Lämpökäsitelty-puu

Kyllästetyn puun pintakäsittely

Puu lahoaa, jos se on pitkään olosuhteissa, joissa sen kosteus nousee yli 25 %:n.  Rakenteellinen suojaus riittää yleensä estämään puun lahoamista. Jos puu on maa- tai vesikosketuksessa, sen kosteus kohoaa kuitenkin yli riskirajan, ja puu alkaa lahota.

Mänty- ja kuusipuutavara kestää normaaleissa rasitusoloissa kuten verhouksissa ja tolppien välisissä aitarakenteissa. Jos kosteusrasitus on suurehko (esim. suojattomat terassirakenteet), voidaan käyttää jonkin verran kestävämpiä puumateriaaleja: männyn tai lehtikuusen sydänpuuta, lämpökäsiteltyä puuta tai tiettyihin kohteisiin, kuten puutarhakalusteisiin, kestäviä lehtipuita. Maa- ja vesikosketukseen suositellaan kuitenkin vain painekyllästettyä puutavaraa.

Painekyllästetty puu sisältää nykyisin vain kuparipitoisia kyllästeitä, koska arseeni- ja kromipitoisilla kyllästeillä käsiteltyä puuta ei saa enää myydä kuluttajille. Kyllästetty puu on yleensä vihertävää, mutta markkinoilla on myös ruskeaksi värjättyä kyllästettyä puuta.

"Puun väri vaikuttaa lopulliseen väriin, kun käytetään kuultavia tuotteita. Tee siksi aina koesively. Lue aina ohjeet tuotteen etiketistä ennen käyttöä."

Valtti_Plus_Terassiöly_Suojaa_puupinnalle

Kyllästetyn puun pintakäsittelysuositukset

Vaikka kaikki Tikkurilan ulkotuotteet soveltuvat kyllästetylle puulle ohjeiden mukaan käytettyinä, esitämme tässä vain muutamia esimerkkejä tiettyihin käyttökohteisiin. Kyllästettyä puuta käytetään yleensä terasseissa, puutarhakalusteissa, puutarharakentamisessa, aidantolppina yms.

Kyllästettyä puuta ei yleensä kuivata kyllästyksen jälkeen, ja siksi se voi olla märkää ostettaessa. Märkää puuta ei saa käsitellä, vaan pintakäsittelyä pitää lykätä useita kuukausia, kunnes puun kosteus on alle 20 %. Kuivumisaika riippuu käytetyn puun mitoista sekä sääoloista.

Terassit ja kalusteet

Terassipinnoille ja ulkokalusteille soveltuu liuoteohenteinen Valtti Puuöljy, Valtti Kaluste ja Terassiöljyt tai vesiohenteinen Valtti Puuöljy Akva.  Imeytymättä jäänyt öljy pyyhitään pois, jottei puun pintaan muodostu kalvoa. Sävytetyllä tuotteella saadaan suoja myös auringonvaloa vastaan, joten pinta ei harmaannu. Huoltokäsittely voidaan tehdä 1-2 kertaa vuodessa, riippuen auringonvalon ja kosteusrasituksen määrästä. Pinnan tulee kuitenkin antaa kulua kuivan ja imevän näköiseksi, jotta vältetään päällekkäisten öljykäsittelyjen muodostava, hilseilevä kalvo. Haalistunut pinta pestään ennen öljykäsittelyä Tehopesulla käyttöohjeen mukaan. Likaantunut pinta voidaan pestä Huoltopesulla.

Aidat, parvekkeet yms.

Kyllästetystä puusta valmistetut aidat ja parvekelaudat voidaan käsitellä sävytetyllä liuoteohenteisella Valtti Colorilla, vesiohenteisella Valtti Akvacolorilla tai vesiohenteisella, peittävällä Vinhalla.  Jos kyllästetyn puun pinta on haalistunut tai kulunut, se pestään ennen käsittelyä Tehopesulla käyttöohjeen mukaan. Kyllästetty puu pohjustetaan Valtti Pohjusteella,  höylätty puu käsitellään ohuelti Valtti Colorilla 1 –2 kertaa ja sahattu puu 2 kertaa. Jos halutaan valita vesiohenteinen pintakäsittely, puu pohjustetaan ensin Valtti Akvabase -pohjusteella ja käsitellään Valtti Akvacolorilla kuten edellä. Jos puulle halutaan peittävä sävy, se maalataan pohjustuksen jälkeen 2 kertaa Vinhalla.

Puun väri vaikuttaa lopulliseen väriin, kun käytetään kuultavia tuotteita. Tee siksi aina koesively.
Lue aina ohjeet tuotteen etiketistä ennen käyttöä.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi