Mustaksi käsitelty terassi ja puutalon seinää.

Kyllästetyn puun pintakäsittely

Puu lahoaa, jos se on pitkään olosuhteissa, joissa sen kosteus nousee yli 25 %:n.  Rakenteellinen suojaus riittää yleensä estämään puun lahoamista. Jos puu on maa- tai vesikosketuksessa, sen kosteus kohoaa kuitenkin yli riskirajan, ja puu alkaa lahota.

Mänty- ja kuusipuutavara kestää normaaleissa rasitusoloissa kuten verhouksissa ja tolppien välisissä aitarakenteissa. Jos kosteusrasitus on suurehko (esim. suojattomat terassirakenteet), voidaan käyttää jonkin verran kestävämpiä puumateriaaleja: männyn tai lehtikuusen sydänpuuta, lämpökäsiteltyä puuta tai tiettyihin kohteisiin, kuten puutarhakalusteisiin, kestäviä lehtipuita. Maa- ja vesikosketukseen suositellaan kuitenkin vain painekyllästettyä puutavaraa.

Painekyllästetty puu sisältää nykyisin vain kuparipitoisia puun kyllästysaineita, koska arseeni- ja kromipitoisilla kyllästeillä käsiteltyä puuta ei saa enää myydä kuluttajille. Kyllästetty puu on yleensä vihertävää, mutta markkinoilla on myös ruskeaksi värjättyä kyllästettyä puuta.

Kyllästetyn puun pintakäsittelysuositukset

Vaikka kaikki Tikkurilan ulkotuotteet soveltuvat kyllästetylle puulle ohjeiden mukaan käytettyinä, esitämme tässä vain muutamia esimerkkejä tiettyihin käyttökohteisiin. Kyllästettyä puuta käytetään yleensä terasseissa, puutarhakalusteissa, puutarharakentamisessa, aidantolppina yms.

Kyllästettyä puuta ei yleensä kuivata kyllästyksen jälkeen, ja siksi se voi olla märkää ostettaessa. Märkää puuta ei saa käsitellä, vaan pintakäsittelyä pitää lykätä useita kuukausia, kunnes puun kosteus on alle 20 %. Kuivumisaika riippuu käytetyn puun mitoista sekä sääoloista.

Öljytty terassi Seinäjoen asuntomessuilla
Puun väri vaikuttaa lopulliseen väriin, kun käytetään kuultavia tuotteita. Tee siksi aina koesively. Lue aina ohjeet tuotteen etiketistä tai tuoteselosteesta ennen käyttöä.

Terassit ja kalusteet

Terassipinnoille ja ulkokalusteille soveltuu biopohjainen puuöljy Valtti Plus Terrace Oil, josta on saatavilla valmisvärit ruskea, kelonharmaa ja musta. Sävytettävä vaihtoehto on biopohjainen Valtti Plus Wood Oil puuöljy.

Imeytymättä jäänyt öljy pyyhitään pois, jottei puun pintaan muodostu kalvoa. Sävytetyllä tuotteella saadaan suoja myös auringonvaloa vastaan, joten pinta ei harmaannu. Huoltokäsittely voidaan tehdä 1-2 kertaa vuodessa, riippuen auringonvalon ja kosteusrasituksen määrästä. Pinnan tulee kuitenkin antaa kulua kuivan ja imevän näköiseksi, jotta vältetään päällekkäisten öljykäsittelyjen muodostava, hilseilevä kalvo. Haalistunut pinta pestään ennen öljykäsittelyä Tikkurilan Terassi- ja kalustepesuaineella käyttöohjeen mukaan.

 

Aidat, parvekkeet yms.

Kyllästetystä puusta valmistetut aidat ja parvekelaudat voidaan käsitellä sävytettävällä Valtti Plus Wood Oil puuöljyllä tai vesiohenteisella, peittävällä Vinhalla. Jos kyllästetyn puun pinta on haalistunut tai kulunut, se pestään ennen käsittelyä Tikkurilan Terassi- ja kalustepesuaineella. Homehtuneet ja sinistyneet pinnat pestään Tikkurilan Homeenpoisto-liuoksella käyttöohjeen mukaan. Kyllästetty puu pohjustetaan Valtti Plus Pohjusteella tai Valtti Pohjusteella, höylätty puu käsitellään ohuelti Valtti Plus Wood Oil puuöljyllä 1 –2 kertaa ja sahattu puu 2 kertaa. Myös painekyllästettyä puuta voi maalata. Jos puulle halutaan peittävä sävy, se maalataan pohjustuksen jälkeen 2 kertaa Vinhalla.

Puun väri vaikuttaa lopulliseen väriin, kun käytetään kuultavia tuotteita. Tee siksi aina koesively maalausta tai pintakäsittelyä. Lue aina ohjeet tuotteen etiketistä tai tuoteselosteesta ennen käyttöä.

Tarvitsetko apua tai neuvoja? Ammattilaisten maalausneuvontamme auttaa kaikissa tuotteisiin ja pintakäsittelyyn liittyvissä kysymyksissä.
Ota yhteyttä
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi