Vuoden 2024 sisustustrendit – yllättäviä väriyhdistelmiä

Runsas ja ennakkoluuloton värien yhdisteleminen, ylelliset pinnat, ainutlaatuiset yksityiskohdat, käsityö ja selkeä fokus kestävään kehitykseen nousivat esiin vuoden tärkeimmissä muotoilun ja sisustusalan tapahtumissa.

Heimtextil-, Ambiente- ja Milan Design Week -tapahtumissa erottuivat runsas ja ennakkoluuloton värien yhdisteleminen, ylelliset pinnat, ainutlaatuiset yksityiskohdat, käsityöt ja selkeä keskittyminen kestävyyteen. Yllätyksellisyyden elementti väriyhdistelmissä ja muotoilussa tuntuu raikkaalta ja uudelta, kertoo Susanna Björklund havainnoistaan näissä kolmessa alan tapahtumassa. Sukella syvemmälle vuoden 2024 sisustustrendeihin!

Kansainväliset sisustustalan messut tarjoavat arvokasta tietoa siitä, mihin suuntaan värit ja trendit ovat menossa. Frankfurtissa vuosittain järjestettävät Heimtextil-tekstiilimessut korostavat voimakkaasti kestävää kehitystä, ja Ambiente-kuluttajatuotemessut esittelevät myös nuorten lahjakkuuksien töitä. Milano Design Week on yksi vuoden suurimmista muotoilutapahtumista.

Värit määrittävät aikakauttamme

Tietoyhteiskunnassamme lähes kaikkea, mitä kansainvälisellä suunnittelukentällä tapahtuu, voidaan tarkastella välittömästi verkossa. Trendit tulevat, menevät ja kehittyvät jatkuvasti, lukemattomilla muunnoksilla. Tämä on saattanut johtaa jopa tiettyjen trendien merkityksen vähenemiseen 2000-luvulla. Mutta kuten näissä kolmessa alan merkittävässä tapahtumassa huomasimme, uudet ja mielenkiintoiset värit määrittävät edelleen aikakauttamme.

Kuva: Chamotte- ja Mater- laatat, Mutina

Värit kaikissa muodoissaan olivat esillä näissä jokaisessa kolmessa tapahtumassa. Yleisesti ottaen näyttää siltä, että väritrendit ovat siirtyneet kohti hillitympää ja murretumpaa väripalettia, jonka seassa on satunnaisia kirkkaita sävyjä. Mielenkiintoinen twisti syntyy tavasta, jolla eri värit kohtaavat ja sekoittuvat keskenään. Toffeen ja ruskean yhdistäminen kirkkaisiin väreihin näyttää hyvältä kokonaisuudelta. Esimerkiksi petrooli näyttää hyvältä ja viininpunainen sopii edelleen hyvin moniin muihin väreihin. Näissä kolmessa alan tapahtumassa oli havaittavissa selkeä trendi: oranssin kaikki sävyt ja erilaiset punaiset nousivat selvästi esiin, kun taas vihreät ovat hieman väistäneet turkoosin ja sinisen eri sävyjen tieltä.

Wood Pleats Vase, Didi NG Wing Yin
Cabinet Meisen, Nilufar -galleria, Bethan Laura Wood
Cenota a colonna wash basin, Agape

Vastuullisuus keskiössä

Värien lisäksi messuilla näkyi kestävä kehitys olennaisena osana suunnitteluprosessia. Maailman suurin tapahtumajärjestäjä Messe Frankfurt on sitoutunut ottamaan konkreettisia askeleita kohti kestävää kehitystä jo vuodesta 2010. Heimtextilissä korostui materiaalien hankinnan, suunnittelun ja kestävyyden merkitys. Remaking- ja upcycling- kiertotalousteemoja tuotiin esiin molemmilla messuilla luovasti.

Kuva: Evolution Collection, Polcha studio

Ranskalainen suunnittelustudio Polcha on erikoistunut olemassa olevien huonekalujen uudistamiseen. He esimerkiksi koristelivat tuolin revityillä kankailla, jotka oli värjätty punakaalilla ja pinaatilla. Giles Miller puolestaan on valmistanut ympäristöystävälliset Fin- ja Penny-laatat viinin, hampun, kahvin, tupakan, valkosipulin ja vodkan tuotannon sivutuotteista.

 

Kestävyys ja materiaalien uusiokäyttö vaikuttavat värivalikoimaan

Runsas värien käyttö ja niiden yhdisteleminen epätavallisella tavalla tuntuu uudelta ja raikkaalta. Värikokoelma saattaa saada uuden ja nykyaikaisen silauksen, kun joukkoon lisätään väri, joka ei perinteisesti katsottuna sovi kokoelman muihin sävyihin. Toisaalta kasviperäisten värien käytön lisääminen johtaa yleensä hillittyyn ja murrettuun väripalettiin.

Norjalainen Studio Sløyd suunnittelee huonekaluja läpivärjätystä puusta, joiden jokaisessa kappaleessa on useita värejä. Hollantilainen Kooij Studio valmistaa Meltdown Tables -pöytiä omista kierrätysmuoviprototyypeistään ja väritesteillä, mikä antaa materiaalille kolmannen elämän. Jokainen pöytä on uniikki ja niiden värit ovat ennalta määrittämättömiä ja erilaisia. Molemmat näistä innovatiivisista tuotteista nähtiin Milanossa.

Heimtextilissä nähtiin Simone Postin suunnittelema matto, joka on valmistettu jätepuuvillasuikaleista. Monivärisestä materiaalista syntyi mattoon lopulta harmoninen väritys, jossa on samaa vaikutelmaa kuin perinteisissä japanilaisissa kimonoissa.

Roggbif jakkarat, Studio Sløyd

Inhimillinen kädenjälki on tervetullut kontrasti sosiaalisen median täydellisyydelle

Toisin kuin virtuaalimaailma ja sosiaalisen median sekä digitaalisten alustojen usein rakennettu ja lavastettu täydellisyys, käsityötaito ja inhimillinen kädenjälki saa arvostusta yhä enemmän. Puutteita ja epäkohtia pidetään mielenkiintoisempina kuin virheetöntä täydellisyyttä. Jopa minimalistisissa puusta valmistetuissa tuotteissa on elävää pintastruktuuriauniikkeja muotoja ja epätavallisia yksityiskohtia. Esimerkiksi Milanon messuilla Anna Maria Øfstedalin puupöytä epätasaisine jalkoineen näyttää lähes käsin veistetyltä.

Nuorten suunnittelijoiden työt antavat usein välähdyksen siitä, mihin suunnittelun ja muotoilun trendit ovat menossaThe Talent -näyttely onkin Ambiente-messujen kohokohta. Esimerkiksi Simon Gehring kerää oksia metsästä valmistaakseen niistä tuolin jalkoja, jolloin jokainen tuoli on ainutlaatuinen ja epäsymmetrinen luomus.

Erilaiset laatat ovat pysyneet merkittävinä elementteinä sisustuksessa jo jonkin aikaa, eikä valokeilassa näy hiipumisen merkkejä. Ne ovat helppo tapa lisätä väriä tiettyihin tiloihin. Milanossa vierailu Mutinaan kannattaa aina. Patricia Urquiola on suunnitellut Mutinan Mater- ja Chamotte-laattamallistot, joissa on kiehtovia kolmiulotteisia pintoja ja niiden väripaletti on sammutettu, mutta vahva.

 

Haluatko lisää inspiraatiota ja työkaluja suunnittelun tueksi?

Ruoki luovuuttasi tutustumalla uusimpiin trendeihin ja kartuta osaamistasi pintakäsittelyratkaisuista. Liity sisäpiiriin ja tilaa Tikkurilan Pro Insight-uutiskirje, joka on tarkoitettu rakentamisen, sisustuksen ja arkkitehtuurin ammattilaisille.

TILAA PRO INSIGHT -UUTISKIRJEEMME JA SAAT AJANKOHTAISIMMAT UUTISET SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI
Tilaa uutiskirje
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi