettava vaihtoehto.

Huopakatto on ylipäätään väistyvä trendi. Huopaa käytetään edelleen vähemmän tärkeissä rakennuksissa, kuten varastoissa ja roskakatoksissa. Suurissa kohteissa ja taloissa se ei ole ensimmäinen vaihtoehto. Kuitusementti- ja varttikatteen osuus on syöksykierteessä, ja se kadonnee katoilta tulevaisuudessa kokonaan.

Tumma tiilikatto.

1. Peltikaton huolto

MaalausRYL:n eli alan yleisten laatuvaatimusten mukaan peltikatteiden huoltoväli on keskipitkä eli 5–10 vuotta. Tämän noudattaminen on kaikkein tärkein asia peltikaton kunnossapidossa. Katto tulee huoltaa säännöllisesti ja ajoissa aivan samalla tavalla kuin vaikkapa auto.

Ennen huoltotöihin ryhtymistä on tärkeää selvittää, missä kunnossa katto on. Mitä maalia on käytetty? Onko se tarttunut kattoon? Tämä voidaan selvittää viiltotesteillä tai kuivakalvomittarin avulla.

Kun alusta on selvitetty, voi valita oikean maalausjärjestelmän. Tikkurilan valikoimasta löytyy vesiohenteinen Panssari Akva ja liuoteohenteinen Panssarimaali sekä ammattilaisten käyttöön tarkoitetut Panssari PRO Akvaroof ja 2-komponenttinen Temaclad SC 50.

Panssari Akvasta ja Panssarimaalista on saatavilla kattava sävyvalikoima. Panssari PRO Akvaroofista on saatavilla valmissävyt, jotka vastaavat yleisimpiä peltikattovärejä.

Panssari Akva ja Panssarimaali edellyttävät pohjamaalin maalattaessa suoraan sinkitylle pinnalle. Panssari PRO Akvaroof on paksukalvomaali, jolla voidaan saavuttaa yhdellä levityskerralla tarvittava kalvonpaksuus. Perinteinen tapa on se, että ensin levitetään pohjamaali ja sitten kaksi kerrosta pintamaalia. Pohjamaalit ovat:

Panssari PRO Akvaroofilla maalauksen voi suorittaa yhdellä käsittelyllä, mikä nopeuttaa työskentelyä. Tuote on suunnattu vain ammattilaisille, koska sen käyttö edellyttää osaavaa tekijää: kattopinnalle on saatava kerralla juuri oikea määrä maalia. Sama pätee myös Temaclad SC 50 -maaliin.

Vesiohenteinen metallipintojen esikäsittelyaine ruosteisille pinnoille on Panssari PRO Ruosteenmuunnin, joka soveltuu käytettäväksi Panssari PRO Akvaroofin alla. Paras vaihtoehto on se, että kaikki ruoste saadaan kokonaan pois. Mikäli katolle jää kuitenkin pieniä määriä ruostetta, Panssari PRO Ruosteenmuunnin reagoi ruosteeseen kemiallisesti ja estää sen leviämisen. 

 

2. Tiilikaton huolto

Peltikaton huoltomaalaus ajan kuluessa alkaa olla itsestäänselvyys, mutta osa tiilikaton ottajista ajattelee sen kestävän ikuisesti sellaisenaan. Kun tiilikatto maalataan sopivassa kohdassa, sen elinkaari ja kestävyys paranevat huomattavasti. 

Kun tiilen pinta kuluu, se alkaa imeä enemmän kosteutta sisäänsä. Myös sammal sitoo kosteutta. Kun tiilikatto sulaa ja jäätyy vuorotellen talvisin, siihen tulee pakkasrapautumaa, mikä haurastuttaa tiiltä. Siksi alustan lujuus ja maalauskelpoisuus pitää varmistaa etukäteen. Naarmutustestin voi tehdä ruuvimeisselillä; tiilen pintaa koverretaan ruuvimeisselillä kunnes kova alusta tulee vastaan. Hiekkapuhallus on hyvä keino poistaa hapertunut materiaali pinnasta.

Huolellinen pesu ennen maalausta on tärkeää. Ammattilaisille suunnattu Kilpi PRO Katonpuhdistaja on erittäin tehokas katonpuhdistaja, jolla pääsee eroon sammaleesta ja homeesta. Tuote poistaa ja ehkäisee saostumia, mikrobeja sekä muita kasvustoja vesikatteilta. Sitä voi myös käyttää huoltokäsittelynä ja jättää katolle.

Kilpi Tiilikattomaalilla voi estää pakkausrapautumaa. Suojaava maalipinta päästää vesihöyryn pois rakenteesta, mutta nestemäinen vesi ei pääse siitä läpi. Näin kosteuden määrä tiilessä vähenee huomattavasti. Katto on lujempi ja kestää pidempään.  Kilpi Tiilikattomaali on vaativiin olosuhteisiin suunniteltu Suomen suosituin betonitiilikattojen erikoishuoltomaali. Se ei vaadi erillistä pohjustusta tai pohjamaalia ja siinä on erinomainen värinpysyvyys kovassakin säärasituksessa.

Kilpi Tiilikattomaalin voi levittää ruiskulla. Ammattilaiset suosivat ruiskutusta, koska se on nopeaa ja helppoa. Päällemaalauksen voi tehdä kahden tunnin kuluessa. Maalaustyö valmistuu päivässä, kun ensimmäisen kerroksen voi levittää aamupäivällä ja toisen iltapäivällä. Tämä edellyttää, että pohjatyöt on tehty edellisenä päivänä.

Tiilikaton impregnointiin, eli suojakäsittelyyn voidaan käyttää vesiohenteista Kilpi PRO Block -suoja-ainetta, joka luo vettähylkivän pinnan. Tuote ei muodosta kalvoa, vaan päästää vesihöyryn rakenteen läpi. Se estää levien ja kasvillisuuden kasvamisen ja suojaa pakkasvaurioilta. Impregnointi on hyvä vaihtoehto silloin, kun huoltomaalausta ei vielä tarvita. 

3. Huopakaton huolto

Jos huopakaton maalaa, kun sääolosuhteet ja aurinko ovat kuluttaneet pintaa pois, maali muodostaa pikimäiselle alustalle UV-suojan. Kilpi Huopakattomaali toimii hyvin joustavalla pinnalla. Sen ansiosta auringon aiheuttama rasitus vähenee ja samalla pintaliukkaus lisääntyy. Tämä pidentää huovan ikää huomattavasti.

Huopakaton maalaus saatetaan mieltää korjaussarjaksi, kun katto on mennyt huonoon kuntoon. Maalaaminen on tehtävä kuitenkin jo aikaisemmin: se on huoltoa, joka parantaa materiaalin kestävyyttä ja elinkaarta. Huonoon kuntoon päässyttä huopakattoa ei pelkkä pintamaalaus enää pelasta. 

 

Lataa opas: Kattojen huolto ja kattotuotteet

 

Oikeat työvälineet ja oikea ajoitus

Katon maalaustöissä sivellin on ykköstyökalu ja ruisku hyvä kakkonen. Vaikka telaa näkee joskus käytettävän, se ei katolle kuulu. Telasta jää liian ohut jälki, joka pitäisi sivellä heti perään. Puutarharuiskut toimivat hyvin puhdistusaineiden levityksessä.

Sopivien välineiden lisäksi ajoitus on tärkeää: oikeaan kohtaan tehty huoltomaalaus pidentää katon elinkaarta. Jos sen tekee ajoissa, työmäärä on maltillinen. Jos katto on päässyt huonoon happeen, edessä voi olla jopa koko katon uusiminen.

Eikä kannata unohtaa myöskään ulkonäköön liittyviä seikkoja. Maalaamisen ansiosta katon pintaliukkaus kasvaa, jolloin sadevesi huhtoo epäpuhtaudet pois. Tällöin katolle ei kasva niin herkästi sammalta ja jäkälää, joten katto näyttää siistimmältä ja kauniimmalta.

Lue lisää ja löydä oikeat tuotteet: Tikkurilan ratkaisut vesikatteille

Tikkurilan Pro Club ammattimaalareita.

Oletko jo Pro Clubin jäsen?

Tikkurilan Pro Club on ammattimaalareille ja maalausurakoitsijoille tarkoitettu yhteisö ja tietopankki, josta saat konkreettisia neuvoja, vinkkejä ja tukea päivittäiseen työhösi. Löydät yhdestä ja samasta paikasta suositut koulutuksemme, tapahtumat, maalausneuvonnan ja teknisen tuen.


Pysy ajan tasalla tuoteuutuuksista, inspiroidu innovaatioista ja kasvata ammatillista osaamistasi.  Liity Pro Clubiin!

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, mikäli tarvitset apua tai neuvoa oikeiden tuotteiden valinnassa tai mihin tahansa katon huoltokäsittelyyn ja maalaukseen liittyvissä kysymyksissä.
Ota yhteyttä
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi