Hirsipintojen käsittely sisätiloissa

Hirsipinnat sisätiloissa voivat olla esim. pyöröhirttä, höylähirttä, liimahirttä tai hirsipaneelia. Pyöröhirsi ja höylähirsi halkeilevat ajan saatossa, kun taas liimahirsi ja hirsipaneeli pysyvät paremmin halkeilemattomina.

Pintakäsittelyvaihtoehtoja on monenlaisia. Lakat, suoja-aineet, maalit ja vahat antavat kukin erilaisen vaikutelman. Kuultavat ja ohuet, puun luonnolliseksi jättävät käsittelyt ovat hirrellä suosituimpia. Maaleja käytetään harvemmin, koska etenkin pyörö- ja höylähirsien halkeilu saattaa näkyä haittaavasti maalatulla pinnalla. Lakkoja käytetään usein värittömänä, vaikka niistä on mahdollisuus saada myös kauniita kuultavia sävyjä Tikkurilan Kuultavat värit -värikartan mukaan. Sekä lakoista että maaleista on saatavilla useita kiiltoasteita, vahat ja suoja-aineet sen sijaan imeytetään puuhun eikä niistä jää kalvoa pintaan.

Kuultavien tuotteiden sävy puupinnalla riippuu mm. puun huokoisuudesta, käytetystä tuotteesta ja ainemäärästä. Sävytettyjä kuultavia tuotteita kannattaa testata pienelle huomaamattomalle koealueelle ennen koko alueen käsittelyä, jotta voidaan varmistua siitä, että lopputuloksesta tulee halutunlainen.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi