Maalari ruiskuttaa valmistasoitetta kipsiseinään.

Tasoitteet

Oikein valituilla tasoitteilla seinään tai kattoon saat siistiä ja laadukasta pintaa. Tasoittamalla alustat huolellisesti varmistat hyvän lopputuloksen, maalipinta näyttää tasaiselta ja kestää paremmin siihen kohdistuvia rasituksia.

Tasoitteet on kehitetty täyttämään alustojen, esimerkiksi betonin huokoset ja levyjen saumat sekä oikaisemaan pintojen epätasaisuudet. Harvoin ajatellaan, mitä ominaisuuksia hyvältä tasoitteelta vaaditaan. Vasta, kun pohja "pettää" tai alusta näyttää niin huonolta, että sitä ei laadukas maalikaan enää kaunista, heräävät kysymykset tasoitteen laadusta ja tasoitetyön onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä.

Maalari seisoo työmaalla työvälineiden kanssa.

Hyväkään seinätasoite ei yksinään riitä onnistuneen alustan aikaansaamiseen, vaan tasoitetyön laatu, alustan esikäsittelyt ennen tasoitetyötä ja tasoitetyön aikaiset olosuhteet ovat ensiarvoisen tärkeitä tekijöitä hyvään lopputulokseen pääsemiseksi. RT-kortti 33-10858 antaa hyvät ohjeet  seinien ja kattojen tasoituksiin. Siinä on esitetty myös tasoitettavaa alustaa koskevat vaatimukset sekä ohjeet valmiin tasoitepinnan laadun tarkasteluun.

Pintakäsittelyä suunniteltaessa on muistettava se yksinkertainen totuus, että mitä useampi tasoitekerros alustalle levitetään, sitä tasaisempi pinta saadaan aikaan. Tasoitetöistä tingitään liian usein: työselityksen käsittelyistä jätetään pois osa- tai kokotasoituksia, ja odotetaan silti tasaista pintaa. Tällainen menetelmä aiheuttaa ristiriitoja ja epäselviä tilanteita pintoja tarkasteltaessa, ja siksi mallipintojen tekeminen on aina erittäin tärkeää kaikille työmaan osapuolille.

Mitkä ovat hyvän tasoitteen ominaisuudet?

Tasoitteen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat sen 1) työstettävyys ja 2) täyttökyky. Hyvän tasoitteen perusominaisuudet ovat:

  • Tasalaatuisuus
  • Hiottavuus
  • Mekaaninen lujuus
  • Tartunta
  • Kuivumisaika

Prestonit-ruiskutasoitteet ovat käyttövalmiita ja tasalaatuisia, ja niillä saadaan kiinteä ja pitävä pohja maalaukselle. Ruiskutasoitekatot ovat puhtaan valkoisia ja tasavärisiä, sillä erillistä pohjatasoitetta ei tarvita, vaan tasoitekerrokset ovat tasavärisiä.

Presto-tasoitteet ovat helppoja ja turvallisia käyttää, ja ne muodostavat hyvän ja tiiviin maalausalustan. Ne tarttuvat hyvin alustaan ja kutistuvat vain vähän. Presto- tasoiteperheestä löydät käyttövalmiit tuotteet erilaisille alustoille, sekä uudis- että remonttitöihin.

Valmistasoitteen edut

Alustat on tarkistettava ennen tasoite- ja maalaustöiden aloittamista, jotta lopputulos vastaa asetettuja vaatimuksia ja pintaan kohdistuvia odotuksia. Tasoitettavan alustan on oltava puhdas, kuiva ja kiinteä. Lisäksi on otettava huomioon, että materiaalien kuivumisajoissa on suuriakin eroja vaihtelevissa työmaaolosuhteissa.

Työympäristö ja työntekijöiden terveyteen vaikuttavat seikat ovat saaneet ansaitusti huomiota rakennustyömaiden pahenevassa työntekijäpulassa. Valmistasoitteilla on monia ympäristöön ja käyttäjän terveyteen liittyviä etuja. Pölyävä ja aikaa vievää tasoitemassan sekoitustyö jää pois, pinnat ovat tiiviitä ja hiontapölyä tulee vähemmän, painavien tasoitesaavien nostelu vähenee, ja tasoitteet ovat kevyitä työstää. Silmä- ja kuulosuojaimia tulee aina käyttää koneellisissa tasoitetöissä, ja myös hengityssuojaimen käyttö on tärkeää. Hiontaa helpottavat hiontakoneet, joihin kiinnitetään imuri poistamaan hiontapölyä.

Valmistasoitteita käytettäessä työympäristö pysyy siistimpänä. Myös rakennusliikkeiden kosteudenhallintatavoitteet puhuvat valmistasoitteiden käytön puolesta: miksi lisätä kosteutta rakennuksessa, kun aikataulut eivät salli pitkiä kuivumisaikoja?  Paksujen tasoitekerrosten kuivuminen tuo tilaan lisää kosteutta, ja tämän takia pohjien tulisi olla riittävän hyvät ja luokitusten mukaiset, jotta päästäisiin ohuempiin tasoitekerroksiin ja lyhyempiin kuivumisaikoihin. Valmistasoitteilla  saadaan ohuillakin kerrospaksuuksilla luja ja laadukas tasoitepinta. Oikein valitut työtavat ja tuotteet säästävät aikaa ja kustannuksia.

  • Ei pölyäviä pulvereita
  • Ei aikaa vievää sekoitustyötä
  • Ei puhtaan veden tarvetta
  • CE-merkityt tuotteet
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi