Puupintoja voi suojata erilaisilla kuultavilla tuotteilla: kuultolakoilla, lakkoja kevyemmin suojaavilla suoja-aineilla tai öljyillä. Sopivan tuotteen valintaan vaikuttaa mm. käyttökohde. Esim. puulattiat, parketit ja huonekalut vaativat kovempaa kulutusta kestävän tuotteen kuin seinä- ja kattopaneelit. Myös kuultavan tuotteen ulkonäkö ja kiilto ovat tärkeitä valintaperusteita: halutaanko valkokuultolakkaus vai tummempi sävy?
Vesiohenteiset lakat
Vesiohenteisia, lähes hajuttomia lakkoja on mukava ja helppo käyttää. Kahden kerran käsittelyllä saat puupinnalle riittävän suojan. Valitse vesiohenteinen lakka käyttökohteen mukaan. Paneelikatoille ja -seinille soveltuu himmeä tai puolihimmeä Paneeli-Ässä. Huonekalut ja esim. ovet vaativat astetta kestävämmän lakan. Tähän tarkoitukseen sopii Intact-Laq, joka on sävytettävä vesiohenteinen sisäpuupintojen lakka. Saatavilla on kaksi kiiltoastetta: himmeä ja puolihimmeä. Kaikkein kestävin lakka valitaan puulattioiden ja parkettien lakkaukseen. Tähän sopiva tuote on polyuretaanivahvisteinen akrylaattilakka Parketti-Ässä. Pohjustukseen voit käyttää erillistä Parketti-Ässä pohjalakkaa tai sävytettyä pintaa halutessasi Parketti-Ässä petsiä ja pintalakkaukseen kiiltävää tai puolikiiltävää Parketti-Ässä pintalakkaa.
Liuoteohenteiset lakat
Liuoteohenteiset lakat ovat yleensä kestävämpiä ja tiiviimpiä kuin vastaavat vesiohenteiset lakat, ja niitä kannattaa käyttää erityisen vaativissa kohteissa, kuten pesuhuoneissa. Liuoteohenteiset lakat syventävät kauniisti puun, erityisesti tummien puulajien, omaa väriä. Lakkojen ominaissävy on kellertävä, ja ne kellastuvat ajan myötä lisää. Yleislakka Unica Super soveltuu moneen tarkoitukseen, myös puulattioiden lakkaukseen. Kiiltoasteita on kolme: kiiltävä, puolikiiltävä ja puolihimmeä.
Vesiohenteiset suoja-aineet
Vesiohenteiset suoja-aineet antavat kevyemmän suojan kuin vesiohenteinen lakka. Ne eivät muodosta varsinaista kalvoa, mutta antavat puulle kosteudelta ja lialta suojaavan pinnan. Näitä suoja-aineita voit käyttää aikaisemmin käsittelemättömille seinä- ja kattopaneeleille sekä hirsipinnoille. Kuivien tilojen suoja-aine on Paneeli-Ässä Hirsisuoja ja kosteiden tilojen ja saunojen Supi Saunasuoja. Sivele suoja-aineet kahteen kertaan, löylyhuoneessa vain yhteen kertaan.
Paneeli-Ässä Hirsisuojaa ja kosteiden tilojen Supi Saunasuojaa, voi sävyttää, jolloin ne antavat kevyen suojan lisäksi puupinnalle myös halutun sävyn.
Öljyt
Öljyt antavat puupinnalle kauniin, luonnollisen näköisen pinnan ja säilyttävät puun hengittävyyden. Ne suojaavat pintaa kohtalaisesti lialta ja kosteudelta. Levitä öljyt aina aikaisemmin käsittelemättömälle tai aikaisemmin öljytylle pinnalle. Öljyäminen syventää puun omaa sävyä huomattavasti. Sävymuutos on yllättävän suuri esim. tummalla puulla ja tervalepällä.
Aikaisemmin käsitellyt pinnat
Öljyttyjä pintoja ei voi enää myöhemmin lakata. Sisätiloissa aikaisemmin vesiohenteisella lakalla käsitellyn pinnan voit huoltokäsitellä joko vesi- tai liuoteohenteisella lakalla ja päinvastoin. Nitroselluloosalakalla käsitellyt pinnat voi huoltolakata ainoastaan nitroselluloosalakalla.
Parhaan ja tasaisimman lopputuloksen saat, kun levität sävytettyä kuultavaa tuotetta puupuhtaalle pinnalle. Aikaisemmin käsitellyillä pinnoilla paras vaihtoehto on hioa kaikki vanhat lakat pois. Toinen vaihtoehto on hioa huonosti kiinni oleva lakka pois ja lakata päälle ensin kirkkaalla, kiiltävällä lakalla ja vasta sen jälkeen sävytetyllä lakalla.
Petsi, lakka vai suoja-aine?
Petsi on lakkaan verrattuna hyvin ohutta ja imeytyy alustaan eri tavoin kuin lakka. Petsi myös jättää puun syyt enemmän näkyviin. Petsi ei muodosta puulle suojaavaa kerrosta, vaan ainoastaan imeytyy puuhun ja antaa halutun sävyn, joten petsipinta on aina suojalakattava kohteeseen sopivalla kirkkaalla lakalla. Parketti-Ässä petsi on vesiohenteinen tuote, joka sopii puulattioiden ja parkettien lisäksi myös muille puupinnoille sisätiloissa. Sävytetty lakka antaa puupinnalle sekä sävyn että suojaavan pinnan. Riittävä suojaus saavutetaan kahden kerran käsittelyllä. Paneeli-Ässä paneelilakka ja Intact Laq ovat sävytettäviä vesiohenteisia lakkoja ja Unica Super sävytettävä liuoteohenteinen lakka.
Sävytys
Useimpia Tikkurilan kuultavia sisälakkoja voidaan sävyttää. Tikkurilan uusi Ajaton kuultava -sisävärikokoelma tarjoaa 47 inspiroivaa sävyä, joilla voidaan korostaa puun kauneutta. Värikartan sävyjä voidaan käyttää kaikissa kuultavissa sisätuotteissamme, kuten lakoissa ja petseissä.
Kun puupintaa käsitellään sävytetyllä kuultavalla tuotteella, petsillä tai lakalla, lopulliseen sävyyn vaikuttavat monet asiat. Värikartan tai mallikapulan sävy on vain suuntaa antava. Tarkista siksi lopullinen sävy tekemällä ensin koesively erilliselle puukapulalle tai huomaamattomaan paikkaan käsittelykohteessa.
Kuultavien tuotteiden väliset sävyerot
Eri petsi- ja lakkatuotteilla on myös oma ominaissävynsä, esim. liuoteohenteiset lakat ovat kellertävämpiä kuin vesiohenteiset, ja keltaisuus voimistuu valon vaikutuksesta ajan kuluessa.
Sävyn voimakkuus
Käsittelemällä puupinnan sävytetyllä tuotteella useampaan kertaan saat syvemmän ja voimakkaamman sävyn. Värikartan mallit ja mallikapulat on käsitelty sävytetyllä lakalla kahteen kertaan. Jotta pääsisit ohuemmalla petsillä samaan sävyn voimakkuuteen, käsittelykertoja täytyy lisätä. Jos sävy miellyttää jo yhden käsittelykerran jälkeen, tee vielä toinen käsittely kirkkaalla lakalla, koska yksi lakkakerros ei anna pinnalle riittävää suojaa. Jos taas haluat sävystä vielä hennomman kuin yhden kerran käsittelyllä, voit ohentaa lakkaa. Kun käytät sävytettyä kuultavaa tuotetta, se kannattaa aina ohentaa ensimmäisellä käsittelykerralla, sillä näin saat tasaisemman sävyn.
Puulajin vaikutus sävyyn
Eri puulajeilla on oma sävynsä, esim. mänty on keltaisempi kuin vaalea koivu. Puun sävy myös muuttuu valon vaikutuksesta eri puulajeilla eri tavoin, esim. mänty kellastuu ja tummuu, koivu punertuu ja tummuu. Kun puupinta käsitellään kuultavalla tuotteella, puun oma väri näkyy läpi ja vaikuttaa lopputulokseen. Eri puulajit ovat erilaisia myös kovuuden ja huokoisuuden suhteen. Huokoisuudesta riippuen ne imevät petsiä tai lakkaa eri tavalla, mikä myös osaltaan vaikuttaa lopputulokseen.