Pintamaalin valintaan vaikuttaa monta tekijää.

Pintamaalin valintaan vaikuttaa monta tekijää

Pintamaali on valittava kohteeseen alustan, käytön ja puhdistamisen tarpeen mukaan. Tärkeitä kriteerejä ovat laadun ja hinnan ohella hyvät työstöominaisuudet, mutta myös väreillä on erittäin suuri merkitys.

Vahvimmin pintamaalien valinnassa nousee esille väri. Tämä pitänee paikkansa varsinkin sisustussuunnittelijoiden ja kotimaalareiden keskuudessa. Ammattimaalareilla valintaan vaikuttaa toki hinta, mutta laatu ja totutut, hyvät työstöominaisuudet nousevat tärkeimmiksi vaikuttimiksi.

Maalaamalla tilaan tuodaan haluttu ulkonäkö, joka syntyy eri värien, kiiltoasteiden ja mahdollisesti kuvioiden yhdistelmästä. Pintamaalin tehtävänä on mahdollistaa pintojen puhdistaminen sekä suojata näitä mekaaniselta kulutukselta ja kemiallisilta rasituksilta.

Väri on seinän pintaa hallitseva elementti. Sen kokemiseen liittyy vahvasti pintamaalin kiiltoaste. Mitä korkeampi kiilto on, sitä energisempi ja vahvempi värivaikutelma saadaan tilaan.  Mitä himmeämpään kiiltoasteeseen pintamaalissa päädytään, sitä sammuneemmalta ja pehmeämmältä väri tilassa näyttää.

Maalattavan alustan struktuuri taas vaikuttaa kiiltoasteen kokemiseen. Sileä, tasainen pinta toistaa valittua kiiltoastetta ja värisävyä. Karkeilla pinnoilla värikokemusta tummentavat pintaan syntyvät pienet varjostukset.  Myös se, että maali levitetään yhdenmukaisella telauksella, varmistaa yhdenmukaisen yleisilmeen.

MaalausRYL 2012 ohjaa maalien valintaa

Pintamaalien valintaa ohjaa hyvä rakennustapa, joka on maalaustöiden osalta esitetty teoksessa MaalausRYL 2012, Maalaustöiden yleiset laatuvaatimukset ja käsittely-yhdistelmät. Sen avulla kartoitetaan maalattavalle pinnalle asetettuja laatuvaatimuksia ja määritellään kohdekohtaiset maalauskäsittely-yhdistelmät.

Erilaisissa kohteissa maalipintoihin kohdistuu erilaisia kestävyysvaatimuksia, kuten tilan käytöstä aiheutuvia rasituksia. Sisätiloissa nämä jaetaan kuuteen eri luokkaan (RL01…RL06), jotka vaihtelevat vähäisistä rasituksista ja vaatimuksista (esim. asuintilojen kattopinnat) kuivissa sisätiloissa aina erityissuunnittelua vaativiin rasituksiin (esim. teollisuuden tuotantotilat).

MaalausRYL 2012.

Pintamaalin optimaaliset työstöominaisuudet

● Kevyt työstettävyys
● Hyvä peittokyky
● Tarttuvuus alustaan
● Riittävä aukioloaika

Maalaustuoteryhmät ominaisuuksien mukaan

Pintamaalit jaotellaan niiden käyttökohteen ja ominaisuuksien, esim. märkähankauskestoluokan mukaan maalaustuoteryhmiin. Maalaustuoteryhmä kertoo tarkemmin mm. tuoteryhmän tuotteille asetetut mekaanisen kulutuksen keston vaatimukset.

Tikkurilan laadukas rakennusmaalivalikoima on asemoitu kattamaan MaalausRYL 2012 -teoksen maalaustarvikeryhmittelyn (RT-luokka) asettamat vaatimukset. Kestävyyden ja huollettavuuden lisäksi MaalausRYL 2012 asettaa vaatimuksia maalipinnan ulkonäölle. Valmiin työnjäljen tasaisuutta, mahdollisia työsaumoja sekä väri- ja kiiltoeroja tarkastellaan kokonaisuuden kannalta. Valmiille pinnalle on eritelty neljä eri ulkonäköluokkaa, joissa määritellään tarkasteluetäisyys ja -kulma sekä sallitut poikkeukset valmiilla maalipinnalla.

Pintamaalin valintaan vaikuttaa monta tekijää - Otaniemi

Paras huollettavuus ja kestävyys laadukkailla tuotteilla

Paraskaan pintamaali ei pysty korvaamaan tekemättä jätettyjä ja vaillinaisia pohjatöitä. Hyvin tehdyt pohjatyöt jopa auttavat säästämään aikaa ja kustannuksia pintamaalauksessa.

Tärkeää on valita oikea pintamaali kohteeseen alustan, käytön ja puhdistamisen tarpeen mukaan. On kuivia tiloja, pesua vaativia kuivia tiloja sekä kosteita ja märkiä tiloja. Maalattujen pintojen puhtaana pitäminen ja mekaanisen rasituksen minimointi pidentää seinäpinnan käyttöikää ja näin myös huoltomaalausväliä.

Ihanteellisessa tapauksessa oikea maali on oikeassa paikassa ja tallessa tieto, millä tuotteella pinnat on maalattu. Silloin tiedetään myös hoito- ja huolto-ohjeet, joita noudattamalla maalipinnat voi puhdistaa niitä vahingoittamatta.

 

Pintamaalien valinta käyttökohteen mukaan

Rasitusluokka

Käyttökohteet

Tuotteet

Maalaustuoteryhmä
(MaalausRYL 2012)

01

Kattopinnat kuivissa sisätiloissa: asuinhuoneet ja toimistotilat jne.

Ässä 1, Nova 2, Siro 2, Ykköspohja

311

02

Seinäpinnat kuivissa sisätiloissa: asuinhuoneet ja toimistotilat jne.

Nova 7, 12 ja 20, Siro 7, 12 ja 20

312

03

Seinäpinnat kuivissa sisätiloissa: asuinhuoneet, keittiöt, kodinhoito- ja wc-tilat sekä toimisto- ja luokkahuoneet ja kevyen kulutuksen julkiset tilat jne.

Nova 7, 12 ja 20, Siro 7, 12 ja 20,

Ässä 4, 7 ja 20

313

04

Seinäpinnat kuivissa sisätiloissa: porraskäytävät, toimisto-, liike- ja luokkahuoneet ja raskaan kulutuksen julkiset tilat; asuinhuoneet, keittiöt, kodinhoito- ja wc-tilat jne.

Ässä 4, 7 ja 20, Luja 7, 20 ja 40

314

05

Seinäpinnat kuivissa ja kosteissa sisätiloissa sekä märkätiloissa, joissa maalipinnoilta edellytetään lisäksi puhtaanapysyvyyttä:  kylpyhuoneet, pesutilat, sairaalat ja muut julkiset tilat jne.

Luja 7, 20 ja 40

315

06

Erityissuunnittelua vaativat rasítukset sisätiloissa

Argentum Plus 20

315

 

Kiiltoasteen vaikutus värin kokemiseen

Vaikutelma

Pinnan kiiltoaste

Huonetila

Tuote

Rauhallisuus, pehmeät värit, luonnollisuus

Täyshimmeä

Olohuone,
makuuhuone

Harmony

Värin toistuvuus, rauhallisuus, läsnäolo

Himmeä

Olohuone,
makuuhuone,
lastenhuone

Joker,
Luja 7

Värin loistavuus, energisyys, intensiivisyys

Puolihimmeä

Lastenhuone,
käytävät,
keittiöt

Remontti-Ässä,
Luja 2

Kiillon mittaus

Värin kokemiseen liittyy vahvasti pintamaalin kiiltoaste, eli se miltä valittu värisävy näyttää seinällä. Mitä korkeampi kiilto, sitä energisempi ja vahvempi väri on. Mitä himmeämpi kiilto, sitä sammuneemmalta, pehmeämmältä väri näyttää. 

 

Kiillon mittaus.

Onko sinulla kysyttävää tai tarvitsetko lisätietoja? Asiantuntijamme ovat apunasi ja valmiina auttamaan kaikissa maaleihin ja maalaukseen tai niiden suunnitteluun liittyvissä kysymyksissä.

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme
Ota yhteyttä
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi