Jungmann.

Jungmannin kortteli

Kun sisustustoimisto Puroplan sai suunniteltavakseen sisätilat vanhalle satamavarastolle, joka muutettiin pieneksi kauppakeskukseksi, he halusivat suunnitella jotain erityisen kaunista.

Ensin satamavarastona, sitten toimistorakennuksena, rakennus seisoi paikallaan sata vuotta. Jungmannin jugend-rakennus Helsingissä on rakennettu vuonna 1907 ja tämä vanha makasiinirakennus remontoitiin täysin vuonna 2022. Peruskorjattu rakennus pitää sisällään joukon monipuolisia palveluita kuten hotellin, kylpylän, ravintoloita, korttelibaarin ja leipomokahvilan. Jungmannista tuli historiallisen ja merellisen Katajanokan kaupunginosan ensimmäinen pieni kauppakeskus.

Suurimman osan rakennuksen tiloista on suunnitellut sistustus- ja arkkitehtitoimisto Puroplan, joka on erikoistunut hotellien, ravintoloiden ja liiketilojen suunnitteluun. Kaikkien ravintoloiden, kylpylän ja mm. kampaamon lisäksi Puroplan suunnitteli Koti Hotel Katajanokan sisustuksen, joka tarjoaa huoneita lyhytaikaiseen hotellimajoittumiseen sekä myös kalustettuja huoneistoja väliaikaiseen asumistarpeeseen.

Hotellihuoneen sistustus Jungmannin Koti Hotel Katajanokassa.
Hotellihuoneen tunnelma on juurtunut tiiliseinään ja pehmeän täyteläiseen vaaleanharmaaseen seinään, jonka sävy on V486 Savikivi.

Puroplan suunnitteli huoneistohotellin huoneisiin vaaleat pinnat, jotta se antaisi enemmän vapautta vuokralaisen omalle sisustukselle.

"Hotellihuonekonseptit suunniteltiin yhdessä Koti Helsingin kanssa niin, että ne antavat tunnelman lämpimistä, herkistä ja monipuolisista tiloista", kertoo Puroplanin sisustusarkkitehti ja toimitusjohtaja Jaakko Puro.

Tikkurilan tuotteita käytettiin huoneissa ja laajasti koko tiloissa. Kosteisiin tiloihin Puroplan valitsi Tikkurila Luja 7 -erikoisakrylaattimaalin ja myös muissa tiloissa pitäydyttiin mattapintaisissa maaleissa. Puron mukaan mattapinta sopii jugend-rakennuksen tyyliin ja kestää myös hotellihuoneissa maalattavalle pinnalle asetetut rasitusluokkavaatimukset.

Pala historiaa ja moderni kattoterassi 

Jugend-rakennuksen historia ohjasi suunnittelua ja vaikutti sisustuksen tyyliin.

"Jungmann oli monipuolinen projekti, sillä suunnittelimme kaikkea asunnoista ja ravintoloista julkisiin tiloihin. Tavoitteena oli luoda jotain erityisen kaunista ja rakennukseen hyvin sopivaa."

Historia heijastuu erityisesti Jungmannin kauniiseen julkisivuun, ja historian palasia näkyy myös sisätiloissa, esimerkkinä rouheat tiiliseinät, joita on käytetty tiloissa siellä täällä. Suurin osa rakennuksesta on täysin muuttunut, koska sisätilat oli suunniteltava kokonaan uusia toimintoja varten.

 

Koska tiloissa on myös asuntoja eikä tontilla ole pihaa, piha rakennettiin katolle.

Koko katto on nyt hyödynnetty katettuna terassina, jossa on monia ulos avautuvia ikkunoita, jotka päästävät raitista ilmaa sisään tarvittaessa. Se on erinomainen tila niin vuokralaisille kuin rakennuksessa vierailijoille.

Kattoterassin ulkoseinät on käsitelty Finngard Clean 1,5 julkisivupinnoitteella, sävyllä 4840, joka löytyy Tikkurilan Facade -värikokoelmasta.

Kattoterassin seinä käsitelty Tikkurilan julkisivupinnoitteella.
Jungmannin käytävän kaariholvet käsitelty efektimaalauksella.

Kultaiset seinät ja vertauskuvalliset kaaret

Koko tilan ikonisimpana elementtinä Puro näkee mustavalkoisen keskikäytävän ravintoloiden ja muiden palveluiden välissä.

"Katon korkeus on matala, mutta käytävä osoittautui todella upeaksi kokonaisuudeksi ylellisen lattiakuvioinnin, heijastavien lasiseinien ja kaarien kanssa."

Kaaret on käsitelty Tikkurila Tunto Hieno -efektimaalilla sävyssä G486 Myötätuuli. Pohjamaalina on käytetty sävyä H486. Koska Tunto Hienolla saadaan mielenkiintoinen, himmeä struktuuriefekti, Puro näkee sen hyvänä valintana esimerkiksi aula- ja vastaanottotiloihin sekä käytäville.

Koti Helsinki -hotellin vastaanotto on tila, joka erottuu edukseen väritykseltään ja pinnoiltaan. Seinä on maalattu kullanhohtoisella Tikkurila Taika Paint -maalilla, jolla saadaan aikaan metallinhohtoinen helmiäisefekti. Pinta on viimeistelty Harmony Kuviointimaalilla sävyssä S401, työvälineenä sieni.

Kullanhohtoiset seinät on maalattu Tikkurila Taika Paint -maalilla.

Ainutlaatuinen sisustus uniikkiin kohteeseen

Kun Jungmann on valmis kaikessa loistossaan ja avoinna yleisölle, Puro voi olla vain ylpeä projektista. Myös palaute on ollut imartelevaa.

Portaikko on maalattu Tikkurilan vaaleansinisellä sävyllä  X353.
Portaikko on maalattu Tikkurilan vaaleansinisellä sävyllä X353.

Hankkeessa oli omat haasteensa – kuten aina. Koska tilat jouduttiin uudistamaan täysin toisenlaiseen käyttöön, oli uusi pohjapiirros tehtävä alusta asti uusiksi. Puron mukaan viemäröinnin ja ilmastoinnin sovittaminen suunnitelmiin vaati paljon aikaa ja uudelleenajattelua. Silti kaikki saatiin toimimaan hyvin.

Oli hienoa saada suunnitella näin ainutlaatuisen rakennuksen sisustus ja onnistua siinä, että tilat näyttävät houkuttelevilta.
Jaakko Puro, Puroplan

Haluatko lisää inspiraatiota ja työkaluja suunnittelun tueksi?

Ruoki luovuuttasi tutustumalla uusimpiin trendeihin ja kartuta osaamistasi pintakäsittelyratkaisuista. Liity sisäpiiriin ja tilaa Tikkurilan Pro Insight-uutiskirje, joka on tarkoitettu rakentamisen, sisustuksen ja arkkitehtuurin ammattilaisille.

TILAA PRO INSIGHT -UUTISKIRJEEMME JA SAAT AJANKOHTAISIMMAT UUTISET SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI
Tilaa uutiskirje
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi