Green Building luo kestävämpää liiketoimintaa

Useissa maissa toimivat, voittoa tavoittelemattomat Green Building -neuvostot ovat merkittävässä roolissa kestävien ja ympäristövastuullisten rakennuskäytäntöjen edistämisessä ja kehittämisessä.

Kohti kestävämpää rakennettua ympäristöä

Vihreä rakentaminen tai kestävä rakentaminen on tulevaisuuden tapa rakentaa. Se ei tarkoita enää vain arviointityökaluja ja sertifikaatteja, vaan kyseessä on suuri siirtymä koko rakennusalalle. Green Building -standardien noudattaminen on vapaaehtoista. Niiden merkitys kuitenkin kasvaa paitsi ilmastotietoisuuden ja markkinaolosuhteiden vuoksi, myös halustamme parempaan rakennettuun ympäristöön.

Green Building -neuvostot ympäri maailmaa ovat vaikuttaneet suuresti tähän muutokseen kohti kestävämpää rakennettua ympäristöä. Keskustelimme nykyisistä kestävän rakentamisen suuntauksista ja siitä, kuinka Green Building tekee rakennusliiketoiminnasta kestävämpää, Suomen, Liettuan ja Puolan Green Build -neuvostojen toimitusjohtajien kanssa.

 

green building
Kestävällä rakentamisella on kasvava vaikutus kiinteistö- ja rakennusteollisuuden liiketoimintaan. Green Building -neuvostot ympäri maailmaa ovat vaikuttaneet suuresti tähän muutokseen kohti kestävämpää rakennettua ympäristöä.

Trendit tällä hetkellä: ilmastoneutraalius ja hiilineutraalius

Ilmastokriisin vuoksi Euroopan unionissa on tulossa paljon uutta lainsäädäntöä. Organisaatioiden on esimerkiksi raportoitava yksityiskohtaisemmin kestävyyteen liittyvistä asioista, ja rakennusteollisuuden on tulossa uutta lainsäädäntöä, joka keskittyy hiilijalanjäljen vähentämiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen. 

Tuleva lainsäädäntö liittyy myös paljon EU:n tavoitteeseen olla ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. "Juuri nyt ykköstrendi kestävässä rakentamisessa on hiilineutraalius, koska se auttaa saavuttamaan ilmastoneutraaliuden Euroopassa. Meidän on tehtävä rakennuksista hiilineutraaleja, ja olemme kehittäneet Puolalle hiilineutralisointitiekartan rakennetun ympäristön muuttamiseksi vuoteen 2050 mennessä", sanoo Puolan Green Building Councilin (PLGBC) toimitusjohtaja Alicja Kuczera. 

Toinen suuri muutos lainsäädännössä, joka vaikuttaa rakennusteollisuuteen, on EU:n taksonomia. Kyseessä on luokitusjärjestelmä, joka auttaa yrityksiä ja sijoittajia tunnistamaan "ympäristön kannalta kestävät" taloudelliset toiminnot ja viherpesun. Tämä määrittää, kuinka projekteja rahoitetaan ja mitkä niiden kestävyysvaatimukset ovat. 

"Rakentamisen kontekstissa tämä luo trendin, jossa on välttämätöntä ymmärtää ympäristövastuuta. Tämä johtuu siitä, että keskustelut rahoittajien kanssa edellyttävät kestävyyden ymmärtämistä, ja heidän kanssaan on tarpeen käsitellä haastaviakin vastuullisuuteen liittyviä kysymyksiä. Tämä koskee ei vain rahoittajia vaan myös käyttäjiä ja vuokralaisia. Kiinnostus näihin aiheisiin jatkaa nousuaan, joten on tärkeää tarjota vastauksia myös heille", sanoo Suomen Green Building Councilin (FIGBC) toimitusjohtaja Antti Ruuska.

Toisaalta viherpesun pelko voi vaikuttaa siihen, miten yritykset puhuvat, suunnittelevat ja toimivat julkisesti. "Kestävyyden" termiä voidaan helposti väärinkäyttää, kuten käyttämällä sitä vain markkinointitarkoituksiin. Liettuassa keskustelut EU:n taksonomiasta ja muista säädöksistä ovat käynnissä rakennusteollisuudessa. Sanoisin, että Liettuassa ajattelemme edelleen pääasiassa arkkitehtonisesta näkökulmasta: esimerkiksi uusissa rakennuksissa on edelleen paljon suuria lasijulkisivuja, vaikka ne eivät pidä lämpöä hyvin, eivätkä siten ole todella energiatehokkaita. Meidän on edistettävä keskusteluja ja toimia kestävän rakentamisen suunnitteluvaiheissa", kommentoi Liettuan Green Building Councilin (LTGBC) vt. toimitusjohtaja, arkkitehtuurin professori Gintaras Stauskis Vilnan teknillisestä korkeakoulusta.

Green Building on tärkeä osa Tikkurilan liiketoimintaa. Tikkurilalla on jo yli 300 tuotetta, jotka ovat saaneet kansallisia tai kansainvälisiä ympäristömerkkejä, allergia- ja astmamerkkejä tai M1-päästöluokituksia rakennusmateriaaleille, mikä osoittaa alhaisia päästöjä. Arkkitehtonisten pintakäsittelytuotteiden valikoimassa 69 tuotetta on sertifioitu ympäristöselosteella (EPD). Suurin osa – 85 prosenttia – Tikkurilan myynnistä tulee vastuullisuuden näkökulmasta edistyksellisistä tuotteista. Sertifioidut tuotteet täyttävät nykyiset ympäristöstandardit koko elinkaarensa ajan, raaka-aineiden hankinnasta tuotantoon ja käyttöön, varmistaen mahdollisimman pienen ympäristövaikutuksen.

 

Jatkuvasti kasvava trendi: kiertotalous

Kiertotalous on ollut pitkään rakennusteollisuuden valokeilassa. Ja syystä: rakennettu ympäristö vastaa puolesta hiilidioksidipäästöistämme, ja vaikka hiilineutraalius saavutettaisiin huomenna, poistaisimme vain 55% kasvihuonekaasupäästöjen lähteestä (World Green Building Council). Loput päästöistä tulevat tuotannosta, resursseista ja materiaaleista, joten on loogista keskittyä rakennusmateriaalien kiertotalouteen. 

"Kiertotalous rakentamisessa on jatkuvasti kasvava trendi, vaikka se onkin vielä alkuvaiheessa Puolassa. Rakennetun ympäristön kiertotaloudesta on kasvava kiinnostus, ja arkkitehdit etsivät ohjeita siitä, kuinka suunnitella rakennuksia kiertotalouden mukaisesti, jotta ne voitaisiin tulevaisuudessa purkaa", sanoo Alicja Kuczera. Suomessa FIGBC on korostanut pitkään kiertotalouden merkitystä tuottaen esimerkiksi raportteja ja oppaita kiertotaloudesta rakentannus- ja kiinteistöalalla. "Nykyään myös biodiversiteetin huomioon ottaminen on vauhdittunut merkittävästi. Tämän seurauksena yrityksiltä odotetaan nyt nopeita vastauksia, näkökulmia ja konkreettisia toimenpiteitä. Yleisesti ottaen nopeasti muuttuva ilmasto vaatii myös nopeita toimia yrityksiltä", toteaa Antti Ruuska.

Tikkurila tunnistaa kiertotalouteen siirtymisen tärkeyden. Työskentelemme jätteen ja sen vaikutusten vähentämiseksi tuotteistamme ja prosesseistamme, aloittaen jo tuotteidemme suunnittelusta. Käytämme raaka-aineita mahdollisimman tehokkaasti, minimoimme toimintamme aiheuttaman jätteen ja edistämme kierrätystä ja uudelleenkäyttöä koko arvoketjussamme. 

Kestävyys on olennainen osa Tikkurilan käyttäjäystävällisiä ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Strateginen tavoitteemme on kestävyys koko rakennusprosessin ja rakennuksen elinkaaren ajan. Autamme kestävien ja kestävien valintojen tekemisessä elinympäristömme tilojen suojaamiseksi ja kaunistamiseksi, kestävän rakentamisen arviointimenetelmien, kuten BREEAMin ja LEEDin, vaatimusten mukaisesti.
 

Yhteistyö alalla

Tikkurila on iloinen voidessaan olla osa muutosta. Green Building -neuvostojen jäsenyys eri maissa tarjoaa monia etuja: voimme olla osa kasvavaa verkostoa ja viimeisimpiä innovatiivisia rakennuskäytäntöjä ja siten tarjota parhaita kestävän rakentamisen ratkaisuja asiakkaillemme.

Green Building -neuvostojen rooli on vauhdittaa rakennetun ympäristön kestävyyttä eri maissa ja maailmanlaajuisesti. Liettuassa professori Gintaras Stauskiksen mukaan LTGBC kannustaa rakennusteollisuuden yrityksiä omaksumaan kestäviä käytäntöjä, mukaan lukien kestävien materiaalien valinta, jätteen ja saasteiden päästöjen tuottaminen, kestävä kohteiden suunnittelu, kestävän kaupunkiliikkuvuuden toteuttaminen ja vastuullinen energian käyttö, mukaan lukien uusiutuvat energialähteet RES. 

Tarjoamme tietoa ja koulutusta niille, jotka sitä etsivät. Toimimme myös lobbaajina viranomaisten suuntaan päivittääksemme säännöksiä, jotka liittyvät Green Buildingiin ja edustamme jäsentemme etuja", professori Gintaras Stauskis sanoo. 

Puolassa PLGBC lisää tietoisuutta alalla; se auttaa varmistamaan, että jäsenet ovat tietoisia kestävän rakentamisen käytännöistä. PLGBC vaikuttaa Puolan rakennusliiketoimintaan monilla tasoilla. "Puolan Green Building Council ylläpitää tietokantaa rakennuksista, jotka ovat saaneet kestävyyssertifikaatteja kuten BREEAM, LEED ja WELL. Teemme myös yhteistyötä alan yhdistysten, kuten Puolan Arkkitehtiliiton, kanssa tarjotaksemme koulutusta ja opetusta aiheista, kuten kiertotalous rakentamisessa", kertoo Alicja Kuczera. 

Suomessa Green Build -neuvoston slogan kertoo sen roolista: se näyttää suuntaa ja auttaa matkan varrella. FIGBC:n avulla Suomen rakennusalan yritykset voivat yhdessä edistää kestäviä muutoksia alalla. "Tavoitteenamme on tuoda eri organisaatiot yhteen tehdäksemme yhteistyötä kestävyyskysymyksissä, jotka vaikuttavat jokaiseen alalla toimivaan yritykseen. Perinteisesti ketju on melko pirstaleinen, ja matka esimerkiksi rakennuksen omistajalta pintamateriaalin valmistajalle voi olla melko pitkä. Pyrimme vähentämään etäisyyksiä eri toimijoiden välillä ja tuomaan heidät saman pöydän ääreen. Lisäksi haluamme esitellä hyviä esimerkkejä siitä, mitä jäsenemme ja yritykset tekevät. Näyttämällä, mikä tänään on mahdollista, muut omaksuvat nämä parhaat käytännöt nopeammin", Antti Ruuska painottaa. Myös Alicja Kuczera ja professori Gintaras Stauskis korostavat verkostoitumisen ja yhteistyön merkitystä rakennusteollisuudessa toimivien yritysten välillä. Kukaan ei voi tehdä muutosta yksin, joten on tärkeää työskennellä yhdessä kestävämmän rakennetun ympäristön saavuttamisen puolesta.