Onnellisten asukkaiden puukerrostalot

Onnellisten asukkaiden puukerrostalot

Pohjois-Helsingin Pukinmäessä Eskolantie 4:ssä on neljä korkeimmillaan seitsenkerroksista puukerrostaloa, jotka edustavat uutta ajattelua suomalaisessa rakentamisessa. Moderni musta sävy löytyi Tikkurilan teollisuusvärikartasta.

"Betonielementit ovat hallinneet suomalaista kerrostalorakentamista. Puuta on ollut pientalojen materiaalina jo kauan, mutta tehokkaassa kerrostalorakentamisessa sitä ei juuri ole käytetty", Pukinmäen puukerrostalojen arkkitehti Matti Iiramo sanoo.

Iiramon toimisto on menestynyt tuplaten Eskolantien kohteen kanssa: ensin se voitti Stora Enson ja SRV:n kanssa Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston Suunnittele ja Rakenna -kilpailun, ja syksyllä 2016 kohde voitti vielä pohjoismaisten yleishyödyllisten asuntotoimijoiden yhdistys NBO:n järjestämän kisan.

Pukinmäki 4 puukerrostalon mustaksi maalattu puujulkisivu.

NBO:n palkitsemisperusteissa kiitetään persoonallista julkisivua, rohkeaa värinkäyttöä ja asuntojen kodinomaista tunnelmaa. Puukerrostalot sopivat hienosti tontilleen, ne ovat muotonsa ja värityksensä puolesta kiinnostavan näköisiä ja tarjoavat laadukasta asumista kohtuulliseen hintaan.

Talojen 93 asunnosta osa on Helsingin kaupungin asunnot Oy:n eli Hekan vuokra-asuntoja ja osa Helsingin Asumisoikeus Oy:n eli Hason asumisoikeusasuntoja.

Maaleissa on huippuunsa kehitetty sideainetekniikka, joka on Tikkurilan ja sideainevalmistajan pitkän tuotekehitys-yhteistyön tulos.

Kesämökin tunnelmaa

Helsingin asuntotuotantotoimisto (ATT) asetti alusta saakka vaatimukseksi, että talot tehdään puusta. Tämä oli hyvä päätös, sillä lopputulos on jopa yllättänyt positiivisesti kaikki osapuolet.

Betoniin verrattuna asuntojen tunnelma on lämmin, kuin kesämökillä olisi. Talojen asukkaat ovat kiittäneet moneen otteeseen luonnonmukaista tunnelmaa.

Valittuun toteutusehdotukseen ATT päätyi laadukkaan arkkitehtuuriratkaisun, energiatehokkuuden ja kustannustehokkuuden vuoksi. Kokonaisuus, jossa musta väri oli yksi ominaisuus, viehätti raatia, ja tämä ehdotus arvioitiin laadullisesti parhaaksi.

Tikkurila-Pukinmaki-Puukerrostalot-04
Halusimme tähän kohteeseen modernin ratkaisun ja samalla edistää puurakentamista. Mitään pakottavaa syytä esimerkiksi kaavan tai tontinluovutusehtojen puolelta ei ollut.
Hankesuunnittelupäällikkö Seidi Kivisyrjä, Helsingin asuntotuotantotoimisto

Valmis kokonaisuus on miellyttänyt rakennuttajan silmää ja talot ovat asettuneet täydennysrakentamiskohteena mainiosti ympäristöönsä.

Arkkitehdille puu oli materiaalina tuttu, mutta kerrostalokokonaisuuden rakennesuunnitteluun ja talotekniikkasuunnitteluun se aiheutti hieman päänvaivaa.

"Puurakentamisesta on tämänkokoisissa kohteissa niin vähän kokemusta, että rakennesuunnittelu vei tavallista enemmän aikaa, kun ratkaisut poikkeavat betonitalojen vastaavista rakenteista. Muun muassa putkistojen kaikki nousut johdettiin porraskuilujen kautta", Iiramo sanoo.

Nousuputkistojen veto porraskuilujen kautta ja asuntokohtaiset syötöt tarjosivat arkkitehdille vapaat kädet piirtää talon kaikki kerrokset erilaisina, mitä perinteissä betonirakentamisessa ei voi tehdä. Suunnittelussa on käytetty viittä erilaista kerrostyyppiä, jolloin taloista pystyttiin tekemään hyvin ilmeikkäitä.

Tikkurila-Pukinmaki-Puukerrostalot-01

Parasta pintaan

Talot ovat hyvin poikkeuksellisia ulkoisesti, sillä ne ovat lähes kauttaaltaan mustia.

Puuelementeissä käytetty puutavara maalattiin ensin kahteen kertaan Stora Enson ja Tikkurilan yhteistyökumppani Siparila Oy:n tehtailla Ultra Pro -maalin sävyllä TVT 0202. Tuotteella on erityisen hyvä tartunta sekä raakapuuhun että höylättyihin pintoihin.

Kyseessä oli niin sanottu välimaalaus, jossa tehtiin kaksi 80 mikrometrin kerrosta. Valmiisiin elementteihin tehtiin viimeistelynä Stora Enson Pälkäneen tehtailla Ultra Matt -maalaus, jolla saatiin matta pinta. Sävynä oli sama musta TVT 0202 kuin välimaalissa. 

Tikkurila-Pukinmaki-Puukerrostalot-02
Halusin tuoda tähän kohteeseen yksilöllisen värin ja hieman myös provosoida konservatiivista talojen väritystä. Musta on Suomessa talovärinä uusi, vaikka se on ollut esimerkiksi Tanskassa vuosikaudet hyvin suosittu. Väriopin professorini sanoi takavuosina, että harmaa ei ole väri, mutta musta on.
Matti Iiramo, arkkitehti

Maalaus tehtiin Siparilan sertifioiduissa olosuhteissa, jolloin maalien kestävyydessä päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Maali pääsee kuivumaan hallituissa olosuhteissa optimaalisesti läpikuivaksi. Tehtaalla on muun muassa varmistettu, että maalattavan materiaalin kosteus on alle 18 prosenttia.

Sekä Ultra Pro että Ultra Matt ovat vesiohenteisia polyakrylaattimaaleja, jotka on suunniteltu teolliseen käyttöön ja nopeille tuotantolinjoille.

Maaleissa on huippuunsa kehitetty sideainetekniikka, joka on Tikkurilan ja sideainevalmistajan pitkän ja uniikin tuotekehitysyhteistyön tulos.

Valmiiksi maalatut elementit mahdollistavat puurakentamisen ympäri vuoden ja lähes kaikissa olosuhteissa, kun maalausta varten ei tarvitse odottaa siihen sopivia kelejä. Lisäksi laadukkailla tuotteilla saadaan aikaan erittäin säänkestävä pinta.

Teksti: Jukka Nortio
Kuvat: Tuomas Uusheimo

Haluatko lisää inspiraatiota ja työkaluja suunnittelun tueksi?

Ruoki luovuuttasi tutustumalla uusimpiin trendeihin ja kartuta osaamistasi pintakäsittelyratkaisuista. Liity sisäpiiriin ja tilaa Tikkurilan Pro Insight-uutiskirje, joka on tarkoitettu rakentamisen, sisustuksen ja arkkitehtuurin ammattilaisille.

TILAA PRO INSIGHT -UUTISKIRJEEMME JA SAAT AJANKOHTAISIMMAT UUTISET SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI
Tilaa uutiskirje
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi