Sisäseinän maalaus

Sisäseinien maalaus

Mitä tulee huomioida sisäseinien maalaamisessa? Lue ohjeet maalin valintaan, maalausolosuhteisiin ja itse maalaustyöhön.

Maalin valinta

Maalit kestävät mm. kulutusta ja kosteutta eri tavalla, riippuen maalin sideaineesta ja kiillosta. Tämä on syytä ottaa huomioon, kun valitaan maalituotetta sisäseiniin. Yleensä mitä kiiltävämpi maali on, sitä enemmän se sisältää sideainetta, ja sitä paremmin se myös kestää mekaanista rasitusta. Jos kyseessä on seinän ensimaalaus, esimerkiksi tasoitepinnalle, on pintamaalin alla aina käytettävä pohjamaalia. Pohjamaali tarttuu imevään tasoitepintaan hyvin, ja pintamaalia levitettäessä pohjamaali hidastaa veden imeytymistä alustaan, jolloin pintamaalauksen työstöaika on pidempi.


Valitse M1-hyväksytty maali, josta haihtuu mahdollisimman vähän haitallisia yhdisteitä. Kaikki Tikkurilan akrylaattiperheen maalit ovat M1-hyväksyttyjä, ja lisäksi Nova-sarjan rakennusmaaleilla on Allergia- ja astmaliiton hyväksyntä. Nämä maalit ovat liuotteettomia, ja niiden säilöntäainepitoisuus on mahdollisimman pieni.

 

Maalausolosuhteet

Maalin työstöaika sisäseinien maalauksessa riippuu siitä miten nopeasti maalissa oleva vesi haihtuu tai imeytyy alustaan, puhutaan ns. aukioloajasta. Veden haihtumiseen vaikuttavat pääasiassa maalipinnan huokoisuus ja imevyys, sisäilman lämpötila, ilman suhteellinen kosteus sekä sisätilan ilmavirtaukset. Ihanteelliset maalausolosuhteet ovat noin 15–16 ˚C ja korkea ilman suhteellinen kosteus. Varsinkin talvella maalaaminen saattaa Suomessa olla hyvin haasteellista, kun huoneilma on kuivaa ja vesi haihtuu nopeasti. Tällöin kannattaa lämpötilaa alentaa sulkemalla patterit sekä tuulettamalla. Muista kuitenkin sulkea ikkunat ennen maalauksen aloittamista, jotta voimakas veto ei lyhennä aukioloaikaa. Ilman kosteutta voit nostaa esimerkiksi ilmankostuttajalla. Jos maalausolosuhteet eivät ole oikeat, maali kuivuu liian nopeasti. Tällöin maalipinnan telakuviosta voi tulla raidallinen ja kiillosta epätasainen.

 

Maalaaminen

Tee pohjatyöt huolellisesti ohjeiden mukaan. Suojaa maalattavan alueen ympäristö teipillä ja paperilla ennen kuin aloitat. Jos on kyse ensimaalauksesta, pohjamaalaa tasoiteseinät, kipsilevyt jne. Jos kyseessä on huoltomaalaus, hio alla oleva maalipinta kevyesti ja puhdista se Tikkurilan Maalipesulla hyvän tartunnan aikaansaamiseksi. Tasoita kolot ja reiät Presto-tasoitteilla ja hio pinta vielä ennen maalaamista. Koska tasoitekohdat imevät vettä eri tavalla kuin maalattava seinä, maalaa ne kerran ohuelti yli ennen koko seinän maalaamista. Mitä kiiltävämmällä maalilla maalaat, sitä helpommin pohjan epätasaisuudet näkyvät, joten pohjatyöt kannattaa tehdä huolellisesti!  Lue lisää maalien kiiltoasteista >>

Rajaa katto rajaajalla ja seinien nurkat ja alaosa pienellä telalla tai siveltimellä. Käytä hyvälaatuista telaa, sillä niissä on eroja. Telan tulee olla pehmeänukkainen eikä se saa mennä kasaan, kun se kastetaan maaliin, ja telatessa rullan on pyörittävä. Telalaatikko pysyy puhtaana, kun suojaat sen muovipussilla ennen kuin kaadat maalia laatikkoon. Jos huone on korkea, käytä jatkovartta apuna telatessa. Jos olet oikeakätinen, aloita maalaaminen seinän oikeasta reunasta ylhäältä, jos vasenkätinen, vasemmalta ylhäältä. Käytä maalia riittävästi, sillä kuivalla telalla maalatusta seinästä tulee raidallinen ja huonon näköinen. Ensimaalauksessa älä yritä peittää alustaa kerralla, sillä ylisuuret kerrospaksuudet saattavat aiheuttaa maalin halkeilua. Levitä maali seinään telaamalla edestakaisin vedoin ja tasoita ja siisti maalipinta lopuksi yhtenäisin pystysuuntaisin vedoin alhaalta ylöspäin. Maalaa yksi seinä kerrallaan. Jos pidät taukoa keskellä seinää, siihen jää ns. työsauma.

Maalien valmistuserien valkoisuudessa saattaa olla hieman eroa. Erän saat selville maalipurkissa olevasta koodista, joka on maalin täyttöpäivä + viisi vuotta. Jos huomaat, että joudut vaihtamaan maalipurkkia keskellä seinää ja purkit ovat eri valmistuserästä, sekoita maaleja keskenään suhteessa 1:1. Vaihto kannattaa kuitenkin aina tehdä esimerkiksi nurkissa, jolloin minimoit sävyerot!
 

Maalauksen jälkeen

Huolla työvälineet ja hävitä jätteet maalipurkin ohjeiden mukaan. Kuivan maalin ja purkin voit laittaa talousjätteisiin, märkä maali on ongelmajätettä. Maalikalvo kuivuu täydellisesti ja saavuttaa lopullisen kovuutensa n. 2 viikossa. Ennen tätä se on herkkä kolhiintumiselle ja sen pyyhkimistä etenkin kostealla siivousliinalla on syytä välttää. Vastamaalatusta pinnasta saattaa tulla tuoreen maalin hajua jonkun aikaa. Tuuleta tilaa hyvin ja katso että ilmastointi toimii. Älä pidä tilaa suljettuna, sillä on tärkeää että ilma pääsee kiertämään.

Valon-ja-varjon-leikkiä-karhealla-pinnalla

Struktuuripinnat

Struktuuripinnoilla saadaan seinille erilaisia pintoja ja olemuksia. Struktuuripintoja voidaan käyttää monipuolisesti visuaalisena tehosteena tai esimerkiksi lisäämässä turvallisuutta.

Lue lisää

Silikaattimaalin käyttö sisäseinissä

Silikaattimaali erikoiskohteisiin sisällä

Silikaattimaalit soveltuvat julkisivujen lisäksi monenlaisiin kohteisiin sisätiloissa mm. palamattomuuden ja erinomaisen höyrynläpäisevyyden ansiosta. 

Lue lisää

Neuvoja, vinkkejä ja tukea ammattilaisille: Liity ammattimaalareille tarkoitettuun Pro Clubiin ja saat kattavan asiantuntijaverkoston käyttöösi!
Liity Pro Clubiin
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi