Sisäseinän maalaus.

Pohjamaalit valittava kohteen mukaan

Levy- ja tasoitepintaisten sisäseinien ja kattojen pohjamaalit ovat pääasiallisesti alustan ensimmäiseen käsittelyyn käytettäviä tuotteita. Pohjamaalaus on pikemminkin osa alustan pohjatöitä kuin itse maalaamista, joten tuotteet on valittava huolellisesti.

Pohjamaalin tärkeimmät tehtävät:

  • Imukyvyn tasaaminen -> tasaisesti imevä alusta pintamaalille
  • Pitokyvyn parantaminen -> tapetointi ja erikoispinnoitteet
  • Tartunta -> hyvä tartunta-alusta pintamaalille
  • Tasavärinen alusta pintamaalille -> tasainen ja värikylläinen pintamaali
  • Hyvä peittokyky

Pohjamaalin käyttö on kustannustehokasta ja nopeuttaa työtä 

Oikea pohjamaali oikeassa paikassa auttaa pääsemään hyvään lopputulokseen nopeammin, helpommin ja kustannustehokkaammin kuin käyttämällä ainoastaan pintamaalia. Pohjamaaleilla viimeistellään pintatuotteille paras mahdollinen tartunta-alusta.

Pintamaaleilla, koristepinnoitteilla tai tapeteilla tuodaan tilaan haluttu väri, kiiltoaste ja kuviointi. Pintakäsittely suojaa seinää mekaaniselta rasitukselta ja mahdollistaa pinnan puhdistamisen.

Sisäseinien ja kattojen pohjamaalauksessa käytetään M1-luokiteltuja, vesiohenteisia tuotteita. Nämä ovat tyypillisesti täyshimmeitä, valkoisia perusmaaleja, joita voidaan sävyttää vaaleisiin sävyihin. Lisäksi valikoimasta löytyy täsmätuotteita haastavammille maalausalustoille, joihin tavanomaisten pohjamaalien ominaisuudet eivät riitä.

Pohjamaalaus telalla.
Seinän hionta.

Pohjamaali antaa tartunta-alustan pintamaalille

Pohjamaalin ensisijainen tehtävä on kiinnittyä hyvin erilaisille materiaaleille ja antaa hyvä tartunta-alusta pintamaalille. Yleisimmin maalattavat sisäseinät ja katot ovat osin tai kokonaan tasoitettuja rakennuslevy- tai betonipintoja. Niiden tulee olla riittävän lujia, kuivia ja puhtaita ennen pohjamaalausta.

Olosuhteet vaikuttavat merkittävästi maalaustyön onnistumiseen. Käsiteltävän pinnan lämpötilan tulisi olla +10°C  ja ilman kosteuden alle 80 %. Tyypilliset pohjamaalit kuivuvat yleensä nopeasti ja ovat päällemaalattavissa saman päivän aikana, jopa parin tunnin kuluttua. Lisäksi pohjamaalin pintaa on kevyt hioa.

Haastavien alustojen pohjamaalaus

Tixomatt-erikoispohjamaali on alustaa sitova, liuoteohenteinen pohjamaali, jota tarvitaan silloin, kun alusta on erityisen huokoinen, imevä, hauras tai jauhomainen. Tällaisia ovat esim. hyvin kalkki- tai hiekkapitoiset, murentuvat tasoitteet. Liuoteohenteisen pohjamaalin käyttö on lisäksi tarpeellista vesiherkillä, veteen liettyvillä alustoilla (esim. hyvin kipsipitoiset seinätasoitteet ja röpelöiset ruiskutasoitekatot). Tällaista pohjamaalia käytettäessä on erityisesti otettava huomioon liuotteen aiheuttamat hajuhaitat henkilösuojauksessa sekä huonetilan käyttöönotossa.

Eristävällä pohjamaalilla, kuten Tikkurilan vesiohenteisella Akrostop-akrylaattimaalilla saadaan nikotiinin, noen, tussien ja kuivuneiden vesitahrojen läpilyönnit pysymään poissa. Pohjamaalaus on suositeltavaa tehdä kahteen kertaan. Hajua pohjamaali ei eristä. 

Tartuntapohjamaalilla varmistetaan erikoistartuntaa vaativat alustat pintamaalauskuntoon. Erikoisempia alustoja käsiteltäessä on aina syytä tarkistaa alusta- ja tuotekohtaiset pohjamaalausohjeet. Puupintaisten sisäseinien ja kattojen pohjamaalaukseen on omat tuotteensa.

A- ja C-perusmaalia pienissä purkeissa.
Vertailu A- ja C-perusmaalien peittävyydestä

Tummat pohjamaalisävyt

Usein kysytään tummaa pohjamaalia. Tumma värisävy tehdään lähes värittömästä C-perusmaalista, joka on aina sävytettävä ennen käyttöä. Sen peittokyky ja täyttävyys on pääsääntöisesti heikompi kuin valkoisella A-perusmaalilla, josta saadaan värikarttojen vaaleat sävyt tai jota käytetään sellaisenaan.

Tummaa tai värikylläistä pintamaalia käytettäessä on paras lähtökohta tasaisen peittävä, vaalea pohjamaalipinta. Tällöin haluttu väri toistuu parhaiten. Maalauskertoja saatetaaa tarvita kaksi tasaväriseen lopputulokseen pääsemiseksi.

 

Lue lisää: Maalin valinta rakennusmaalauksessa

HALUATKO KUULLA LISÄÄ RATKAISUISTAMME, TAI TARVITSETKO APUA OIKEAN PINTAKÄSITTELYMENETELMÄN VALINNASSA? OTA YHTEYTTÄ ASIANTUNTIJOIHIMME.
Ota yhteyttä
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi