Värin valinta ulkomaalauksessa

vinha_talviaurinko.jpg

Ulkovärin valinta lienee monelle hankalin osa ulkomaalausta, sillä värikarttojen pienistä värimalleista on vaikea hahmottaa suuria kokonaisuuksia. Värin valintaa voi helpottaa tekemällä koemaalauksen erilliselle levylle tai puukapulalle, ja katselemalla väriä oikeassa valaistuksessa ja ympäristössä. Pika-Tehon 1/3 l (sis. 0,225 l) pikkupurkkeja myydään maaleja myyvissä liikkeissä.
 

Suurella pinnalla väri näyttää vaaleammalta

Värit näyttävät aina vaaleammilta ja kirkkaammilta suurella pinnalla luonnon vahvojen värien ympäröimänä kuin värikartan pienessä värimallissa valkoisella pohjalla. Valitse värikartasta murretumpi, tummempi väri kuin olit ajatellut – näin olet yleensä lähempänä toivottua lopputulosta.
 

Ota huomioon rakennusta ympäröivä maisema

Värit näyttävät erilaisilta läheltä ja kaukaa. Tummat pinnat – sävystä riippumatta – sulautuvat luontoon paremmin kaukaa katsottuna, kun taas vaaleat erottuvat selvästi. Avarilla ja valoisilla paikoilla rakennukset voivat olla sävyltään vaaleampia, kun taas synkän metsän reunalla tummempi sävy näyttää yleensä paremmalta.

Vuorokaudenaika, sää ja ympäristön muuttuminen vuodenaikojen mukaan vaikuttavat värin näkemiseen. Syksyn ruska, talven lumi, kevään vihreys ja kesän runsaat sävyt luovat kaikki erilaisen kehyksen valitsemallesi sävylle.

Ympäristö vaikuttaa värien sopivuuteen ja luo omat rajoittavat tekijänsä – onko rakennus tiiviissä taajamassa, maaseudulla, pellolla, metsän keskellä vai järven rannalla. Taajama-alueilla värien käyttöä on rajoitettu yhtenäisen ilmeen luomiseksi. Mikäli aiot muuttaa värejä radikaalisti, ota yhteyttä alueen kaavoitusviranomaiseen. Muutoin tarkkaile ympäristöäsi avoimin mielin, ammenna ideoita luonnosta ja valmiista värityksistä. Mieti, sopiiko valitsemasi väri juuri kyseessä olevan rakennuksen tyyliin.
 

Koesively varmistaa valinnan

Tee ensin koesively erilliselle puukapulalle varmistuaksesi oikeasta väristä. Kuultavia tuotteita käytettäessä tulee muistaa, että väriin vaikuttaa myös alla olevan puumateriaalin sävy ja laatu. Peittävästä Pika-Tehosta ja kuultavasta Valtti Colorista on saatavissa koemaalaukseen
0,225 litran pikkupurkki.
 

Kaunis Talo -väriyhdistelmät helpottavat ulkovärin valintaa

Ulkoväritys on usein sisäväritystä suurempi haaste ja siinä tehdyt virheet näkyvät myös muille. Auttaaksemme ulkovärien valinnassa ja rohkaistaksemme värien käyttöön olemme luoneet Kaunis Talo -ulkoväriyhdistelmät puutalojen julkisivupinnoille. Kaunis Talo -ulkoväriyhdistelmiä on 40 erilaista värilastun muodossa. Värejä on ammennettu suomalaisesta väriperinteestä sekä uusista värimaailman suuntauksista kotimaista maisemaa kunnioittaen.

Lastut on nimetty vanhojen paikannimien mukaan: Ahola, Lehtola, Suomela. Lastun suurin värimalli on tarkoitettu seinille, seuraava vuorilaudoille ja pienimmät värimallit yksityiskohdille, kuten oville ja ikkunoille. Jokaisesta värilastusta löytyy myös suositus sopivasta katto- ja sokkeliväristä.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi