Puujulkisivujen kuntoa kannattaa tarkkailla vuosittain. Vaurion ilmeneminen jossakin kohdassa on yleensä merkki rakenteellisesta heikkoudesta, johon kannattaa heti puuttua. Muista myös, että pintakäsittelyn huolloksi saattaa riittää pelkkä pesu Tikkurilan Talon Huoltopesulla, jos pinta on likaantunut tai homehtunut mutta maalipinta on ehjä.
Huoltomaalausväli
Rakennuksen osat ja rakennusmateriaalit joutuvat ulkona alttiiksi monenlaisille rasituksille. Ei voida esittää yleispäteviä ohjeita siitä, milloin jokin ulkopinta pitäisi käsitellä uudelleen puumaalilla. Yleensä esitetään kuultavilla tuotteilla käsiteltyjen pintojen huoltomaalausväliksi 3-5 vuotta ja peittävien tuotteiden 5-15 vuotta. Ilmansuunta ja sen myötä säärasitusten erilaisuus eri seinillä saattaa lyhentää tai pidentää pintakäsittelyn kestoikää useita vuosia.
Ennen huoltomaalausta on tärkeää tehdä esikäsittelyt huolellisesti, sillä ne vaikuttavat ratkaisevasti lopputulokseen.
Maalinpoisto puusta
Jos maalipinta on kauttaaltaan huonokuntoinen, tai maalikerroksia on useita, maali on poistettava kokonaan puupinnalta. Käytettävän menetelmän valintaan vaikuttavat mm. poistettavan maalin tyyppi sekä käsiteltävän kohteen koko ja muoto. Yleisimmät menetelmät maalin poistamiseksi puupinnoilta ovat mekaaninen kaavinta ja kemiallinen maalinpoisto.
Homeenpoisto puusta
Pese homehtuneet pinnat hypokloriittiliuoksella (Tikkurilan Homeenpoisto) ennen huoltomaalausta. Sekoita Homeenpoisto veteen käyttöohjeen mukaan. Estä aineen joutuminen lasipinnoille. Levitä seos pehmeällä harjalla tai suurille pinnoille puutarharuiskulla alhaalta ylöspäin. Näin vältät raidat, joita voi syntyä, jos etenet ylhäältä alaspäin. Anna liuoksen vaikuttaa puoli tuntia. Älä päästä pintaa kuivahtamaan. Voit tehostaa lian irtoamista harjaamalla pintaa esim. juuriharjalla. Huuhdo lopuksi pinnat huolellisesti puhtaalla vedellä ja anna pinnan kuivua ennen maalausta.
Muut esikäsittelyt
Vanhan ja ehjän maalipinnan esikäsittelyksi riittää pölyn ja lian poisto. Rakennusten karkeiden ulkopintojen puhdistukseen voit käyttää harjaa, jossa on puolijäykät harjakset. Harjaus irrottaa pintaan tarttunutta pölyä ja likaa ja rikkoo vanhaa maalikalvoa, jolloin uusi maalikerros tarttuu paremmin. Jos harjaat vanhaa kuultokäsiteltyä pintaa teräsharjalla, etene puun syiden suuntaisesti.
Vanha, nukkaantunut, harmaa puupinta on poistettava, sillä se on heikko maalausalusta.
Hionta on tärkeä vaihe ikkunanpuitteiden esikäsittelyssä. Muista hioa kovat ja kiiltävät maalipinnat uuden maalin tartunnan varmistamiseksi.
Puhdista naulankannat ja muut metalliset osat ruosteesta teräsharjalla tai hiomalla ja käsittele ne ruosteenestopohjamaalilla (Rostex Super Akva) ennen uudelleenmaalausta.
Käsittele puupuhtaat pinnat Valtti Plus Pohjusteella ja pohjamaalaa joko pintamaalilla tai erillisellä pohjamaalilla (Ultra Primer, Öljypohja) ennen pintakäsittelyä.
Maalityyppien tunnistaminen
Maalityypin tunnistaminen on tärkeää, sillä huoltomaalaus suositellaan yleensä tehtäväksi samalla maalityypillä kuin edellinen maalaus. Seuraavista nyrkkisäännöistä on apua maalityyppien silmämääräisessä tunnistamisessa.
- Lateksimaalin tunnistat yleensä nahkeasta pinnasta.
- Vanha öljymaali on liituava ja himmeä.
- Vanhoille öljymaaleille ominaista ruutumaista tai puun syihin nähden poikittaista halkeilua ei lateksimaaleilla esiinny, vaan lateksimaali halkeilee yleensä puu syiden suuntaan.
- Lateksimaalikalvo on joustava, kun taas öljymaalikalvo on yleensä kova ja hauras.
- Väkevä alkoholi (etanoli) pehmittää ja liuottaa lateksimaalia, kun taas lipeä pehmittää ja kellastuttaa öljymaalia.
Lue lisää vinkkejä maalipinnan tunnistamiseen.
Nämä menetelmät eivät kuitenkaan aina anna täyttä varmuutta maalityypistä, vaan joskus joudutaan turvautumaan perusteellisempaan kemialliseen analyysiin. Tällaisessa tapauksessa kannattaa ottaa yhteyttä Tikkurilan maalausneuvontaan, puh. 020 191 2003 tai lähetä meille viesti alta.