Miten maalin kestävyys varmistetaan?

Tikkurila varmistaa maaliensa kestävyyden perusteellisten kenttäkokeiden sekä monipuolisten laboratoriotestien avulla.

Tikkurila Oyj:n koekentällä maalatut puu-, metalli- ja kiviaineslevyt ovat nauttineet Suomen sään vaihteluista jo vuosien, osa jopa vuosikymmenten ajan. Kun maalatut pinnat katsovat eteläistä aurinkoa 45 asteen kulmassa, ne altistuvat vieläpä nopeutetulle, maksimaaliselle rasitukselle. Kenttäkokeet ovat erittäin tärkeitä, kun maalien kestävyyttä varmistetaan.

Miten maalin kestävyys varmistetaan

Takana jo lukuisia laboratoriokokeita

Ennen kenttäkokeisiin selviytymistään Tikkurilan maalit ovat joutuneet läpäisemään jo lukuisia vaativia laboratoriotestejä. Maalitehtaan tuotekehitysosastolla on käytössään muun muassa erilaisia sääkaappeja, joissa selvitetään, miten maalit reagoivat UV-valoon, auringon lämpöön sekä kosteuteen.

Metallipinnoille tarkoitettuja maaleja tutkitaan myös esimerkiksi kondenssikaapissa, joka altistaa maalatut pinnat ilmasta tiivistyvälle pisaramaiselle vedelle. Suolasumukaapissa tutkitaan puolestaan, miten maali selviää olosuhteissa, jotka vaihtuvat luontoa mukaillen jatkuvissa sykleissä kuivasta kosteaan.

– Käsiteltyjen puupintojen kestävyyttä tutkitaan myös istuttamalla niille home- ja leväitiöitä, Varila mainitsee.

Kestävä maali on kestävää kehitystä

Maalitehtaalla tuotteiden laatu ja kestävyys ovat itsestäänselvyyksiä; ne muodostavat koko toiminnan perustan.  

– Kestävyys on keskeisiä tavoitteitamme, kun luomme uusia tuotteita. Toisaalta tutkimme koko ajan myös sitä, voisimmeko kehittää hyviä olemassa olevia tuotteita entistä paremmiksi, Varila sanoo.

Hän huomauttaa, että käytännössä maalien reseptejä muutetaan usein myös silloin, kun alaa ohjaavat kemikaalilait muuttuvat.

– Jos jokin ainesosa korvataan toisella, on aina erittäin tärkeää testata, miten muutos vaikuttaa kokonaisuuteen.

Varila muistuttaa, että kestävät maalit ovat myös kestävää kehitystä.

– Maalaaminen on ekoteko, sillä se auttaa pidentämään rakennusten ja esineiden elinkaarta. Huoltomaalausten väliä pidentämällä ympäristöystävällisyyttä voidaan lisätä entisestään.

On arvioitu, että ilmastonmuutoksen myötä erilaiset sään ääri-ilmiöt lisääntyvät. Tämä korostaa entisestään suojaavien, laadukkaiden ja kestävien maalien merkitystä.

Maaliteknologiassa on menty reippaasti eteenpäin

Varilan mukaan maalit ja niihin kestävyysominaisuuksia tuovat sideaineet ovat kehittyneet viime vuosina huimasti. Toisaalta alalla suunta on kohti ympäristöystävällisiä ja helppokäyttöisiä vesiohenteisia maaleja.

– Myös vesiohenteiset kuultavat ulkomaalit ovat nykyään kestävyydeltään aivan eri tasoa kuin vaikkapa 10–20 vuotta sitten. Peittävissä maaleissa vesiohenteiset tuotteet ovat jo lyöneet itsensä jo läpi.

Sisämaalien trendinä ovat olleet kulutusta ja pesua kesätävät, huonosti likaantuvat kiiltävät maalit. Maaliteknologia pystyy kuitenkin tuottamaan nykyään myös kestäviä ja "pestäviä" himmeitä maaleja. Salaisuutena ovat paremmat sideaineet, laadukkaammat akrylaatit sekä uudet keinot tuottaa himmennystä.

analysointipalevut

– Vanha muistisääntö ”kiiltävää keittiöön ja himmeätä makuuhuoneeseen” voidaan jo unohtaa. Sisäseinämaaleista löytyy useita erilaisia kestävyystasoja. Maalin kestävyysominaisuudet ja käyttökohteet kannattaa aina tarkistaa tuotetiedoista, Seija Varila vinkkaa.

Teksti: Matti Välimäki

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi