Miten pintakäsittelyratkaisut auttavat kerryttämään Green Building -pisteitä?

Maalit ja pinnoitteet, jotka ovat kestäviä ja turvaavat terveellisen sisäilman, ovat avaintekijöitä, kun suunnittelet esimerkiksi LEED-, BREEAM-, RTS- tai WELL-ympäristöluokitusstandardin täyttävää rakennusta.

Ympäristölainsäädäntö kiristyy jatkuvasti ja myös rakennuksille ja rakennushankkeille asetetaan yhä enemmän vaatimuksia liittyen kestävään kehitykseen ja ihmisten terveyteen. Ympäristöluokitelluista rakennuksista ja rakennushankkeista on vähitellen tulossa uusi normi. Ympäristösertifikaattien ja -luokitusten käyttö yleistyy rakennusalalla joka vuosi. Suomessa ympäristösertifikaattien käyttö on viitenä viime vuonna kaksinkertaistunut ja Ruotsissa taas viisinkertaistunut.

Puinen kerrostalo Pukinmäessä

On olemassa satoja rakennetun ympäristön kestävän kehityksen luokituksia. Maailman suurimpia Green Building -luokitusjärjestelmiä ovat LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) ja BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Globaali ja suosiotaan kasvattava WELL on johtava järjestelmä rakentamiseen liittyvän terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. On olemassa myös paljon paikallisia Green Building -sertifikaatteja ja -luokituksia, kuten Joutsenmerkki, Miljöbyggnad ja RTS-ympäristöluokitus, joita käytetään Pohjoismaissa. Kaikki nämä Green Building -luokitusjärjestelmät perustuvat pisteytykseen.

Miten valita oikeat tuotteet?

Ei ole olemassa yksinkertaista vastausta siihen, mitä maaleja tai pintakäsittelytuotteita Green Buildingissa tulisi käyttää, sillä ympäristösertifikaatteja ja päästöluokituksia on lukuisia. Suomessa yleisimmät ympäristösertifikaatit ovat LEED, BREEAM ja RTS, ja näissäkin sertifikaateissa tuotteiden pisteyttämiseen käytettävät kaavat ja kriteerit poikkeavat toisistaan. Green Buildingiin soveltuvan maalin tai pinnoitteen valinta riippuu aina kohteesta ja haettavasta ympäristösertifikaatista: onko kyseessä uusi rakennus, käytössä oleva rakennus vai saneerattava rakennus, mikä standardin versio on käytössä jne.

Seuraavat yleiset ohjeet auttavat kuitenkin kerryttämään sertifiointipisteitä Green Building -projekteissa.

Värikkäitä puutaloja Sipoonrannassa

1. Valitse maaleja ja pinnoitteita, joissa on alhainen VOC-pitoisuus

Yksi kestävän rakentamisen tavoitteista on minimoida VOC-päästöt, mikä on myös otettu huomioon lainsäädännössä. Tuotteen alhainen VOC-pitoisuus on tärkeää sisäilman laadun ja rakennuksen käyttäjien hyvinvoinnin kannalta.

  • LEED: Etsi tuotteita, joiden VOC-pitoisuus ja päästöt ovat pienet. LEED-ympäristösertifikaatissa maalien ja pinnoitteiden päästöille ja VOC-pitoisuudelle (g/l) on asetettu minimivaatimukset. Rakennusmateriaalien päästöluokka M1 täyttää yleiset päästövaatimukset Yhdysvaltain ulkopuolella toteutettavissa projekteissa.
  • BREEAM International: Etsi tuotteita, joilla on M1-päästöluokitus ja alhainen VOC-pitoisuus
  • RTS: Etsi tuotteita, joilla on M1-päästöluokitus
  • WELL: Etsi tuotteita, joilla on M1-päästöluokitus ja alhainen VOC-pitoisuus WELL-projekteissa suoritetaan paikan päällä suorituskykytesti, jolla tarkastetaan VOC-päästöt kaikkien materiaalien asentamisen jälkeen.

2. Valitse kestäviä tuotteita, joilla on mahdollisimman pitkä huoltomaalausväli

Jokainen huolto- ja korjausmaalaus rasittaa ympäristöä, joten pitkä huoltomaalausväli lisää käytettävän tuotteen arvoa kestävän rakentamisen näkökulmasta. Sen lisäksi, että hyvin valituilla maaleilla ja pintakäsittelytuotteilla voidaan vähentää haitallisia päästöjä ja turvata terveellinen sisäilma, niillä voidaan myös pidentää rakennusten ja rakenteiden elinkaarta. Oikein valittu pintakäsittelymenetelmä pidentää pintojen kestävyyttä ja käyttöikää kestävän rakentamisen turvaamiseksi.

Maalipinta suojaa rakennetta UV-säteilyltä.
Kerrostalon puujulkisivu

3. Valitse kestäviä tuotteita, jotka tarvitsevat vain vähän huoltoa

Koska jokainen uusintamaalaus kuormittaa ympäristöä entisestään, pitkä huoltomaalausväli tuo tuotteelle arvoa.

Haitallisten aineiden minimoimisen, korkealaatuisen sisäilman varmistamisen ja energiatehokkuuden lisäämisen lisäksi pinnoitteilla on tärkeä rooli resurssitehokkuudessa – ne tarjoavat rakennusteollisuudelle tuotteet, jotka parantavat pintojen kestävyyttä ja pidentävät käyttöikää.

 

Tarvitsetko apua suunnitteluun? 

Tikkurila Building Coach -ohjelmisto on jokaisen suunnittelijan ja arkkitehdin oikea käsi pintakäsittelyiden suunnittelussa. Helppokäyttöinen ohjelmisto tukee rakennustyyppikohtaista suunnittelua ja opastaa mm. rakennusten ympäristösertifiointijärjestelmien, kuten LEED ja BREEAM -vaatimusten mukaisten pintakäsittelyratkaisuiden suunnittelussa. 

Lue Building Coachista lisää

Autamme mielellämme

Jos tarvitset apua maalien ja pinnoitteiden valinnassa, ota yhteyttä rakennusprojektin ympäristösertifiointikonsulttiin. Kun tarkat kriteerit ovat tiedossa, me Tikkurilassa autamme mielellämme valitsemaan sopivimman tuotteen yli 350 ympäristömerkityn tuotteen valikoimastamme ja tarjoamme sinulle kaiken tarvittavan dokumentaation.

Ota yhteyttä
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi