Hirsitalon ulkoseinä käsitelty Tikkurilan Valtti Arcticilla.

Hirsipinnat

Hirsipintojen käsittely suojaa säärasitukselta ja korostaa puun struktuuria.

Pintakäsittelyaineiden pääasiallinen tarkoitus on antaa rakennukselle haluttu väri sekä suojata puun uloimpia pintakerroksia säärasitukselta. Hirsipinnat ulkona tulee käsitellä mahdollisimman aikaisessa rakennusvaiheessa, koska auringonvalo hajottaa puun pintakerrosta ja harmaannuttaa ja nukkaannuttaa sen nopeasti. Nukkaantuneeseen pintaan myös lika tarttuu helposti. Kosteus turvottaa puuta, ja kuivuessaan puu taas kutistuu voimakkaasti. Kosteusvaihtelut aiheuttavat jännitystiloja, jotka ajan mittaan johtavat puun halkeilemiseen. Kosteus edistää myös sinistäjä-, home- ja lahottajasienien kasvua. Pohjustuspuunsuojat ja pintakäsittelyaineet suojaavat puuta vähentäen auringonvalon, kosteuden sekä sienten vaikutusta.

Uusien hirsipintojen pohjustus

Suosittelemme, että uudiskohteiden kaikki puiset ulkopinnat käsitellään heti Valtti Plus Pohjusteella tai Valtti Pohjusteella. Pohjuste parantaa koko käsittely-yhdistelmän toimivuutta parantamalla puun vedenhylkivyyttä ja siten heikentämällä sienten leviämismahdollisuuksia.

Valtti Plus Pohjuste on väritön pohjuste, jota käytetään suojaamaan puupintoja ulkona. Imeytyy helposti puuhun, antaen erittäin hyvän suojan veden imeytymistä vastaan myös katkaisupinnoilla. Se vähentää riskiä puu- ja maalipinnan halkeilulle.

Valtti Pohjuste on öljypitoinen väritön puunsuoja-aine, joka imeytyy puuhun hidastaen kosteuden imeytymistä sekä homekasvuston ja sinistymäsienten leviämistä. Tämä puunsuojavalmiste (valmisteryhmä 8) on hyväksytty biosidiasetuksen (EU) N:o 528/2012 mukaisesti; Lupanumero UK-2014-0831/FI-2015-0014.

Hirsipintojen pohjustusta

Hirsipintojen pintakäsittely

Hirsien halkeilua ei voi estää, ja vesi tunkeutuu hirsiin pinnan halkeamista. Etenkin massiivihirsipinnat kannattaa ensisijaisesti käsitellä värillisellä kuullotteella, joka ei muodosta hirren pinnalle kuivumista hidastavaa kalvoa. Hirsipinnat on edullisinta käsitellä 1–2 kertaa ohuesti ja tiukkaan sivellen. Tähän tarkoitukseen soveltuu hyvin esim. perinteinen liuoteohenteinen kalvoa muodostamaton kuullote Valtti Color tai vesiohenteinen Valtti Plus Color.

Pohjuste ja kahden kerran käsittely peittävällä Vinhalla antaa hyvän ja pitkäaikaisen suojan lautapinnoille kuten räystäs- ja vuorilaudoille. Tämä pätee myös omakotirakentamisessa käytettyihin lamellihirsiin ja hirsipaneeleihin. Vinhaa voidaan käyttää myös pyörö- ja höylähirsirakennuksissa. Vinha on Suomen suosituin peittosuoja, joka on helppo ja nopea sivellä. Se jättää puunsyyt kauniisti näkyviin.

Käsitelty hirsipinta

Hirsipintojen huoltomaalaus

Ohuutensa ja kuultavuutensa vuoksi kuultavat puunsuojat vaativat huoltokäsittelyn n. 3–7 vuoden välein, ympäristötekijöistä riippuen. Etelä- ja länsiseinien pintakäsittely kuluu auringonpaisteessa nopeammin kuin pohjois- ja itäseinien. Huoltokäsittelyä ei kuitenkaan tarvitse tehdä "varmuuden vuoksi", vaan ainoastaan silloin kun siihen on tarvetta. Likaantuneita pintoja kannattaa kuitenkin pestä Tikkurilan esim. Talon Huoltopesulla. Uuden kuullotekäsittelyn aika on sitten, kun vanha pinta alkaa näyttää kuluneelta. Liian usein tehty huoltokäsittely kuultavilla puunsuojilla voi aiheuttaa kalvonmuodostusta ja pinnan hilseilyä.

Peittävät käsittelyt huoltokäsitellään n. 7–15 vuoden välein, olosuhteista riippuen. Niidenkin kohdalla kannattaa odottaa, kunnes pinnat sitä vaativat. Lika ja mahdolliset homekasvut kannattaa poistaa aika ajoin, ja siihen riittää yleensä pelkkä pesu. Jos homehtunut pinta pestään Homeenpoistolla, pinta huoltokäsitellään pesun ja pinnan kuivumisen jälkeen. Hirsipinnoilla tulee huoltomaalattaessa peittävillä tuotteilla kaapia aikaisempia kalvoja ohuemmaksi, jottei yhteiskalvonpaksuudesta muodostu liian suurta.

Lähes rajaton värivalikoima kaikille ulkopinnoille Tikkurila Facade 760 -värikokoelmalla

Tikkurila Facade 760 -värikokoelman värit soveltuvat kaikille ulkopinnoille. Värikokoelma on koottu ammattilaisten toiveiden pohjalta ja suunnittelussa on huomioitu ilmaston ja värin kestävyyden tiukat vaatimukset. Hyödynnä ammattilaisten tarpeisiin kuratoitua värikokoelmaa julkisivujen ja ulkotiloissa olevien pintojen värisuunnittelussa. Värikokoelmasta löydät mm. pohjoismaiden suosituimmat ulkomaalausvärit, ja siinä on otettu huomioon myös muuttuvat trendit julkisivuvärityksissä.

Lue lisää

Tikkurila Facade 760 väriviuhka.
ONKO SINULLA KYSYTTÄVÄÄ? OTA YHTEYTTÄ ASIANTUNTIJOIHIMME. ME TARJOAMME KATTAVAT PALVELUMME KÄYTTÖÖSI JA AUTAMME VALITSEMAAN KOHTEESEESI SOPIVIMMAT PINTAKÄSITTELYRATKAISUT.
Ota yhteyttä
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi