Mökkiprojektit sinulle, joka teet itse

Tee kesäresidenssistäsi täydellinen rentoutumisen keidas. Pienissä mökkiprojekteissa näet nopeasti työsi tuloksen – näihin projekteihin pystyt ihan varmasti itse eikä aika ja budjettikaan tule vastaan.

Vinkit mökin maalausprojekteihin

Aloittaisitko kesämökin kunnostamisen julkisivun yksityiskohdista vai vähemmälle huomiolle jääneestä huussista tai grillikodasta? Kaikkia näitä tulee huoltaa säännöllisesti, jotta mökkielämä sujuisi mutkitta. On halvempaa ja ekologisempaa kunnostaa vanha maalipinta säännöllisesti kuin antaa sen mennä huonoon kuntoon.

 

Mökin remontointi kannattaa toteuttaa pienissä palasissa. Mökin DIY-projektit onnistuvat oikeilla tuotteilla ja oikeissa maalausolosuhteissa. Tartu siis rohkeasti telaan ja ylläty taidoistasi!

Tässä jutussa esiteltyjen mökkiprojektien lisäksi kannattaa tutustua mökin sisämaalausvinkkeihin sekä laiturin ja saunan käsittelyyn, jos niitä ei ole hetkeen huollettu.

Mökkiprojekti 1: Huussiremontti

Ulkohuussi, oli se moderni kompostoiva tai perinteinen, on ekologisuudessaan täysin verraton. Älä unohda tätä tärkeää rakennusta pihan perällä, vaan pidä siitä huolta. Jos päivität puuceen tekniikan, kiinnitä huomiota myös sisustukseen. Huussi on paljon enemmän kuin pelkkä pönttö – siellä ehtii lukaista vaikka lehden ja unohtua katselemaan järvimaisemaa. Panosta tähän hetkeen tee ulkovessasta paikka, jonne mökkivieraatkin kelpaa ohjata.

Huussin kunnostuksessa ja päivityksessä tärkeää on huolehtia ilmanvaihdosta sekä oikeiden värien löytämisestä viihtyisän huussireissun takaamiseksi. Puuceen ulkoseiniin voi valita samat käsittelytuotteet kuin itse mökin pintaankin, ja näin rakennus sointuu mökkipihaan kauniisti. Huussin värin valinnassa voi toki myös revitellä: valitse reippaasti kirkas sävy, joka erottuu maastosta, niin löydät huussin helposti yöllisellä vessareissulla!

Raikkaat ja valoisat värit

Huussin sisätiloihin sopivat usein raikkaat ja valoisat värit. Kokeile valkoisen eri sävyjä ja luo värikkäitä yksityiskohtia vaikkapa rauhoittavalla harmaaseen taittavalla vihreällä: J446 Flanelli. Entä miltä kuulostaisi pastellisävyinen puucee? Siihen oivia värivalintoja ovat heleä mintunvihreä G371 Kristalli, ihastuttava vaaleanvihreä X381 Aaloe tai keväinen vaaleanpunainen H320 Magnolia

Tuotteet puuceen maalaukseen

Huussin sisätiloihin sopivat peittävät Luja-tuoteperheen maalit, etenkin himmein Luja 7Tunne väri- sekä Grey Deco- värikartat tarjoavat lähes rajattomat värivaihtoehdot Luja 7:n sävyttämiseen! Jos puuceen sisäseiniin toivoo kuultavaa pintaa, on Supi Saunasuoja mainio valinta. Sen voi sävyttää oman vision mukaisesti Kuultavat sisävärit -karttaan. Molemmat tuotteet sisältävät homesuojan.

Huussin lattian suojaa kauniisti joko Unica Super -lakka, josta on saatavilla sekä puolikiiltävä että puolihimmeä vaihtoehto. Peittävän ja kestävän lopputuloksen saat aikaan kiiltävällä Betolux-maalilla

 

Mökkiprojekti 2: Vajan tai huvimajan maalaus

Pihapiirin rakennusten maalaus mökin kanssa sointuvaksi kokonaisuudeksi kohottaa mökkipihan ilmettä ja tekee pihasta viihtyisän. Mökin piharakennukset tulevat yleensä myös kovemmalle käytölle, kun ne ovat hyvässä kunnossa. Siistissä vajassa on miellyttävä säilyttää tavaraa. Grillijuhlat taas kelpaa järjestää kunnostetussa huvimajassa, joka on maalattu mökin kanssa yhteen sointuvaksi ja jonka sisäpinnat houkuttelevat istumaan iltaa ja syömään vastapyydettyä kalaa.

Muista myös sisustus

Muista myös huvimajan sisustus: hanki penkeille pehmusteet, viltit viileiden säiden varalle ja suunnittele grillikodan värimaailma mieleiseksesi. Vaalealla sävyllä saat luotua tilan tuntua, kun taas tummempi väri tekee huvimajasta pesämäisen kodikkaan.

Tuotteet vajan ja huvimajan maalaukseen

Sisäpinnat

Vajojen ja majojen maalaukseen sopivat pitkälti samat tuotteet kuin huussinkin maalaukseen: sisätilojen pinnat kannattaa käsitellä homesuojan sisältävällä maalilla, kuten Luja-sarjan maalilla tai kuultavan lopputuloksen tuovalla, sävytettävällä Supi Saunasuojalla, joka käy paneeli- ja hirsipinnoille. Erityisen pidetty Luja-sarjan maaleista on himmein Luja 7

 

Ulkopinnat

Ulkopinnoille sopivat samat ulkomaalit kuin mökin julkisivuunkin, kuten puolihimmeä korkealuokkainen puutalomaali Ultra Classic tai puolihimmeä, peittävän suojan puu- ja hirsipinnoille ulkona antava Vinha.

 

Älä anna vajojen ja majojen ränsistyä ja kosteuden päästä rakenteisiin 

Jos home on kuitenkin jo päässyt yllättämään, niin ulkopintoja kannattaa ennen maalausprojektia puhdistaa Homeenpoisto-tuotteilla. Homeenpoistopesu varmistaa, ettei uuden maalikerroksen alle jää itiökasvustoa.

Mökkiprojekti 3: Ikkunapuitteiden ja ovien maalaus

Jos et ole valmis maalaamaan koko julkisivua, maalaa jokin näkyvä yksityiskohta, kuten ovi tai ikkunapuitteet. Rakkaudella huolletut yksityiskohdat kutsuvat astumaan mökkiin sisään, kun taas hilseilevät ja liitoksistaan natisevat ovet ja ikkunat eivät niinkään.

Valitsetko valkoista vai haluatko kokeilla jotain aivan uutta väriä ilmeen päivittämiseksi? Valkoisesta löytyy valtavasti eri vaihtoehtoja, kuten kermanvalkoinen 2686 Tuulikki tai murrettu valkoinen, kuten Q854 Pyry tai Q818 Tiira. Jos etsit korostusväriä, yhdistä vaaleaan sävyyn esimerkiksi jokin tumma sävy tai toisin päin. Jos taas etsit tasapainoista ja harmonista kokonaisuutta, yhdistä toisiaan lähellä olevia sävyjä. Täältä löydät lisää vaihtoehtoja suosituista väriyhdistelmistä puujulkisivuille.

Ovet ja ikkunapuitteet on suositeltavaa maalata 6–8 vuoden välein, jotta ne pysyvät siistinä ja niiden käyttöikä pitenee. Katso tarkemmat ohjeet täältä!

Colour Master sovellus

Kokeile eri värejä huussisi julkisivulle Colour Master -sovelluksella

Miltä tyylikäs tumma D210 Korppi näyttäisi mökkisi tai ulkohuussisi julkisivulla? Entä kaunis ja klassinen savenpunainen D107 Uuni? Kokeile eri värejä suoraan mökkisi tai huussisi julkisivulle napin painalluksella!

Maalilinja auttaa kaikissa maalauskysymyksissä

Millä tuotteella mökin julkisivu kannattaa maalata? Entä kuinka laituri öljytään? Mikä on paras sää terassin käsittelylle? 
 

Voit olla yhteydessä Maalilinjaan:

   •    Puhelimitse 020 191 2002 arkisin klo 8–19 (puheluiden hintatiedot)
   •    Lomakkeen kautta
   •    Keskustelemalla asiantuntijoidemme kanssa Maalilinja Chatissä (selaimen oikea alareuna) 

Värin valinnassa avun saat värisuunnittelusta:

  • Puhelimitse 020 191 2007 arkisin klo 8–16
  • Sähköpostilla: varisuunnittelu@tikkurila.com
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi