Sävytyksen komponentit

Hyvälaatuisten tulosten varmistamiseksi on modernien sävytysjärjestelmien osien oltava tasapainossa toistensa suhteen. Sävytysjärjestelmän pääperiaate on, että kun komponentit ovat säädettyjä, on lopputuote - halutun värinen maali purkissa - oikein.

Perusmaali

Lähes kaikki maalit, vesi- ja liuoteohenteiset, voidaan sävyttää korkealaatuisilla, nykyaikaisilla väriaineilla ilman, että ne vaikuttavat kalvon ominaisuuksiin. Perusmaalien on oltava täsmälleen säädettyjä ja valvottuja täyttääkseen värimäärityksen.

Kun prosessi on kerran opittu ja sitouduttu tiukkoihin laatumenetelmiin, laadukkaiden perusmaalien valmistus on yksinkertaista. Myös raaka-ainetoimittajien on noudatettava samoja laatumäärityksiä.

 

Väriaineet

Väriaineet ovat stabiileja, nestemäisiä väritiivisteitä, joissa väri ja värin voimakkuus ovat säädeltyjä. Tasainen väriaineiden laatu on äärimmäisen tärkeää värien onnistuneelle toistamiselle.

Sävytysjärjestelmien pigmentit on valittava huolellisesti, ei pelkästään niiden ominaisuuksien, vaan myös niiden stabiiliuden ja pitkäaikaisen saatavuuden perusteella. Valinnan on tarjottava mahdollisuus tuottaa (sävyttää) erilaisia värin intensiteettejä pastelleista syviin sävyihin. Pigmenttien on kestettävä maalausolosuhteita ja tarjottava riittävät säänkesto-ominaisuudet.

Sävytyskaava (ja sävytysohjelmisto)

 

Sävytyksen syinä ovat asiakkaiden vaatimukset ja halu saada yhä enemmän ja enemmän sävyjä. Sävytyskaavan luotettavuus on oleellinen tekijä, jotta kaava voisi vastata kaikkia värejä. Pelkkä sävytarkkuus ei riitä, vaan on otettava huomioon myös tekniset ominaisuudet ja taloudellisuus. Osaavalla sävytysohjelmiston käytöllä tämä kaikki on saavutettavissa. Jotkut vaatimuksista on jo sisällytetty Tikkurilan sävytysohjelmistoon.

 

sekoita.jpg

Annostelija

Sävytetyn maalin valmistamiseksi on väriaineet lisättävä perusmaaliin aiemmin määritetyn kaavan mukaisesti. Tämä tehdään normaalisti volumetrisellä annostelijalla, jota voidaan käyttää sekä manuaalisesti että automaattisesti. Suurille määrille on saatavilla myös robottikäyttöinen laite.

Kaikille näille koneille on yhteistä niiden kyky annostella pieniä määriä värinainetta tarkasti ja toistettavasti. Pienimmät sävytettävät määrät ovat vain millilitran murto-osia. Jopa nämä määrät on annosteltava hyvin tarkasti, mikä asettaa korkeita vaatimuksia niin laitteistolle kuin väriaineille.

Sekoittaja

Kun väriaine on lisätty ja seos on homogeenisesti sekoittajassa, on maali käyttövalmis. Koko prosessi kestää vain muutaman minuutin . Tikkurila tarjoaa kahta sekoittajamallia: karusellia ja ravistelijaa.

Sävytysjärjestelmät ovat helppoja käyttää ja vaativat hyvin vähän ylläpitoa. Ne voidaan asentaa myös maalaustyömaalle, vaikka ne ovat tavallisempia maalin valmistajan ja jälleenmyyjän käytössä.

LUE LISÄÄ SÄVYTYKSESTÄ

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi