Rapattu kivitalo.

Vinkkejä kivitalon huoltomaalaukseen

Huoltomaalaussuosituksia kiviainesjulkisivuille.

Kivitalon maalaus antaa suojaa sääoloja vastaan ja estää siten kivipintoja vaurioitumasta. Kivijulkisivujen huoltomaalauksessa maalin valintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota, ja alustalle soveltuva maalityyppi varmistaa aiempien maalauskäsittelyjen perusteella. Lue alta vinkit kivitalojen huoltomaalaukseen.

Maalin valinta

Kivisil silikonihartsimaali on valinta moderneihin kivitaloihin, erityisesti betonille ja mineraalilevypinnoille. Vettähylkivä ja hengittävä kivitalomaali on helppokäyttöinen ja antaa pitkäikäisen suojan.

Kivitex silikaattimaali on täydellinen valinta, kun kyseessä on perinteinen rapattu kivitalo. Kivitex-maalausmenetelmä lujittaa rappausalustaa sekä säilyttää rakenteen kosteustekniset ominaisuudet. Kivitexillä saat taloon arvokkaan ja edustavan täyshimmeän pinnan.

Perinteisellä Holvi-kalkkimaalilla maalaat kalkkivahvoilla laasteilla rapatut pinnat hyvin vesihöyryä läpäiseviksi.

Maalityypin tunnistaminen on tärkeää, sillä huoltomaalaus suositellaan yleensä tehtäväksi samalla maalityypillä kuin edellinen maalaus. Virheellinen maalin valinta saattaa pilata koko lopputuloksen ja aiheuttaa maalin tarttuvuusongelmia. Seuraavista nyrkkisäännöistä on apua maalityyppien silmämääräisessä tunnistamisessa.

 • Silikonihartsimaali on hydrofobinen eli hylkii vettä ja likaa. Ehjää maalipintaa kostutettaessa vesi jää pisaroiksi maalipinnan päälle tai valuu pinnalta alas pysyviä valumajälkiä jättämättä.
 • Silikaattimaalipintaa kostutettaessa puhtaalla vedellä vesi imeytyy maalipintaan hyvän vesihöyryn läpäisykykynsä ansiosta.
 • Kalkkimaalilla maalattu pinta on luonnollinen ja elävä sekä erittäin hyvin vesihöyryä molempiin suuntiin läpäisevä.

Nämä menetelmät eivät kuitenkaan aina anna täyttä varmuutta maalityypistä, vaan joskus joudutaan turvautumaan perusteellisempaan kemialliseen analyysiin. Tällaisessa tapauksessa kannattaa ottaa yhteyttä Tikkurilan ammattilaisten maalausneuvontaan. Tikkurilan Analyyttisessa laboratoriossa maalipinnan analyysien perusteella saadaan selville, minkä tyyppisellä tuotteella kohde on aikaisemmin maalattu ja mikä on kohteeseen parhaiten soveltuva uusi maalauskäsittely.

Kivitalon maalaus.

Funktionaalisia ratkaisuja kiviainespinnoille

Kivianesjulkisivujen pintakäsittelyyn löytyy Tikkurilan valikoimasta myös funktionaalisia tuotteita, joilla saavutetaan tiettyjä etuja perinteisiin tuotteisiin verrattuna. Esimerkiksi Tikkurilan Finngard Clean-silikonihartsimaali on superhydrofobinen, mikä tarkoittaa että maalipinta hylkii vettä paremmin kuin tyypilliset julkisivumaalit. Julkisivu pysyy puhtaampana ja kasvuston muodostuminen pinnalle vaikeutuu. 

Kostea ja sateinen sää aiheuttaa Suomessa usein haasteita maalausolosuhteille. Sade ja kosteus saattavat pilata tuoreen maalipinnan ja aiheuttaa maalipinnan valumista ja raitomista. Tikkurilan Finngard Silicone Allweather -julkisivumaali kuivuu nopeasti myös alhaisissa lämpötiloissa ja on kuivuttuaan heti sateenkestävä. Tuote sitoutuu nopeasti paitsi alhaisissa, myös korkeissa lämpötiloissa ja laaja käyttölämpötila-alue mahdollistaa maalaustyön aloittamisen aikaisemmin keväällä ja työn jatkamisen pidemmälle syksyyn.

Ennen maalausta

 • Lue aina ohjeet tuotteen etiketistä ennen käyttöä. Huomioi oikeanlainen pohjustuskäsittely maalattavan pinnan ja käytettävän pintamaalin mukaan. 
 • Puhdista pinnat liasta, pölystä ja suoloista. Pese homehtuneet, sammaloituneet ym. pinnat alhaalta ylöspäin Tikkurilan Homeenpoistolla käyttöohjeen mukaisesti.
 • Poista aikaisemmin maalatulta pinnalta hilseilevät ja heikosti kiinni olevat tai jauhemaiset maalikerrokset. Poista myös heikosti kiinni oleva, hauras rappaus tai betoni. Avaa mahdolliset halkeamat piikkaamalla tai kulmahiomakoneella tms. Puhdista esiin tulleet teräkset ruosteesta ja tee suojamaalaus. Paikkaa avatut halkeamat yms. ympäröivän pinnan tasoon betonipinnoilla Tikkurilan Finnseco-betoninkorjauslaasteilla ja rappauspinnoilla Tikkurilan Finnseco -rappauskorjauslaasteilla.
 • Varaa yhtenäistä pintaa varten riittävä määrä samaa valmistuserää olevaa maalia. Valmistuserä löytyy purkin kyljestä päivämääränä. Huom. Mikäli joudut kuitenkin turvautumaan eri valmistuserään, maalaa erien rajakohdat uuden ja vanhan erän seoksella 1 osa vanhaa maalierää ja 1 osa uutta maalierää. Pyri järjestämään työ niin, että rajakohta tulee mahdollisimman huomaamattomaan kohtaan.
 • Jos olet oikeakätinen, aloita seinien maalaaminen oikealta.
 • Suojaa roiskeilta pinnat, joita et maalaa. Mikäli tuotetta roiskuu pinnoille, poista maaliroiskeet välittömästi puhtaalla vedellä. Käytä asianmukaisia henkilösuojaimia maalausta tehdessäsi.
 • Hyvä käsittelylämpötila on n. + 15-20 °C ja ilman suhteellinen kosteus n. 50 %. Tarkista tuotekohtaiset suositukset tuoteselosteesta ja etiketistä.
 • Kalkkimaalilla maalatessa lämpimällä ilmalla ja tuulisella säällä on huolehdittava riittävästä maalatun pinnan esi- ja jälkikostutuksesta.
Kivitalon maalaus.

Maalauskäsittelyn aikana

 • Sekoita tuotteet huolellisesti ennen käyttöä ja käytön aikana.
 • Jos jatkat maalaamista seuraavana päivänä, voit säilyttää siveltimen tai telan hyvin suljetussa muovipussissa yön yli.

Maalauksen jälkeen

Muista myös sokkeli

Oikein käsitelty sokkeli viimeistelee rakennuksen ulkonäön ja lopullisen ilmeen. Laadukkaalla pintakäsittelymenetelmällä sokkeli pysyy kuivana, suojaa osaltaan rakennuksen perustusta ja on pitkäikäinen.

Suomen suosituimmalla Yki Sokkelimaalilla maalaminen on helppoa ja kustannustehokasta. Yki Rouhepinnoite antaa sokkelin pinnalle viimeistellyn, rappausmaisen lopputuloksen. Näyttävällä Yki Aitokivi-luonnonkivipinnoitteella saadaan aito ja kaunis kivipinta sokkeliin.

Huolellisesti tehty pohjatyö ennen sokkelin pintakäsittelyä on tärkeää onnistuneen lopputuloksen kannalta. Poista levä ja home tehokkaalla Homeenpoisto-pesuaineella. Pohjustukseen sopii Yki Sokkelipohjuste, joka sekoitetaan puhtaaseen veteen.

Sokkelin maalaus.

Oletko jo Pro Clubin jäsen?

Tikkurilan Pro Club on ammattimaalareille ja maalausurakoitsijoille tarkoitettu yhteisö ja tietopankki, josta saat konkreettisia neuvoja, vinkkejä ja tukea päivittäiseen työhösi. Löydät yhdestä ja samasta paikasta suositut koulutuksemme, tapahtumat, maalausneuvonnan ja teknisen tuen.


Pysy ajan tasalla tuoteuutuuksista, inspiroidu innovaatioista ja kasvata ammatillista osaamistasi. Liity Pro Clubiin!

Tikkurila Pro Club ammattimaalareita.
ONKO SINULLA KYSYTTÄVÄÄ TAI TARVITSETKO TEKNISTÄ NEUVOA? KYSY ASIANTUNTIJOILTAMME! AMMATTILAISTEN MAALAUSNEUVONTA AUTTAA KAIKISSA MAALAAMISEEN JA MAALEIHIN LIITYVISSÄ ASIOISSA.
Ota yhteyttä
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi