Green Building – Ammattilaisen valinta
Tuemme kestävää kehitystä ja Green Building -neuvoston tavoitteita. Haluamme auttaa sinua valitsemaan kohteeseesi sopivimmat, kestävää rakentamista tukevat maalit ja pinnoitteet.

Kokosimme tälle sivulle mahdollisimman paljon tietoa siitä, miten ympäristösertifiointikriteerit vaikuttavat maalituotteiden valintaan – ja millaiset maalit soveltuvat kestävään rakentamiseen.
Tällä hetkellä Tikkurilalla on jo yli 350 ekomerkittyä tuotetta, joille on myönnetty kansallinen tai kansainvälinen ympäristömerkki tai vähäpäästöisyyttä mittaava rakennusmateriaalien päästöluokitus M1.
Uusia tuotteita kehitetään jatkuvasti, sillä tavoitteenamme on ennakoida lainsäädännön ja rakennusmateriaalien ekomerkintöjen kriteerien muutokset. Vain siten pystymme palvelemaan ja auttamaan asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla.
Ammattilaisten valinta – Suunniteltu elinympäristömme hyvinvointiin
Rakennukset tuottavat noin kolmanneksen kaikista kasvihuonepäästöistä ja muodostavat noin 40 % kokonaisenergiankäytöstämme. Tästä syystä olemme jo pitkään investoineet kestävämpiin ja energiatehokkaampiin tapoihin rakentaa. Valitsemalla Green Building -standardien mukaiset maalimme luot puhtaampaa ilmaa kestävyydestä tai laadusta tinkimättä.

Maalivalinnallasi on väliä
Jotta rajalliset resurssimme kestäisivät tuleville sukupolville, meidän on omaksuttava kestävämpiä tapoja toimia. Yksi kestävän rakentamisen tavoitteista on mahdollisimman pitkäikäinen ja terve kiinteistö.
Maalin valinnalla vaikutat sekä pintojen kestävyyteen että elinympäristömme terveellisyyteen. Laadukkaat maalimme auttavat sinua suunnittelemaan parempaa asumista ja tukemaan kestävää rakentamista.

Vähäpäästöiset maalit tukevat hyvää sisäilman laatua
Matalapäästöisistä maaleista kiittää niin terveys kuin ympäristö. Suomessa rakennusmateriaalien vähäpäästöisyyttä todennetaan Rakennustieto Oy:n myöntämällä M1- luokituksella. Suomen Sisäilmayhdistys kehitti ja julkaisi M1-luokituksen vuonna 1996, asettaen raja-arvot VOC-päästöille, formaldehydille, ammoniakille sekä hajulle.

Mitä eroja on LEED- ja BREEAM-luokituksilla?
Maalin tai pinnoitteen valinta kestävään rakentamiseen riippuu aina kohteesta ja käytetystä ympäristösertifikaatista. LEED ja BREEAM ovat kaksi yleisintä ympäristösertifikaattia Euroopassa. Vaikka kaikki ympäristösertifiointijärjestelmät on suunniteltu takaamaan vastuullinen, ekologinen ja vähäpäästöinen rakentaminen, järjestelmät eivät ole identtisiä.
Miksi maalia tai pinnoitta ei voi markkinoida LEED tai BREEAM -sertifioituna?
LEED- ja BREEAM-sertifikaatit myönnetään aina rakennukselle tai asuinalueelle – ei yksittäiselle rakennustuotteelle. Ympäristösertifikaattien logot ovat myös oikeuksien alaisia, jotka rajoittavat niiden käyttöä. Siksi LEED- tai BREEAM-logoa ei voi yksinkertaisesti liittää maalipurkkiin.
Tuotetietoesitteessä voi kuitenkin lukea, että maali tai pinnoite täyttää LEED v4 -vaatimukset (projekteille USA:n ulkopuolella hyväksyttyjen menetelmien mukaan) sekä BREEAM- luokitusjärjestelmien vaatimukset. Green Building -rakennushankkeiden muuttuvat kriteerit tuovat mukanaan toisen haasteen. Esimerkiksi BREEAM:ssa vaatimukset vaihtelevat eri rakennushankkeissa. Tämä tarkoittaa, että kriteerit vaihtelevat riippuen siitä, onko kyseessä:
- uusi rakennus,
- käytössä oleva rakennus, tai
- korjattava rakennus.
Parhaat neuvot maalien ja pinnoitteiden valintaan saa olemalla yhteydessä suunnittelijoita ja urakoitsijoita neuvovaan rakennushankkeen ympäristösertifioinnin konsulttiin. Kun kriteerit ovat tiedossa, me Tikkurilalla autamme mielellämme valitsemaan oikean tuotteen.

Mitä tarkoittaa Joutsenmerkitty rakennus?
Joutsenmerkki asettaa rakennuksille vaatimuksia ihmisten terveyteen ja ympäristöön liittyville asioille kuten energiankäytölle, kemiallisille tuotteille, sisäilmalle ja rakennusmateriaaleille. Erityisesti kouluja ja päiväkoteja rakennetaan Suomessa Joutsenmerkittyinä suhteessa enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Joutsenmerkittyjen uudisrakennusten kriteerit tiukentuivat vuoden 2023 alkupuolella.

Mitkä ominaisuudet osoittavat, että tuote soveltuu Green Building -rakentamiseen?
Matalat päästöt ja kestävyys ovat kaksi ominaisuutta, jotka määrittävät tuotteen sopivuuden Green Building -hankkeeseen. Koska jokainen uudelleenmaalaus rasittaa ympäristöä, pitkä huoltomaalausväli lisää tuotteen arvoa. Ympäristösertifikaatit korostavat myös matalaa VOC-pitoisuutta ja sisäilman laatuun liittyviä päästökriteereitä.

Kestävää kehitystä ja puhdasta sisäilmaa
Juuri nyt erityisen tärkeässä roolissa ovat rakennetun ympäristön kestävä kehitys ja hyvää sisäilmaa tukevat tuotteet. Siksi pyrimme kehittämään tuotteita, joilla on mahdollisimman pitkä huoltomaalausväli, ja jotka kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän. Ennakoiva tuotekehitys ja tarkka laadunvalvonta varmistavat, että voimme vastata alan vaatimuksiin nyt ja tulevaisuudessa.