Vesiohenteinen vai liuoteohenteinen maali?
Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää vesiohenteisista ja liuoteohenteisista maaleista.
Vesiohenteinen vai liuoteohenteinen maali?
Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää vesiohenteisista ja liuoteohenteisista maaleista. Kaikki maalaamisesta -artikkelit tarjoavat hyödyllistä tietoa maaleihin ja maalaamiseen liittyvissä kysymyksissä. Sinä kysyt, Pro Club vastaa! Vielä viisikymmentä vuotta sitten lähes kaikki maalit olivat liuoteohenteisia. Liuoteohenteiset maalit sisältävät enemmän orgaanisia yhdisteitä, jotka helpottavat maalin levittämistä, kuivumista ja kestävän, tasaisen maalikalvon muodostumista. Liuoteohenteisten maalien ympäristölle haitallisin vaikutus on orgaanisten yhdisteiden (VOC) haihtuminen, joka aiheuttaa voimakasta hajua ja muodostaa alailmakehän otsonia reagoidessaan auringonvalon vaikutuksesta typen oksideihin. Liuotteet ovat myös helposti syttyviä ja räjähdysherkkiä, mikä aiheuttaa tiettyjä riskejä niiden varastoinnille ja käytölle.
Yhä tiukemmat ympäristölainsäädännöt ja asiakkaiden vaatimukset ovat vauhdittaneet orgaanisten yhdisteiden ja VOC-päästöjen alentamista maalien tuotekehityksessä. Erityisesti Pohjoismaissa maalausurakoitsijoiden ja sisustusarkkitehtien myötävaikutus alan ympäristöystävällisyyden kehitykseen on ollut merkittävä. Nykyään vesiohenteisten maalien ominaisuudet ovat yhtä hyvät verrattuna liuoteohenteisiin maaleihin, mutta vaikutukset terveydelle ja ympäristölle luonnollisesti merkittävästi paremmat. Vesiohenteiset maalit kuivuvat nopeasti ja ovat lähes hajuttomia, sillä vesi on lähes ainoa komponentti, joka niistä haihtuu kuivumisprosessin aikana.
Useimmat Tikkurilan maaleista ovat vesiohenteisia
Kehitämme ja laajennamme vesiohenteisten tuotteidemme valikoimaa jatkuvasti kestävän kehityksen edistämiseksi ja ympäristökuorman vähentämiseksi. Vähäpäästöiset vesiohenteiset maalimme on valmistettu korkealuokkaisista raaka-aineista ja tuotteiden ensiluokkaiset ominaisuudet on varmistettu kattavien laboratorio- sekä kenttätestien avulla. Myös liuoteohenteiset maalimme ovat entistä käyttäjä- ja ym
Miksi valita vesiohenteinen maali?
Ympäristöystävällisyys
Vesiohenteisten maalien liuotteena käytetty vesi on turvallisin valinta niin ympäristön kun työturvallisuuden kannalta. Erityisesti maalausprosessin aikana vesiohenteisten maalien ympäristövaikutus on alhaisempi verrattuna vesiohenteisiin maaleihin.
Helppokäyttöisyys ja turvallisuus
Vesiohenteiset maalit kuivuvat nopeasti. Ne ovat myös turvallisia käyttäjälleen, koska pääasiallisesti niistä haihtuu vain vettä kuivumisprosessin aikana. Hajuttomuus ja lyhyt kuivumisaika lisäävät käyttäjäystävällisyyttä. Alhaisten päästöjen ansiosta sisäilman laatu pysyy hyvänä ja allergisten reaktioiden riskit vähenevät.
Työvälineiden helppo puhdistus
Käytettäessä vesiohenteisia maaleja, työvälineiden puhdistus on helppoa ja nopeaa. Laita käytetyt siveltimet ja telat veteen tai Tikkurilan Pensselipesuaineeseen, anna liota hetki ja poista ylimääräinen maali paperiin tai sanomalehteen ja huuhtele lopuksi vedellä.
Pidempi huoltomaalausväli
Tikkurilan vesiohenteiset maalit kestävät todistetusti hyvin auringonvaloa, jopa paremmin kuin liuotinohenteiset tuotteet. Kun vesiohenteisia maaleja käytetään oikein, niillä saavutetaan pitkä huoltomaalausväli. Liuotinohenteisella maalilla aiemmin maalattu pinta voidaan maalata vesiohenteisella maalilla.
Milloin liuoteohenteinen maali on hyvä valinta?
Milloin liuoteohenteinen maali on hyvä valinta
Vaihtelevat ilmasto-olosuhteet
Liuotinohenteiset maalit ovat vähemmän herkkiä ympäristöolosuhteille kuten lämpötilalle tai kosteudelle kuivumisprosessin aikana. Korkea ilmankosteus hidastaa veden haihtumista vesiohenteisesta maalista, mikä hidastaa kuivumista ja saattaa tehdä niistä epäkäytännöllisiä joissain olosuhteissa.
Kylmäsäilytys
Vesiohenteiset maalit jäätyvät pakkasessa ihan kuten vesi. Jos maalia säilytetään kylmässä varastossa talvikuukausina, on vaarana että maali jäätyy mikä pilaa maalin koostumuksen ja rakenteen. Liuotinohenteiset maalit eivät jäädy niin helposti, joten kylmässä tilassa säilytys on mahdollista.
Pinnan altistuminen kovalle rasitukselle
Kaksikomponenttiset, liuotteettomat epoksimaalit ovat hyvä ratkaisu betonilattioille, ja niitä käytetään usein autotalleissa, pesuhuoneissa, julkisissa tiloissa, joissa pintaan kohdistuu kovaa rasitusta. Epoksimaalit tarjoavat hyvän suojan lattioille, ja kestävät kovaa rasitusta ja jatkuvaa liikennettä. Nämä ovat ominaisuuksia, joihin vesiohenteiset maalit eivät vielä yllä.
Historiallisten kohteiden kunnostaminen
Vanhat rakennukset saattavat olla perinnesäätiöiden tai rakennusvalvonnan suojelemia kohteita, joiden kunnostamiseen ja huoltomaalaukseen vaaditaan perinteisiä menetelmiä, kuten pellavaöljyä.