Puutalon huoltomaalaus.

Vinkkejä puujulkisivujen huoltamiseen

Huoltomaalaussuosituksia puu-ulkoverhouspinnoille.

Maalipinnan kestävyyteen voi vaikuttaa valitsemalla rakennustyypille, -materiaalille ja pinnalle parhaiten soveltuvan tuotteen, jolla on mahdollisimman pitä huoltoväli. Oikeat esikäsittelytyöt varmistavat maalaustyön onnistumisen. Hyvät pohjatyöt ja tarvittava pohjustuskäsittely parantavat maalausyhdistelmän teknistä toimivuutta ja antaa mahdollisimman pitkän huoltovälin. Lue alta vinkit ja ohjeet puutalojen huoltomaalaukseen ja oikean tuotetyypin valintaan.

Huoltomaalausväli

Rakennuksen osat ja rakennusmateriaalit joutuvat ulkona alttiiksi monenlaisille rasituksille. Ei voida esittää yleispäteviä ohjeita siitä, milloin jokin ulkopinta pitäisi käsitellä uudelleen puumaalilla. Yleensä esitetään kuultavilla tuotteilla käsiteltyjen pintojen huoltomaalausväliksi 3-5 vuotta ja peittävien tuotteiden 5-15 vuotta. Ilmansuunta ja sen myötä säärasitusten erilaisuus eri seinillä saattaa lyhentää tai pidentää pintakäsittelyn kestoikää useita vuosia.

Ennen huoltomaalausta on tärkeää tehdä esikäsittelyt huolellisesti, sillä ne vaikuttavat ratkaisevasti lopputulokseen. 

Muista myös, että pintakäsittelyn huolloksi saattaa riittää pelkkä pesu Tikkurilan Talon Huoltopesulla, jos pinta on vain likaantunut tai homehtunut mutta maalipinta on ehjä.

Puutalon huoltomaalaus.
Maalipinnan hilseily.

Maalinpoisto puusta

Jos maalipinta on kauttaaltaan huonokuntoinen, tai maalikerroksia on useita, maali on poistettava kokonaan puupinnalta. Käytettävän menetelmän valintaan vaikuttavat mm. poistettavan maalin tyyppi sekä käsiteltävän kohteen koko ja muoto. Yleisimmät menetelmät maalin poistamiseksi puupinnoilta ovat mekaaninen kaavinta ja kemiallinen maalinpoisto.

Homeenpoisto puusta

Pese homehtuneet pinnat hypokloriittiliuoksella (Tikkurilan Homeenpoisto) ennen huoltomaalausta. Sekoita Homeenpoisto veteen käyttöohjeen mukaan. Estä aineen joutuminen lasipinnoille. Levitä seos pehmeällä harjalla tai suurille pinnoille puutarharuiskulla alhaalta ylöspäin. Näin vältät raidat, joita voi syntyä, jos etenet ylhäältä alaspäin. Anna liuoksen vaikuttaa puoli tuntia. Älä päästä pintaa kuivahtamaan. Voit tehostaa lian irtoamista harjaamalla pintaa esim. juuriharjalla. Huuhdo lopuksi pinnat huolellisesti puhtaalla vedellä ja anna pinnan kuivua ennen maalausta.

homeenpoisto

Muut esikäsittelyt

Vanhan ja ehjän maalipinnan esikäsittelyksi riittää pölyn ja lian poisto. Rakennusten karkeiden ulkopintojen puhdistukseen voit käyttää harjaa, jossa on puolijäykät harjakset. Harjaus irrottaa pintaan tarttunutta pölyä ja likaa ja rikkoo vanhaa maalikalvoa, jolloin uusi maalikerros tarttuu paremmin. Jos harjaat vanhaa kuultokäsiteltyä pintaa teräsharjalla, etene puun syiden suuntaisesti.

Vanha, nukkaantunut, harmaa puupinta on poistettava, sillä se on heikko maalausalusta.

Hionta on tärkeä vaihe ikkunanpuitteiden esikäsittelyssä. Muista hioa kovat ja kiiltävät maalipinnat uuden maalin tartunnan varmistamiseksi.

Puhdista naulankannat ja muut metalliset osat ruosteesta teräsharjalla tai hiomalla ja käsittele ne ruosteenestopohjamaalilla (Rostex Super Akva) ennen uudelleenmaalausta.

Käsittele puupuhtaat pinnat Valtti Plus Pohjusteella ja pohjamaalaa joko pintamaalilla tai erillisellä pohjamaalilla (Ultra Primer, Öljypohja) ennen pintakäsittelyä.

 

Maalityyppien tunnistaminen

Maalityypin tunnistaminen on tärkeää, sillä huoltomaalaus suositellaan yleensä tehtäväksi samalla maalityypillä kuin edellinen maalaus. Seuraavista nyrkkisäännöistä on apua maalityyppien silmämääräisessä tunnistamisessa.

  • Lateksimaalin tunnistat yleensä nahkeasta pinnasta.
  • Vanha öljymaali on liituava ja himmeä.
  • Vanhoille öljymaaleille ominaista ruutumaista tai puun syihin nähden poikittaista halkeilua ei lateksimaaleilla esiinny, vaan lateksimaali halkeilee yleensä puu syiden suuntaan.
  • Lateksimaalikalvo on joustava, kun taas öljymaalikalvo on yleensä kova ja hauras.
  • Väkevä alkoholi (etanoli) pehmittää ja liuottaa akrylaattimaalia, kun taas lipeä pehmittää ja kellastuttaa öljymaalia.

Lue lisää vinkkejä maalipinnan tunnistamiseen.


Nämä menetelmät eivät kuitenkaan aina anna täyttä varmuutta maalityypistä, vaan joskus joudutaan turvautumaan perusteellisempaan kemialliseen analyysiin. Maalinäytteestä voidaan tehdä Tikkurilan analyyttisessä laboratoriossa maksullinen analyysi, jonka avulla maalityyppi saadaan selvitetyksi.

Talomaalin valinta

Pintatuote antaa viimeisen suojan puupinnalle. Huoltomaalauksessa on olennaisen tärkeää tietää, millä maalityypillä seinä on aiemmin maalattu ja mikä maali soveltuu sen päälle maalattavaksi. 

Tikkurilan laadukkaat talomaalit ja kuullotteet tarjoavat monipuoliset ja laadukkaat pintakäsittelyvaihtoehdot puupinnoille:

  • MaalausUltra Classic antaa modernin puolihimmeän pinnan ja Pika-Teho perinteisen himmeän pinnan.
  • PeittosuojausVinha jättää puunsyyt kauniisti esiin ja korostaa puun luonnollista pintaa.
  • KuultokäsittelyValtti Plus Color - ja Valtti Color -kuullotteet on kehitetty Suomen vaativiin olosuhteisiin. Ne korostavat puun luontaista kauneutta ja suojaavat pintoja tehokkaasti säärasitukselta. Valitse aina sävytetty kuullote, sillä väritön kuullote ei anna riittävää suojaa auringonvalolta. Valtti Plus Color on erittäin kestävä kuullote lauta- ja hirsipinnoille.

Muista myös Ultra Special, joka suojaa puurakennuksen rakenneosat, kuten nurkka- ja räystäslaudat, pylväät ja kaiteet, jotka altistuvat kovalle säärasitukselle. Ultra Special -erikoismaalilla maalattu pinta hylkii likaa, ja se on helppo tarvittaessa pestä puhtaaksi. Ja mikä parasta, rankkoja säärasituksia kestävä maalipinta säilyy pitkään uudenveroisena.

Katso myös valintataulukkomme, josta löydät oikean tuotteen aiemman maalauskäsittelyn päälle.   

Oletko jo Pro Clubin jäsen?

Tikkurilan Pro Club on ammattimaalareille ja maalausurakoitsijoille tarkoitettu yhteisö ja tietopankki, josta saat konkreettisia neuvoja, vinkkejä ja tukea päivittäiseen työhösi. Löydät yhdestä ja samasta paikasta suositut koulutuksemme, tapahtumat, maalausneuvonnan ja teknisen tuen.


Pysy ajan tasalla tuoteuutuuksista, inspiroidu innovaatioista ja kasvata ammatillista osaamistasi. Liity Pro Clubiin!

Tikkurila Pro Club ammattimaalarit.
Onko sinulla kysyttävää tai tarvitsetko teknistä neuvoa? Kysy asiantuntijoiltamme! Ammattilaisten maalausneuvonta auttaa kaikissa maalaamiseen ja maaleihin liityvissä asioissa.
Ota yhteyttä
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi