Panssari Akva peltikattomaali

Peltikaton maalaus

Säännöllinen huoltokäsittely pidentää katon elinkaarta.

Kuumasinkitty pelti on suosittu rakennusten katemateriaali. Ohut sinkkikalvo pellin päällä on itsessään jo erittäin hyvä suoja korroosiota vastaan. Sinkkipinta saattaa suojata peltiä korroosiolta 10-20 vuotta, riippuen ilmastorasituksesta. Tuore sinkkipinta on vaativa maalausalusta, sillä sinkki on reaktiivinen aine ja maalin tartunta sinkkipintaan on ratkaisevan tärkeää. Siksi sinkkipintaista peltiä ei saa maalata suoraan pintamaaleilla, vaan on käytettävä ensin pohjamaalia.

Maalatut peltikatot joutuvat kestämään kovia rasituksia ja niistä johtuvia jännityksiä. Esimerkiksi auringonpaiste aiheuttaa sävyjen haalistumista ja kiiltoasteen alenemista sekä pellin lämpölaajenemista lämpösäteilyn johdosta. Siksi peltikattomaalin tulee elää alustan mukana. Myös sellaiset rakenteelliset seikat kuten kattokulma ja pintaprofiili vaikuttavat maalipinnan kestävyyteen. Mitä suurempi kulma tai profiili on, sitä enemmän katolle kertyy lunta ja jäätä, jolloin maalilta vaaditaan enemmän joustavuutta.

Maalin irtoamiseen peltikatolta on useita muitakin syitä:

  • Epäsuotuisat maalausolosuhteet
  • Huonosti tehdyt esikäsittelyt (epäpuhtauksia, ruostetta alustassa)
  • Huonosti huuhdeltu alusta (pesuainejäämiä)
  • Pintamaalin tai muun huonosti soveltuvan maalin levittäminen suoraan sinkitylle pellille (huono tarttuvuus sinkkiin)

 

Kattopinnoilla tulee myös välttää paksuja maalikalvoja, koska niiden myötä hilseilyriski kasvaa.

Tikkurilan peltikattomaalit

Maalauksella sinkkipinnan ikää voidaan pidentää etenkin epäpuhtaassa ilmastossa ratkaisevasti. Tuoreen sinkkipinnan annetaan olla ilman maalausta vähintään 1-2 vuotta, jolloin pinta muuttuu karheaksi, ja näin saadaan hyvä tartunta pohjamaalille.

Tikkurilan tuottet sinkityn pellin pohjamaaliksi ovat Rostex Super ja Rostex Super Akva (vesiohenteisten pintamaalien alle). Peltikattojen pintamaaliksi on tarjolla erityyppisiä maaleja. Panssarimaali on alkydipohjainen kattomaali, joka soveltuu pohjamaalattujen sinkittyjen-, alumiini- ja teräspintojen maalaukseen sekä aikaisemmin alkydimaalilla maalattujen pintojen maalaukseen. Vesiohenteinen vaihtoehto on Panssari Akva, joka soveltuu myös huoltomaaliksi muovipinnoitetuille teräsohutlevyille (= maalipinnoitettu teräsohutlevy) poislukien PVDF-pinnat.

Panssari PRO Akvaroof on vesiohenteinen elastinen yksikerrosmaali, joka soveltuu teräs-, alumiini- ja sinkki-, pinnoille sekä PVC-, polyesteri-, polyuretaani ja akrylaatti tehdaspinnoitetuille pinnoille (ei sovellu PVDF-pinnoitettujen kattojen huoltomaalaukseen).Tuote soveltuu myös aikaisemmin liuotin-, tai vesiohenteisilla peltikattomaaleilla maalattujen pintojen huoltomaalaukseen. Tuotetta voidaan käyttää ilman pohjamaalia. Ruostuneet kohdat on käsiteltävä Panssari PRO Ruosteenmuuntimella ennen käsittelyä. Panssari PRO Akvaroofia voidaan levittää kerralla jopa 400 µm:n paksuisena kerroksena ilman että maali lähtee valumaan. Se muodostaa erittäin joustavan maalikalvon, joka ei halkeile korkeilla kalvonpaksuuksillakaan. Maalilla on erinomainen säänkesto.

Huoltomaalaus

Peltikaton huoltomaalauksen yhteydessä alustan kunto tulee tarkastaa huolellisesti. Katolta poistetaan lika ja roskat. Katto pestään huolellisesti Panssaripesulla ohjeen mukaan.

Panssari Akva peltikattomaali

Aikaisemman maalin tartunta alustaan tarkistetaan suuntaa antavalla X-viiltomenetelmällä useammasta kohdasta. Mikäli maali irtoaa paloina alustasta, vanha maali tulee poistaa kauttaaltaan. Näin varmistetaan uuden maalin tartunta.

Maalikalvojen yhteenlaskettu paksuus saa olla korkeintaan 350 µm (0,35 mm). Normaalisti yhden maalikalvon paksuus on n. 40 µm. Mikrometrillä voi mitata kalvonpaksuudet riittävän hyvin. Jos maalien enimmäiskalvonpaksuus ylittyy, aiemmat maalit pitää poistaa ennen uudelleenmaalausta.

Jos maali on heikosti kiinni paikoittain, irtonainen tai heikosti kiinni oleva maali ja ruoste kaavitaan tai poistetaan mekaanisesti. Metallipuhtaat alueet pohjustetaan Rostex Super tai Rostex Super Akva (käytettäessä vesiohenteista pintamaalia) ruosteenestopohjamaalilla. Pohjamaalin sävy kannattaa valita mahdollisimman lähelle pintamaalin sävyä, jotta saadaan tasasävyinen kattopinta. Pinta maalataan liuoteohenteisella Panssarimaalilla tai vesiohenteisella Panssari Akva peltikattomaalilla. Panssari Akva peltikattomaali kestää hyvin auringonvaloa, jolloin värisävyt kestävät pitkään. Akrylaattisideaineensa ansiosta Panssari Akva myös joustaa hyvin alustan mahdollisen elämisen mukaan.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi