Vinkit katon huoltomaalaukseen

Asiantuntijoidemme vinkeillä onnistut katon huoltokäsittelyssä ja maalauksessa välttäen yleisimmät tekijät, jotka johtavat virheisiin ja ei-toivottuun lopputulokseen. 

1. Alustan ja aiempien käsittelymenetelmien huolellinen kartoitus

Ammattimaisesti tehty huoltomaalaus vaatii huolellista suunnittelua ja hyviä pohjatöitä. Ota aina selvää, millainen katto on ja miten sitä on käsitelty. Valittavaan maalausmenetelmään vaikuttaa katemateriaali ja aiemmat käsittelyt. 

Ennen kuin maalaustyö aloitetaan, on tärkeää varmistaa, että katto on puhdas, kuiva ja kestävä. Maali ei pysy likaisessa ja huonokuntoisessa alustassa eikä peitä huonosti tehtyjä pohjatöitä. Pinttyneet sammaleet, levät ja jäkälät on poistettava huolellisesti ennen maalausta. Betonitiilikatoille tähän tarkoitukseen soveltuu erinomaisesti tehokas, vain ammattikäyttöön tarkoitettu Kilpi Pro Katonpuhdistaja, joka poistaa kattopinnalta epäpuhtaudet ja ehkäisee kasvuston muodostumista. Peltikatot pestään huolellisesti Panssaripesulla ja kuumalla vedellä, siten että kaikki lika, rasva ja irtoava maali on poistettu. Ruosteenpoisto ja ruostekohtien asianmukainen puhdistus ja käsittely on tehtävä huolellisesti.

Uusi sinkitty peltikatto suositellaan maalattavaksi aikaisintaan yhden talven jälkeen. Paras tartunta saadaan jo sääolosuhteissa himmentyneelle, mekaanisesti tai kemiallisesti karhennetulle sinkitylle pinnalle. 

Lue myös: Maalin heikko tarttuvuus sinkityllä metallilla

Peltikaton pesu Panssaripesulla.

2. Oikea-aikainen huoltokäsittely

On hyvä muistaa, että laadukas ja kestävä lopputulos edellyttää aina riittävän aikaisin tehtyä maalauskäsittelyä. Otetaan esimerkiksi betonitiilikate, jonka elinkaari tavarantoimittajien mukaan on noin 30 vuotta. Yleinen huoltomaalausväli katteille MaalausRYLin mukaan 5–10 vuotta. Jos huoltotoimenpiteisiin herätään vasta 25 vuoden kohdalla, se on jo liian myöhäistä. Tässä vaiheessa pakkasrapauma on niin paha, että kattoa joutuu jynssäämään ja pesemään urakalla, jotta lujan alustan saa kaivettua esiin. Katon lujuus kuitenkin kärsii pakkasrapautumasta, eikä se välttämättä kestä enää maalarin painoa. Näin uuden katon hankinta tulee vastaan ennen aikojaan.

Vesikatteen sanotaankin olevan rakennuksen viides julkisivu, ja näin ollen vesikatteen säännöllinen huoltaminen on yhtä tärkeää kuin julkisivujenkin. 

Lue lisää: Näin pidennät katon elinkaarta – yleisimmät kattotyypit ja niiden huoltaminen

 

3. Maalausolosuhteiden huomioiminen ja suunnitelmallisuus 

Hosuminen ja hätiköinti ovat laadun vihollisia. Homma voi mennä pieleen monessa kohtaa: Onko pesutulos riittävän hyvä? Onko selvitetty oikea tuote ja oikeat menetelmät? Ehtiikö aamukosteus haihtua saumoista ennen maalausta? Onko kuivumisaika riittävä?

Kattotöissä on tunnettava tuotteet ja menetelmät etuperin ja takaperin. Esimerkiksi lämpötilan vaihtelujen vaikutus on suurempi kuin seinissä. On tärkeää tietää, mikä sopii ja mikä ei sovi eri kattomateriaaleille. 

Suomen kesään mahtuu niin sateisia kuin helteisiä päiviä. Siksi olosuhteiden kanssa pitää olla tarkkana, ja käytännössä on maalattava silloin, kun olosuhteet ovat kohdallaan. Sateisina kesinä sellaiset päivät voivat olla kortilla. Kosteus on haastava asia: aamukaste aiheuttaa tartuntamurheita, iltakaste tekee värivaurion. Myös lämpötilan kanssa on oltava tarkkana: helteisenä päivänä tumman katon lämpötila nousee herkästi yli 40 asteen.

Kun on ajoissa liikkeellä, säästää itsensä monelta murheelta. Silloin maalaukset voi suunnitella ja tehdä järkevästi. Laadukkaisiin tuotteisiin panostaminen ja ajankäytön optimointi tulee halvemmaksi, koska silloin vältytään reklamaatioilta eikä samoja töitä tarvitse tehdä useaan kertaan.

 

3. Laadukkaat ja ajantasaiset tuotteet ja menetelmät

Huolehdi omasta tietotaidostasi. Euro vai opiskelu? Työkiireet ja oman osaamisen kehittäminen kilpailevat käytettävissä olevasta ajasta. Pienessä yrityksessä yksi koulutuspäivä voi olla iso investointi, mutta se maksaa itsensä varmasti takaisin. Koulutuksissa myös tutustuu kollegoihin, joilta voi kysyä tarvittaessa neuvoa. 

Tikkurila tarjoaa koulutuksia ja neuvontaa ammattilaisille. Osallistumalla säännöllisesti koulutuksiin, pidät itsesi ajan tasalla. Maalausnevontamme ammattilaisille on apunasi akuuteissakin kysymyksissä ja asiantuntijamme auttavat kaikkeen maaleihin ja maalaamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Nopea toiminta työmaalla on joskus tarpeellista tai jopa välttämätöntä. Kokemus auttaa välttämään turhia riskejä. Kun tuntee tuotteet, tietää, voiko katolle levittää luvan kanssa kolme kerrosta maalia saman päivän aikana.

Ammattilaisille suunnatut tuotteet, kuten sinkityille peltikatoille tarkoitetut Tikkurilan Temaclad SC 50 ja Panssari Pro Akvaroof, sekä betonitiilikatoille kehitetty Kilpi Tiilikattomaali nopeuttavat huomattavasti työtä.

Tikkurila Pro Club ammattimaalarit.

Oletko jo Pro Clubin jäsen?

Tikkurilan Pro Club on ammattimaalareille ja maalausurakoitsijoille tarkoitettu yhteisö ja tietopankki, josta saat konkreettisia neuvoja, vinkkejä ja tukea päivittäiseen työhösi. Löydät yhdestä ja samasta paikasta suositut koulutuksemme, tapahtumat, maalausneuvonnan ja teknisen tuen.


Pysy ajan tasalla tuoteuutuuksista, inspiroidu innovaatioista ja kasvata ammatillista osaamistasi.  Liity Pro Clubiin!

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, mikäli tarvitset apua tai neuvoa oikeiden tuotteiden valinnassa tai mihin tahansa katon huoltokäsittelyyn ja maalaukseen liittyvissä kysymyksissä. 

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme
Ota yhteyttä
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi