Peltikaton maalaus.

Peltikaton maalaus

Säännöllinen ja laadukkaasti toteutettu huoltokäsittely pidentää peltikaton elinkaarta. Lue artikkelista peltikaton huoltomaalauksesta ja Tikkurilan peltikattomaaleista.

Kuumasinkitty pelti on suosittu rakennusten katemateriaali. Ohut sinkkikalvo pellin päällä on itsessään jo erittäin hyvä suoja korroosiota vastaan. Sinkkipinta saattaa suojata peltiä korroosiolta 10–20 vuotta, riippuen ilmastorasituksesta. Maalauksella sinkkipinnan ikää voidaan pidentää ratkaisevasti, ja sopiva huoltomaalausväli on 5–10 vuotta (MaalausRYL).

Maalatut peltikatot joutuvat kestämään monella tavalla haasteellisia sääoloja. Auringonpaiste aiheuttaa sävyjen haalistumista ja kiiltoasteen alenemista sekä pellin lämpölaajenemista lämpösäteilyn johdosta. Rakenteelliset seikat, kuten kattokulma ja pintaprofiili, puolestaan vaikuttavat maalipinnan kestävyyteen. Mitä suurempi kulma tai profiili on, sitä enemmän katolle kertyy lunta ja jäätä, jolloin maalilta vaaditaan enemmän joustavuutta.

Maalin pysyvyyteen voi vaikuttaa osin myös itse. Nämä puutteet peltikaton käsittelyssä saavat maalin usein irtoamaan ennen aikojaan:

Tikkurilan peltikattomaalit

Maalauksella sinkkipinnan ikää voidaan pidentää etenkin epäpuhtaassa ilmastossa ratkaisevasti. Tuoreen sinkkipinnan annetaan olla ilman maalausta vähintään 1–2 vuotta, jolloin pinta muuttuu karheaksi, ja näin saadaan hyvä tartunta pohjamaalille.

Panssari PRO Akvaroof on vesiohenteinen elastinen yksikerrosmaali, joka soveltuu teräs-, alumiini- ja sinkki-, pinnoille sekä PVC-, polyesteri-, polyuretaani ja akrylaatti tehdaspinnoitetuille pinnoille (ei sovellu PVDF-pinnoitettujen kattojen huoltomaalaukseen).Tuote soveltuu myös aikaisemmin liuotin-, tai vesiohenteisilla peltikattomaaleilla maalattujen pintojen huoltomaalaukseen. Tuotetta voidaan käyttää ilman pohjamaalia. Pinnalla mahdollisesti oleva valkoruoste/ruoste tulee poistaa hiomalla tai teräsharjaamalla. Alumiinipinnat on karhennettava ennen maalausta. Ruostuneet pinnat on käsiteltävä Panssari PRO Ruosteenmuuntimella ennen käsittelyä, tai pohjamaalattava Rostex Super tai Rostex Super Akva ruosteenestopohjamaalilla. Panssari PRO Akvaroofia voidaan levittää kerralla jopa 400 µm:n paksuisena kerroksena ilman että maali lähtee valumaan. Se muodostaa erittäin joustavan maalikalvon, joka ei halkeile korkeilla kalvonpaksuuksillakaan. Maalilla on erinomainen säänkesto.


Tikkurilan tuottet sinkityn pellin pohjamaaliksi ovat Rostex Super ja Rostex Super Akva (vesiohenteisten pintamaalien alle). Peltikattojen pintamaaliksi on tarjolla erityyppisiä maaleja. Panssarimaali on alkydipohjainen kattomaali, joka soveltuu pohjamaalattujen sinkittyjen-, alumiini- ja teräspintojen maalaukseen sekä aikaisemmin alkydimaalilla maalattujen pintojen maalaukseen. Vesiohenteinen vaihtoehto on Panssari Akva, joka soveltuu myös huoltomaaliksi muovipinnoitetuille teräsohutlevyille (= maalipinnoitettu teräsohutlevy) poislukien PVDF-pinnat.

Lue aina tarkemmat käyttöohjeet käytettävän tuotteen tuoteselosteesta. 

Panssari Akva peltikattomaali

Peltikaton huoltomaalaus

Peltikaton huoltomaalauksen yhteydessä alustan kunto tulee tarkastaa huolellisesti. Katolta poistetaan lika ja roskat. Katto pestään huolellisesti Tikkurilan Panssaripesulla ohjeen mukaan.

Aikaisemman maalin tartunta alustaan tarkistetaan suuntaa antavalla X-viiltomenetelmällä useammasta kohdasta. Mikäli maali irtoaa paloina alustasta, vanha maali tulee poistaa kauttaaltaan. Näin varmistetaan uuden maalin tartunta.

Maalikalvojen yhteenlaskettu paksuus saa olla korkeintaan 350 µm (0,35 mm). Normaalisti yhden maalikalvon paksuus on n. 40 µm. Mikrometrillä voi mitata kalvonpaksuudet riittävän hyvin. Jos maalien enimmäiskalvonpaksuus ylittyy, aiemmat maalit pitää poistaa ennen uudelleenmaalausta.

Jos maali on heikosti kiinni paikoittain, irtonainen tai heikosti kiinni oleva maali ja ruoste kaavitaan tai poistetaan mekaanisesti. Metallipuhtaat alueet pohjustetaan Rostex Super tai Rostex Super Akva (käytettäessä vesiohenteista pintamaalia) ruosteenestopohjamaalilla. Pohjamaalin sävy kannattaa valita mahdollisimman lähelle pintamaalin sävyä, jotta saadaan tasasävyinen kattopinta. Pinta maalataan liuoteohenteisella Panssarimaalilla tai vesiohenteisella Panssari Akva peltikattomaalilla. Panssari Akva peltikattomaali kestää hyvin auringonvaloa, jolloin värisävyt kestävät pitkään. Akrylaattisideaineensa ansiosta Panssari Akva myös joustaa hyvin alustan mahdollisen elämisen mukaan.

Oletko jo Pro Clubin jäsen?

Tikkurilan Pro Club on ammattimaalareille ja maalausurakoitsijoille tarkoitettu yhteisö ja tietopankki, josta saat konkreettisia neuvoja, vinkkejä ja tukea päivittäiseen työhösi. Löydät yhdestä ja samasta paikasta suositut koulutuksemme, tapahtumat, maalausneuvonnan ja teknisen tuen.


Pysy ajan tasalla tuoteuutuuksista, inspiroidu innovaatioista ja kasvata ammatillista osaamistasi.  Liity Pro Clubiin!

Tikkurila Pro Club ammattimaalarit.

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, mikäli tarvitset apua tai neuvoa oikeiden tuotteiden valinnassa tai mihin tahansa katon huoltokäsittelyyn ja maalaukseen liittyvissä kysymyksissä. 

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme
Ota yhteyttä
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi