Rakennushankkeiden ympäristösertifiointijärjestelmät LEED, BREEAM ja RTS ottavat kaikki kantaa sisäilman laatuun ja materiaaliemissioihin. Pinnoitteita valitessa tulisikin kiinnittää huomiota VOC-päästöihin sekä maalituotteesta haihtuvien yhdisteiden raja-arvoihin.
Ympäristöystävällinen rakentaminen painottaa kestävän kehityksen periaatteita. Tätä periaatetta noudatetaan läpi rakennuksen elinkaaren, aina suunnitteluvaiheesta purkuun asti. Laadukkaat ja huolella valitut materiaalit pidentävät rakennuksen käyttöikää, jolloin uudisrakentamisen tarve vähenee ja ympäristön kuormitus laskee.
Kestävään kehitykseen kuuluu myös panostaminen laadukkaaseen sisäilmaan, sillä huonosta sisäilmasta kärsivä rakennus harvemmin houkuttaa paikalle pitkäikäisiä vuokralaisia. Ja kun rakennuksen käyttöaste pysyvästi vähenee, myös purkutuomio on askeleen lähempänä.
Laadukas sisäilma on monen tekijän summa
Hyvä sisäilma on kokonaisuus, johon vaikuttaa muun muassa ilmanvaihto, talotekniikka, rakennusmateriaalit ja kalusteet. Yksittäiset materiaalivalinnat eivät siis riitä takaamaan laadukasta sisäilmaa, mutta osana kokonaisuutta niillä on merkitystä.
Esimerkiksi maalien ja pinnoitteiden osalta kannattaa kiinnittää huomiota niiden VOC-pitoisuuksiin (Volatile Organic Compound) sekä emissioihin. LEED- ja BREEAM-hankkeissa molemmille on määritelty omat raja-arvonsa, mutta laajempana tavoitteena on VOC-päästöjen ja emissioiden vähentäminen minimiin.
Pinnoitteiden lakisääteiset VOC-pitoisuuden raja-arvot löydät maalipurkin kyljestä ja tuoteselosteesta, mutta tuotteen LEED- tai BREEAM -soveltuvuutta tuoteseloste ei kerro.
Miten valitsen oikean pinnoitteen LEED- ja BREEAM -hankkeisiin?
Millainen tuote sitten soveltuu LEED- tai BREEAM -hankkeeseen? Tähän ei valitettavasti voi antaa yksiselitteistä vastausta, sillä sopivan tuotteen valinta riippuu aina hankkeesta ja ympäristösertifiointijärjestelmästä.
Molemmista sertifiointijärjestelmistä on olemassa monta versiota, joissa on maakohtaisia vaatimuseroja sekä erilaisia vaatimustasoja eri rakennuksille. Lisäksi hankkeet voidaan räätälöidä kohteen mukaan. Siksi yleistä ohjeistusta on mahdoton antaa.
Paras tieto löytyykin LEED- ja BREEAM -hankkeiden ympäristösertifiointikonsulteilta, joilla on hallussaan kattava tietopankki vähäpäästöisistä maaleista ja pinnoitteista. Kun hankekohtaiset raja-arvot ovat tiedossa, autamme mielellämme löytämään oikean tuotteen.
RTS- ja Joutsenmerkki -hankkeissa puolestaan mahdollisimman vähäpäästöisistä tuotteista kertoo M1-päästöluokitus ja Joutsenmerkki. Erityisesti RTS-ympäristöluokituksessa sisäilman laatu on merkittävässä roolissa, sillä se on yksi sertifikaatin viidestä pääaihealueesta.
Lue lisää: Green Building – näin valitset maalituotteet kestävään rakentamiseen
Tavoitteena vähäpäästöinen lopputulos
Laadukas ja vähäpäästöinen sisäilma on nimetty yhdeksi kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden tavoitteeksi. Tätä tavoitetta myös Tikkurila on sitoutunut edistämään.
Tällä hetkellä Tikkurilan konsernissa on jo yli 350 ekomerkittyä tuotetta, joille on myönnetty kansallinen tai kansainvälinen ympäristömerkki tai vähäpäästöisyyttä mittaava rakennusmateriaalien päästöluokitus M1.
Jos siis etsit vastuullista kumppania Green Building -hankkeeseen, ota yhteyttä! Me autamme mielellämme.