Tikkurila Grafotherm antikondenssipinnoite

Grafotherm – kondenssinestopinnoite

Kondenssin aiheuttamat ongelmat on helppo ehkäistä Tikkurila Grafotherm -kondenssinestopinnoitteella.

Kondenssinesto

Grafotherm on yksikomponenttinen, vesiohenteinen kondenssinestopinnoite teräksisille kattopelleille, teräsrakenteille ja muille metallipinnoille, joilla esiintyy kondenssi- ja tippuvesiongelmia. Grafotherm muodostuu miljoonista 0,1−100 mikrometrin kokoisista mikrohuokosista. Niistä muodostuu monikerroksinen, huokoinen rakenne, jolla on erinomainen kosteudenimukyky. Haihtuminen on nopeampaa kuin tavallisia pinnoitteita käytettäessä, koska mikrohuokosrakenne rikkoo veden pintajännityksen ja levittää kosteuden laajalle alueelle. Grafotherm imee kosteutta ja estää pisaroiden muodostumista. Kun olosuhteet muuttuvat paremmiksi, pinnoitteen imemä kosteus haihtuu nopeasti.

GrafoTherm antikondenssipinnoite

Lämmöneristys ja MED-hyväksyntä

Muita Grafothermin tärkeitä ominaisuuksia ovat lämmöneristys  (λ = 0,085 W/mK) ja MED-hyväksyntä.

Koska pinnoite muodostaa suhteellisen paksun kerroksen, se hidastaa pintalämpötilassa tapahtuvia äkillisiä muutoksia. Näin esimerkiksi profiloidun teräskatteen pintalämpötila laskee hitaammin kastepisteen alapuolelle öiseen aikaan. Kuumina kesäpäivinä pinnoite pitää pinnat viileämpinä.

Grafotherm antokondenssipinnoitteen levitys ruiskuttamalla
Peltikatto

Käyttö

Parhaat tulokset saadaan, kun Grafotherm levitetään ruiskuttamalla, mutta se voidaan levittää myös siveltimellä tai telalla.

Grafotherm-pinnoitteen tyypillisiä käyttökohteita ovat varastot ja pysäköintitalot, ilmastointikanavat, vesilaitokset, muut tuotantolaitokset, urheiluareenat, tuulivoimalatornien sisäpinnat, merikontit, henkilö- ja tavarajunien vaunut, karjasuojat jne.

Tuotantolinjoja varten tuotteesta on oma versio, Grafotherm Line.

GrafoTherm pinta

Miksi käyttää Grafotherm-pinnoitetta?

  • Tehokas kondenssin ja tippuveden esto
  • Kehitetty estämään kondenssia, mutta tasaa myös lämpötilavaihteluita
  • Modifioitavissa erilaisiin maalaustarkoituksiin, myös linjalevitykseen sopiva versio saatavilla
  • Ympäristöystävällinen, tasaa sisäilman kosteutta
  • Vastaa EN13501-1-standardin luokan A2-s1d0 vaatimuksia
  • Voidaan käyttää laivojen sisätiloissa (MED-hyväksyntä)
Katso video Grafotherm -antikondenssipinnoitteesta

Grafothermin toimintaperiaate

Esimerkki eristämättömästä rakennuksen katosta, josta osa on tehty Grafothermillä käsitellyistä ja osa käsittelemättömistä teräslevyistä.

Vaihe 1 – Ilta

Aurinko laskee ja ulkoilman lämpötila putoaa nopeasti. Katon metallirakenteen saavutettua kastepisteen kosteus alkaa tiivistyä vedeksi metallipinnalle (kondenssi).

Grafotherm-pinnoite tasaa teräslevyjen ja ilman välistä lämpötilaeroa. Siksi kondenssia ei ilmene pinnoitetussa katon osassa.

Grafotherm katto

Vaihe 2 – Yö

Kylminä, kirkkaina öinä peltikaton lämpötila voi olla huomattavasti matalampi kuin ulkoilman. Syynä on katosta ilmaan hohkava pitkäaaltoinen lämpösäteily.

Käsittelemättömällä pinnalla kosteus alkaa tiivistyä voimakkaasti, ja vesi alkaa tippua. Kondenssia esiintyy myös teräspinnalla Grafotherm-pinnoitteen alla mutta ei sen pinnalla.

GrafoTherm kattoon muodostuva tippuvesi

Vaihe 3 – Aamu

Aurinko nousee ja ulkoilman lämpötila kohoaa. Peltikaton lämpötila ylittää nopeasti kastepisteen. Veden tippuminen käsittelemättömältä teräspinnalta lakkaa vähitellen, ja pinta kuivuu.

Grafotherm-pinnoite kuivuu nyt hyvin nopeasti ja on pian valmis seuraavaan kondenssijaksoon.

GrafoTherm roof3
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi