Joutsenmerkitty päiväkoti

Joutsenmerkitty rakentaminen kasvattaa suosiotaan

Tikkurila vastaa kestävän rakentamisen vaatimuksiin.

Viime vuosina Suomessa on rakennettu useita pohjoismaisella ympäristömerkillä varustettuja rakennuksia. Yksi niistä on Hyvinkäällä sijaitseva Kenttäkadun päiväkoti, joka on maamme ensimmäinen joutsenmerkitty päiväkoti. Tikkurilan turvallisia ja ympäristöystävällisiä tuotteita on käytetty sekä rakennuksen julkisivuissa että sisätiloissa.

Tikkurila_Paivakoti_Joutsenmerkityt_tuotteet_02
Päiväkodin pihalla oleva joutsenhahmo ilmentää päiväkodin luontoteemaa. Leikinkestävän taideteoksen on suunnitellut Kaisa Berry.

Elokuussa 2017 avattu Kenttäkadun päiväkoti Hyvinkäällä on Suomen ensimmäinen Joutsenmerkin saanut päiväkoti. Yhdeksälle lapsiryhmälle suunniteltu päiväkoti koostuu 29 tehdasvalmisteisesta moduulista sekä paikalla rakennetusta väestönsuojasta. Tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset täyttävän rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto RCo Oy ja rakentanut Teijo-Talot Oy.

Moduulien julkisivuverhous tehtiin Nerkoon Höyläämö Oy:n puutavarasta, joka oli käsitelty Tikkurilan puuteollisuustuotteilla. Pohjustukseen käytettiin Pinja Priming Oilia, joka tunnetaan tällä hetkellä Pinja Indeep nimellä, välimaalina Ultra Pro- ja pintamaalina Ultra Pro Plus 30 -ulkoverhousmaalia. Sisäpintoja käsiteltiin mm. Tikkurilan Magnetic-maalilla ja Remontti-Ässällä, joista jälkimmäisellä on useita ekomerkkejä, kuten Joutsenmerkki.

Tikkurila_Paivakoti_Joutsenmerkityt_tuotteet_03
Tavoitteena turvallinen ja terveellinen rakennus

Kenttäkadun päiväkodissa asetettiin jo hankesuunnitteluvaiheessa korkeat vaatimukset energiatehokkuudelle, sisäilman laadulle ja rakennusmateriaaleille.
– Tehdasolosuhteissa rakentamiseen perustuva konseptimme soveltuu hyvin Joutsenmerkki-kohteisiin, sillä meillä on valmiit työkalut laadun- ja kosteudenhallintaan. Myös hankintaprosessimme ovat joustavammat kuin perinteisessä kenttätyömaarakentamisessa. Teimme silti paljon tutkimusta, jotta löytäisimme sekä Joutsenmerkki-kriteerien mukaiset että päiväkotikäyttöön soveltuvat materiaalit, kertoo projektipäällikkö Heidi Karlsson Teijo-Talot Oy:stä.

Pintamateriaalit valittiin M1- ja joutsenmerkityistä tuotteista, joista irtoaa sisäilmaan mahdollisimman vähän päästöjä. Myös työtapoihin kiinnitettiiin huomiota: materiaaleja työstettiin mahdollisuuksien mukaan rakennusvaipan ulkopuolella pölyhaittojen estämiseksi ja Ilmanvaihtojärjestelmä pidettiin tulpattuna loppusiivouksen valmistumiseen saakka. Päiväkodin sisäilmasto on lisäksi jaettu useampaan lohkoon, joiden ilmanvaihtoa säädetään kello- ja hiilidioksidipitoisuusantureilla.

Tikkurila_Paivakoti_Joutsenmerkityt_tuotteet_04
Osa Kenttäkadun päiväkodin lapsista pääsi mukaan suunnittelemaan sisätilojen väritystä ja kalusteita.
Tikkurila_Paivakoti_Joutsenmerkityt_tuotteet_06
Kenttäkadun päiväkoti voitti syksyllä 2017 Kestävän kehityksen hankinta -palkinnon kansainvälisen Procura+ -verkoston konferenssissa Virossa. Palkinto myönnetään innovatiivisille, onnistuneille ja kestävän kehityksen mukaisille julkisille hankinnoille.
Tikkurila_Paivakoti_Joutsenmerkityt_tuotteet_05
Pohjoismainen ympäristömerkki laadun takeena

Joutsenmerkityt maalit täyttävät tiukkojen ympäristövaatimusten lisäksi tarkat laatuvaatimukset, jotka kattavat tuotteen koko elinkaaren raaka-aineista tuotteiden valmistamiseen ja käyttöön sekä jätteiden hävittämiseen.

– Maalista on toimitettava täydellinen resepti ja kaikki tiedot raaka-aineista. Lisäksi on toimitettava laatutestit esimerkiksi sään- tai pesunkestävyyden osalta. Hakemusprosessiin kuuluu aina myös tarkastuskäynti, eli tulemme tehtaalle katsomaan, että kaikki on niin kuin meille on ilmoitettu. Hakemuksen tekemiseen ja tarkastusprosessiin on varattava useampi kuukausi, sillä tarvittavien tietojen hankkiminen voi joskus olla työlästä, kertoo asiantuntija Terhi Uusitalo Joutsenmerkkiä Suomessa hallinnoivasta Ympäristömerkintä Suomi Oy:stä.

Joutsenmerkityn talon kaikkien rakennusmateriaalien ei tarvitse olla joutsenmerkittyjä, mutta niiden on täytettävä omalle tuoteryhmälleen asetetut vaatimukset. Merkin hankkiminen rakennukselle on monivaiheinen prosessi, joka asettaa vaatimuksia niin energiatehokkuuden ja materiaalien kuin urakoitsijan menettelytapojenkin suhteen.

– Esimerkiksi materiaaliselvityksessä kaikki käytettävät materiaalit rakennuslevyistä betonin lisäaineisiin ja tapetteihin tulee listata ja käytetyt kemikaalit selvittää. Lisäksi puutavarasta tarvitaan metsä- ja jäljitettävyyssertifikaatit. Pakollisten kriteerien lisäksi tulee kerätä tietty määrä pisteitä esimerkiksi aurinkopaneelien käytöstä, alhaisemmasta melutasosta, joutsenmerkittyjen tuotteiden käytöstä tai niin kutsutuista vihreistä toimenpiteistä eli pyöräparkeista, viherkatoista tai sähköauton latauspisteistä, selventää Uusitalo merkin kriteerejä.

Tikkurila_Paivakoti_Joutsenmerkityt_tuotteet_01
Päiväkodin sisätiloissa käytettiin Tikkurilan Magnetic-maalia ja joutsenmerkittyä Remontti-Ässää.
Tikkurila_Paivakoti_Joutsenmerkityt_tuotteet_08
Kiinnostus ympäristömerkittyyn rakentamiseen kasvussa

Joutsenmerkitty rakentaminen on kasvussa kaikissa Pohjoismaissa, Suomi mukaan lukien. Kenttäkadun päiväkodin lisäksi ympäristömerkittyjä rakennuksia on mm. kerrostalo Järvenpäässä ja pienryhmäkoti Kaarinassa.

– Tänä vuonna Joutsenmerkin kriteerien mukaan on valmistumassa vielä ainakin kerrostalo Vantaalle sekä omakotitalo ja mökki. Lisäksi suunnitteilla on kerrostalokoteja ja useita oppilaitoksia, Terhi Uusitalo kertoo.

Tikkurila tutkii ja kehittää aktiivisesti yhä turvallisempia tuotteita niin terveyden kuin ympäristön kannalta. Jo yli 350:lle Tikkurilan tuotteelle on myönnetty kansainvälinen tai kansallinen ekomerkki, allergia- ja astamatunnus tai M1-luokitus.

Ekologinen puurakentaminen ja matalaenergiaratkaisut ovat nyt pinnalla, ja joutsenmerkittyjen rakennusten kysyntä tulee varmasti kasvamaan lähivuosina. Tikkurilalla on erinomaiset valmiudet tarjota pintakäsittelyosaamista ympäristömerkittyihin kohteisiin.

Haluatko lisää inspiraatiota ja työkaluja suunnittelun tueksi?
Tilaa uutiskirjeemme ja varmista, että saat ajankohtaisimmat päivitykset tuotteistamme ja pintakäsittelyratkaisuistamme suoraan sähköpostiisi.
Tilaa uutiskirje
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi