Seinän pesu.

Maalipinnan puhdistaminen

Se miten paljon maali kestää fysikaalista kulumista tai veden vaikutusta riippuu maalin sideaineesta ja sen määrästä. Kun maalin kestävyysominaisuudet tiedetään, voidaan kyseiselle maalille määrittää sopivat hoito- ja huolto-ohjeet. Akrylaatti on sisämaalien sideaineista kestävin ja laadukkain, ja siksi akrylaattimaali on myös helpoin pitää puhtaana.

Maalien märkähankauskestävyys

Maalien märkähankauskestävyydellä mitataan maalipintaan kohdistuvan jatkuvan fysikaalisen rasituksen kestokykyä (ISO 11998). Maalit jaetaan viiteen kestävyysluokkaan EN 13300 -standardin mukaan. Tämä testi korvaa vanhan kansallisen ns. pesunkestotestimenetelmän (SFS 3755). Hyvä remonttimaali, kuten Remontti-Ässä, kuuluu kestävyysluokkaan 1. Kestävyysluokka 1:een kuuluvaa Luja Pintamaalia on syytä käyttää, jos tarvitaan kovaa rasitusta kestävää maalia.
 

Kestävyysluokka

EN 13300 mukaan

Hankaus

sykliä

Maalikalvon

kuluma µm

Paras 1

200

0–5

2

200

5–20

3

200

20–70

4

40

< 70

Huonoin 5

40

> 70


Puhdistettaessa maalipintaa märällä tai kostealla siivousliinalla liinaan jää aina hieman väriä, joka on peräisin maalissa käytetyistä pigmenteistä. Vesi turvottaa sideainetta, jolloin pigmenttiä liettyy siivousliinaan maalikalvosta. On siis huomattavaa, että märkähankauskestävyys, entinen pesunkesto, ja pigmenttien liettyminen maalikalvosta puhdistuksen yhteydessä ovat kaksi eri asiaa. Akrylaattisideaineen vesiherkkyys on pieni, jolloin myös liettyminen on vähäistä.

Maalipinnan puhdistaminen ja seinien pesu

Karkeana sääntönä maalipintojen puhdistamisessa on, että mitä kiiltävämpi ja kovempi maalipinta on, sitä helpompi se on puhdistaa ja sitä paremmin se myös kestää puhdistamista. Jos maalipinta on liitumainen ja siitä jää pyyhittäessä sormeen maalia, ei pintaa kuten maalattua seinää voi pestä. Tällöin on tyydyttävä kuivapuhdistukseen tai uudelleenmaalaukseen.

Sisäseinien puhdistusmenetelmät voidaan jakaa 4 luokkaan maalien kestävyyden mukaan.

 

Esimerkkitila

Puhdistusmenetelmä 

Esimerkkimaali

Kuivapuhdistus 

Kuivat tilat, esim. olohuone, makuuhuone

Imuri, harja, pölypyyhe

Joker, Harmony

Nihkeäpuhdistus  

 

Kuivat tilat, esim. olohuone, makuuhuone

Kostutettu siivousväline ja neutraali pesuaine. Pintaan ei saa jäädä pisarajälkiä  

Joker, Harmony

Kosteapuhdistus  


Kuivat pesua vaativat tilat, esim. keittiö, lastenhuoneet   

Pestään neutraaliin (pH 6–8) pesuveteen kastetulla harjalla, pesusienellä tai siivouspyyhkeellä, josta vesi on puristettu pois. Pintaa ei välttämättä tarvitse huuhdella, kuivaaminen riittää.

Remontti-Ässä

Märkäpuhdistus 

Kosteat tai märkätilat, esim. kodinhoitohuone, WC, pesuhuone, kylpyhuone,

pesutupa

Likaiset pinnat (rasva ja noki) puhdistetaan heikosti emäksisellä (pH 8–10) pesuliuoksella käyttäen apuna siivouspyyhettä, pesumoppia tai pesusientä. Jos pesuainetta käytetään runsaasti, maalipinta tulee huuhdella ja kuivata huolellisesti. 

Luja Pintamaali


Kun puhdistat maalipintaa, pyri puhdistamaan koko seinä tai luonnollinen osa kerrallaan sen sijaan että pyyhit vain yhtä kohtaa. Puhdistaminen voi muuttaa hieman maalin kiiltoa, tai pigmenttiä voi liettyä siivousliinaan maalikalvosta, jolloin puhdistettu kohta erottuu muusta seinästä. Pyyhkimisjälki näkyy sitä selvemmin mitä himmeämpi maali on kyseessä. Vältä seinien pesussa voimakkaasti emäksisiä tai happamia pesuliuoksia, vahvoja liuotteita tai naarmuttavia hankausaineita, hankaavia pesimiä, pitkäaikaista pesuliuoksen vaikutusta ja kuumaa vettä.

Muista että maalipinta on saavuttanut lopullisen kestävyytensä noin 2 viikon päästä maalaamisesta, ja vältä puhdistuskäsittelyjä ennen tätä. Jos lika on vaikeasti poistettavissa, kuten nikotiini- ja nokitahrat, tussijäljet tai vesivahinkojen jäljet, seinä pitää maalata erikoispohjamaali Akrostopilla. Normaaleja seinämaaleja käytettäessä nämä jäljet tulevat päälle maalatun maalikalvon läpi (ns. läpilyönti).

Tarkista tuoteselosteesta mikä puhdistusmenetelmä sopii juuri sinun käyttämällesi maalillesi. 

Haluatko lisätietoja? OTA YHTEYTTÄ ammattilaisten maalausneuvontaamme. Asiantuntijamme auttavat kaikissa maaleihin ja maalaamiseen liityvissä asioissa.
Ota yhteyttä
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi