Hirsipintaa sisällä.

Hirsirakennusten hengittävyys

Mitä kannattaa ottaa huomioon hirsirakennuksen sisäseinien pintakäsittelyssä?

Hirsirakennuksen sisäilman laatu riippuu useasta eri tekijästä. Yksi näistä on pintakäsittelyaine, jolla on vaikutusta puun kykyyn tasata sisäilman kosteutta. Hirsirakennuksissa puun luonnollinen ominaisuus sisäilman kosteutta tasaavana materiaalina säilyy, kun pintakäsittely tehdään riittävästi kosteutta läpäisevällä aineella ja työmenetelmät valitaan ohjeiden mukaisesti.

Pintakäsittelyaineen tuettava puun luonnollisia ominaisuuksia

Puu tasaa sisäilman kosteutta, koska se pyrkii tasapainoon ympäristönsä kanssa. Talvella tämä tarkoittaa, että hirsiseinä vapauttaa kosteutta ulkotiloja kuivempaan sisäilmaan, ja kesällä se puolestaan sitoo kosteutta itseensä.

Tämä luontainen ominaisuus lisää usein asumisviihtyvyyttä, koska sisäilman kosteustasapaino pysyy huomattavasti vakaampana kuin esimerkiksi kipsilevyllä verhotuissa sisätiloissa. Samalla huonelämpötila voidaan pitää keskimääräistä matalampana myös talvella, koska kokemus miellyttävästä sisäilmasta kulkee käsi kädessä kosteustasapainon kanssa.

Lastu Hirsimaali

Mikäli hirsirakennuksen sisäseinät maalataan, vahataan tai lakataan, tulisi valitun pintakäsittelyaineen tukea puun luonnollisia ominaisuuksia. Jos kosteus ei pääse haihtumaan hirren pinnalta, vaan jää muhimaan läpäisemättömän pinnoitteen alle, voi puuseinä vähitellen homehtua.

Sama kohtalo voi käydä silloin, jos hirsiseinää ei pinnoiteta lainkaan ja se joutuu kosketuksiin runsaan vesimäärän kanssa. Siksi paras pinnoite suojaa puuta, mutta samalla läpäisee vesihöyryä.

Hirsiseinän sisäpinnan pintakäsittelyllä voidaan vaikuttaa puun kykyyn tasata huoneilman kosteutta. Oleellista on kuitenkin se, että valittu pinnoite soveltuu tarkoitukseen ja sitä on käytetty ohjeiden mukaisesti.

HALUATKO KUULLA ENSIMMÄISENÄ TIKKURILAN TUOTEUUTUUKSISTA, PYSYÄ AJAN TASALLA ALAN TUOREIMMISTA TRENDEISTÄ JA INSPIROITUA INNOVAATIOISTA? LIITY MUKAAN SISÄPIIRIIN JA TILAA PRO INSIGHT -UUTISKIRJEEMME ammattilaisille.
Tilaa uutiskirje

Vesihöyryä läpäisevä Lastu Hirsimaali sisähirsipinnoille

Tikkurilan Lastu Hirsimaali on peittävä erikoistuote sisähirsipinnoille, joka läpäisee hyvin vesihöyryä. Tämä sisähirsipinnoille erityisesti kehitetty hengittävä maali estää tehokkaasti oksien ja puun uuteaineiden maalikalvoa kellastavaa vaikutusta. Sävytettynä maali peittää tummuneenkin puun kauniisti. Lastu Hirsimaalia voidaan käyttää sellaisenaan tai sävyttää Tikkurilan vaaleisiin väreihin. Erillistä pohjamaalia ei tarvita. 

Käsittelemättömän hirsipinnan maalaaminen harmaaksi.

Paneeli-Ässä hirsisuoja säilyttää hirren luonnollisen kosteuselämisen

Tikkurilan Paneeli-Ässä Hirsisuoja on hengittävä suoja puulle, joka soveltuu myös kylmänä talvehtiville kesämökeille. Se jättää puun pinnan hengittäväksi, sekä muodostaa likaa ja vettä hylkivän suojan. Hirren luonnollinen kosteuseläminen jatkuu ja puu pysyy terveenä.

Paneeli-Ässä Hirsisuoja säilyttää puun luonnollisen ulkonäön ja on sävytettävissä Tikkurilan kuultaviin sisäväreihin, esim. Ajaton kuultava -värikartan mukaan. Sävytys suojaa puuta auringon UV-säteilyltä ja kellastumiselta jättäen puun kauniin kuvion näkyviin.

Onko sinulla kysyttävää? Ota yhteyttä pintakäsittelyn ammattilaisiimme, autamme mielellämme oikean tuotteen ja käsittelymenetelmän valinnassa.
Ota yhteyttä
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi