Valkoiset puiset ulkoikkunat

Ohjeita puisten ulkoikkunoiden käsittelyyn

Kun vanhat, tehdaskäsitellyt ikkunat alkavat näyttää kuluneilta, ne tulee huoltokäsitellä maalaamalla tai lakkaamalla. Talon puisille erikoispinnoille on kehitetty omanlaisensa tuotteet kestämään sään, kosteuden ja auringonvalon vaikutuksia. Näille tuotteille on ominaista, että ne pysyvät erittäin hyvin puhtaana ja pitkään kirkkaana ja vaaleana.

Ennen ikkunoiden maalausta on rakenteille aina tehtävä kuntoarvio ja ikkunan toimivuus on tarkastettava. Lahovauriot, helat, kulmaraudat ja lukitusmekanismit on tarkastettava. Riittävä käyntiväli myös maalauksen jälkeen on varmistettava. On myös varmistuttava siitä, että ikkunanpuite on riittävän kuiva maalausta ajatellen. Puun kosteuspitoisuus ei saa olla 5 mm:n syvyydessä yli 20 %. Ennen maalausta terävät kulmat pyöristetään hiomalla, minkä jälkeen pinnat harjataan puhtaiksi liasta ja pölystä.

Uusien, käsittelemättömien puuikkunoiden maalaus

Oikea ajankohta puuikkunoiden ulkopinnan käsittelyyn on kesäkausi toukokuusta syyskuuhun.

Ennen maalausta on hyvä kiinnittää lasiin maalarinteippi noin 2 mm kittauksen ylärajasta. Puitteen alaosaa maalattaessa tulee tällöin maalia 2 mm myös lasiin, jolloin kitin ja lasin väliin muodostuu “maalisilta”. Se estää lasia pitkin valuvan veden pääsyn ikkunapuitteeseen. Teippi poistetaan ennen maalin kuivumista, ja “maalisiltaa” ei saa poistaa ikkunan pesun yhteydessä.

Puuosien päät tulee pintakäsitellä huolellisesti 2-3 kertaan, jotta kosteus ei tunkeutuisi tätä kautta rakenteisiin.

Puuikkunoiden huoltomaalaus

Ikkunoiden huoltomaalauksen tarve vaihtelee. Yleensä vaurioita ilmenee ensimmäisenä puitteen ja karmin alaosassa, ja siksi varsinkin nämä osat olisi hyvä tarkistaa vuosittain. Erityistä huomiota tulee kiinnittää kittauksen ja listojen kuntoon. Jos ikkunoissa esiintyy halkeilua, nukkamaisuutta tai hilseilyä tai jos puite on muuten turmeltunut, on huoltotoimenpiteisiin syytä ryhtyä mahdollisimman nopeasti.

Ennen huoltomaalausta pitää lahonneet puuosat vaihtaa uusiin. Mikäli mahdollista, tulee myös selvittää vaurion syyt ja tehdä tarpeelliset rakenteelliset muutokset.

Puinen ikkunankarmi hirsitalossa.

Yleisimmät vauriot ikkunoiden ulkopuitteissa

Ikkunan ulkopuitteen lahovaurioiden syynä on yleensä lasia pitkin valuva sadevesi, joka pääsee puitteen sisään puitteen ja lasin välistä, etenkin jos kittaukset ovat kovettuneet ja irronneet. Nurkkaliitokset saattavat myös ajan myötä aueta, jolloin vesi pääsee ikkunanpuitteeseen myös tätä kautta. Vaurioalttiita kohteita ovat esim. räystäätön pientalo, lähellä seinän ulkopintaa olevat ikkunat, kerrostalon ylimpien kerrosten ikkunat sekä etelän ja lännen puoleiset ikkunat.

Toinen yleinen vaurio on puun pintaosien halkeilu. Halkeillut pinta imee helposti kosteutta ja halkeilu lisääntyy. Lisäksi sinistäjä- ja lahottajasienet pääsevät helposti vaurioittamaan puuta.

Kuullotteella käsitelty pinta on käsiteltävä uudelleen ajoissa, jotta se pysyisi kunnossa. Yleensä uusintakäsittely tapahtuu aivan liian harvoin.

Mikäli sinulla on kysyttävää tuotteistamme, maalausmenetelmistä tai muusta pintakäsittelyyn liittyvästä aiheesta, Tikkurilan asiantuntijat ovat käytettävissäsi.
Ota yhteyttä
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi