Ravintola Eliten huoltomaalaus tehtiin klassikon ehdoilla

Ravintola Eliten huoltomaalaus tehtiin klassikon ehdoilla

Kulttuuriravintola. Taiteilijoiden olohuone. Elämän estradi.

Ravintola Eliten remontissa olennaista oli säilyttää klassikkoravintolan miljöö ja väritys samanlaisina kuin ennen. Vanhat värisävyt löytyivät Tikkurilan analyysipalvelun avulla.

Elite on helsinkiläinen ravintolaklassikko. Vuodesta 1932 lähtien ovat sen pöydissä istuneet kirjailijat, taiteilijat, näyttelijät ja monet silmäätekevät helsinkiläiset.

Pääkaupunkiseudun lehtien lukijat ovat valinneet Eliten Helsingin klassikkoravintoloiden klassikoksi. Vastauksista huomasi nopeasti, mitä asiakkaat Elitessä arvostavat: ”Vanha ajaton tyyli”, ”Elite on säilyttänyt identiteettinsä”, ”Tunnelma salissa on hyvällä tavalla pysähtynyt”.

Tämä oli lähtökohta myös huoltomaalaukselle. Pinnat piti ”päivittää”, mutta ilme ei saisi muuttua.

Elite_huoltomaalaus_05

Tarkka aikaikkuna

Oli tiedossa, että kiinteistössä tehtäisiin iso talotekniikan remontti keväällä 2016. Ravintola olisi remontin takia neljä viikkoa kiinni. Tästä muodostui aikaikkuna huoltomaalaukselle, jonka kohteena olivat katto, seinät, baaritiski sekä kuusi pilaria keskellä salia.

Edellisestä remontista oli kulunut kolmisenkymmentä vuotta, ja eletyn elämän jäljet olivat alkaneet näkyä.

Yksi eletyn elämän jäljistä oli tupakka. Vuosikymmenien ajan, aina ravintolatupakoinnin loppumiseen asti, on tässä taiteilijapaikassa istuttu iltaa ja poltettu tupakkaa. Vanhoja norttiaskeja löytyi sohvien takaa vieläkin. Tervaa ja nikotiinia imeneet katot ja seinät olivat alkaneet värjäytyä ruskehtaviksi.

Urakan rakennuttajakonsulttina toiminut UVM yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Olavi Saastamoinen kuvailee lähtötilannetta näin:

– Aikataulu oli sellainen, että meillä oli etulaita ja takalaita kiinni. Ravintola oli tarkoitus pitää suljettuna vain tietyn ajan. Olimme tietoisia myös siitä, että värisävyjen löytämiseen piti varata aikaa, koska aiemmin käytetyistä sävyistä ei ollut tietoa.

"Värit ovat samat kuin aiemmin ja lopputulos on heleämpi"

- Tiina Partti, ravintolapäällikkö

Elite_huoltomaalaus_04

Avuksi otettiin analyysipalvelu. Tikkurilan värisuunnittelija mittasi värinlukijalla sävyt vanhoista maalipinnoista ja vertasi tuloksia aitoihin värimalleihin. Näytteet tutkittiin Tikkurilan analyyttisessa laboratoriossa, jossa selvitettiin käytetyt maalityypit ja maalikerrosten lukumäärä.

Analyysin avulla määritellyillä sävyillä tehtiin koemaalaukset, joita verrattiin aiemmin salissa käytettyihin sävyihin.

– Vaikka analyysimenetelmällä päästiin hyvin lähelle oikeita sävyjä, jouduttiin niitä vielä hienosäätämään silmämääräisesti, Saastamoinen sanoo.

Sävyjen lopullisen hyväksynnän tekivät kiinteistönomistaja Lauri ja Lasse Reitzin säätiön edustajat. Heidän sekä Helsingin kaupunginmuseon kanssa käytiin koko hankkeen ajan läheistä vuoropuhelua Eliten tyyliin ja väritykseen liittyvistä asioista.

Elite_huoltomaalaus_01

Pinnat kirkastuivat

Kaikkiin maalattaviin pintoihin käytettiin Tikkurilan tuotteita. Katot ja seinät pohjamaalattiin Akrostop-eristyspohjamaalilla tervan ja nikotiinin läpilyöntien estämiseksi. Pintamaalina käytettiin himmeää Luja 7:ää. Kiiltävät kattopinnat ja pilarit maalattiin Helmi 80 -kalustemaalilla. Baaritiski käsiteltiin Helmi Pohjamaalilla ja viimeisteltiin kiiltävällä Helmillä. Maalausurakasta vastasi Viafine Oy.

Kenties näyttävimmän elementin salissa muodostavat kuusi korkeakiiltoista pilaria ovat itsessään yksi kiinnostava todiste Eliten pitkästä historiasta. Tikkurilan maalianalyysiraportti kertoi, että niissä oli ennestään peräti kahdeksan kerrosta maalia.

Saastamoisen mukaan koko hankkeessa olennaista oli huolellinen valmistautuminen ja ongelmakohtien selvittäminen ennakkoon. Hän antaa kiitosta Tikkurilan analyysipalvelulle.

– Oikeiden värisävyjen ja tuotteiden hakemisessa Tikkurilalla oli merkittävä rooli.

Ravintolatoiminnasta vastaava Royal Ravintolat Oy on lopputulokseen tyytyväinen.

– Värit ovat samat kuin aiemmin ja lopputulos on heleämpi, sanoo ravintolapäällikkö Tiina Partti.

Entä Eliten kanta-asiakkaat? Miten he ovat reagoineet?

Elite_huoltomaalaus_02

– Kanta-asiakkaat ovat olleet helpottuneita, ettei mitään ole muutettu. Heidän tuntojaan kuvaa hyvin kommentti: ”Onnistunut remontti, ei huomaa muutosta lainkaan”.

 

Teksti Minna Helkiö

Kuvat Tero Pajukallio

Ravintola Elitessä käytetyt maalit ja niiden sävyt

Vihreä kiiltävä salin katto:
Helmi 80, sävy S379


Keltainen katto:
Luja 7, X306


Vaalea eteisseinä:
Luja 7, H400


Pilarit ja baarin katto:
Helmi 80, M310


Baaritiski:
Helmi 80: H400, J384, S443, N370

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi