Mikä on kastepiste

Mikä on kastepiste?

Katon maalausta koskevissa työohjeissa mainitaan usein kastepiste, mutta mikä se on?

Kastepiste on lämpötila, jonka alapuolella ilmassa oleva vesihöyry alkaa tiivistyä pisaroiksi.

Erityisesti peltikaton maalauksessa kastepiste on otettava huomioon. Ilman ja pellin lämpötilojen täytyy olla korkeampia kuin kastepistelämpötila. Jos pellin lämpötila on kastepistelämpötilan alapuolella, pinnalla on kosteutta, vaikka sitä ei paljaalla silmällä huomaisikaan. Huomaa myös, että varjoisat kohdat (kuten kuvassa) ovat viileämpiä. Jos kosteaa peltipintaa maalataan, on suuri riski, että maali ei tartu kunnolla alustaansa.

Kastepistelämpötila vaihtelee kulloinkin vallitsevan lämpötilan ja ilmankosteuden mukaan. Tarkista paikkakuntakohtainen kastepiste Ilmatieteenlaitoksen tai Forecan nettisivuilta. Tarkista ennen maalauksen aloittamista, että sekä pellin että ilman lämpötila on kastepisteen yläpuolella. Illalla maalatessa on huomioitava, että lämpötilan laskiessa lähelle kastepistettä on maalaus lopetettava.

 

Esimerkki kastepisteestä:

Esimerkkipaikkakunnalla 24.7.2011 kello 9.20 ilman lämpötila on 20 astetta. Kastepiste on 15 astetta. Sää on poutainen. Maalaus voidaan aloittaa, kunhan varmistetaan, että myös peltipinnan lämpötila on noussut yli 15 asteen.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi