Rakennusten ympäristöluokitukset

Rakentamista ohjaavat ympäristöluokitukset

Rakennusten ja rakennushankkeiden ympäristöluokitukset antavat käyttäjille, sijoittajille ja viranomaisille vertailukelpoista tietoa kiinteistöjen ympäristövaikutuksista. Suomessa käytetyimpiä rakennusten ympäristöluokituksia ovat kotimainen RTS-ympäristöluokitus sekä kansainvälisesti käytössä olevat BREEAM ja LEED.
 

LEED

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on yhdysvaltalainen, kansainvälisesti vertailukelpoinen kiinteistöjen sertifiointijärjestelmä. U.S. Green Building Councilin myöntämä rakennuksen LEED-sertifiointi perustuu riippumattoman, kolmannen osapuolen tekemään arviointiin tilojen, rakennuksen tai rakennushankkeen ympäristöominaisuuksista. Saadakseen sertifioinnin rakennuksen tulee täyttää tietyt vähimmäisvaatimukset. LEED tarkastelee ympäristövaikutuksia muun muuassa sijainnin ja saavutettavuuden, sijaintipaikan kestävyyden, veden, energia ja materiaalien kulutuksen sekä sisäilman laadun kautta. Suomessa LEEDiä hallinnoi Green Building Council Finland.

Lisätietoa: www.figbc.fi
 

BREEAM

BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) on brittiläinen vihreiden kiinteistöjen luokitusjärjestelmä. Järjestelmän on luonut ja sitä kehittää paikallinen kiinteistöalan tutkimusorganisaatio. BREEAM ohjaa niin rakennuksen suunnittelua, rakentamista kuin käyttöäkin. BREEAM tarkastelee ympäristövaikutuksia esimerkiksi johtamisen, energian- ja vedenkulutuksen, kätettyjen materiaalien, maankäytön ja liikenteen kautta. Näille tekijöille annetaan pisteytys, jonka perusteella rakennukselle voidaan myöntää BREEAM-arvosana läpäisty, hyvä, erittäin hyvä tai erinomainen.

Lisätietoa: www.breeam.org/


RTS

RTS rakennushankkeen ympäristöluokitus on Suomalainen rakennusten ympäristöluokitusjärjestelmä, joka on kehitetty Suomen oloihin huomioiden Suomen lainsäädäntö, olosuhteet sekä kiinteistökannan monipuolisuus. Tavoitteena on ohjata rakennushanketta kestävän kehityksen kriteerien pohjalta, hallita kosteusriskejä, saavuttaa parempi sisäilman laatu sekä akustiikka- ja valaistusolosuhteet sekä tehdä rakennuksesta kokonaisvaltaisesti energiatehokas.

Lisätietoa: http://glt.rts.fi/


Joutsenmerkitty rakennus asettaa rakennuksille vaatimuksia ihmisten terveyteen ja ympäristöön liittyville asioille kuten energiankäytölle, kemiallisille tuotteille, sisäilmalle ja rakennusmateriaaleille. Näiden lisäksi rakentamisen laadunvalvonnalle ja luovutukselle on vaatimuksia, joista rakennuksen käyttäjän kannalta oleellisin on rakennuksen huoltokirja.

Lisätietoa: Joutsenmerkityt rakennukset >>
 

CE-merkintä mahdollistaa tuotteen vapaan liikkumisen Euroopan talousalueella. Se on valmistajan vakuutus siitä, että tuote täyttää Euroopan unionin asettamat turvallisuutta, terveyttä, ympäristöä ja kuluttajansuojaa koskevat vaatimukset. CE-merkintä on pakollinen niille rakennustuotteille, joilla on voimassa oleva harmonisoitu tuotestandardi. Valtaosalle maalituotteista ei kuitenkaan ole rakennustuoteasetuksen piiriin kuuluvia harmonisoituja standardeja, jotka edellyttäisivät niiden merkitsemistä CE-merkillä.

Lisätietoa: Tikkurilan CE-merkityt tuotteet 
 

Kysy lisää Tikkurilan asiantuntijoilta

Tikkurila Building Coach auttaa ympäristösertifiointijärjestelmien mukaisten pintakäsittelyratkaisuiden suunnittelun

Tikkurila Building Coach -ohjelmisto mahdollistaa rakennusten ympäristösertifiointijärjestelmien, kuten LEED ja BREEAM vaatimusten mukaisten pintakäsittelyratkaisuiden suunnittelun. 

Tutustu ja lataa Tikkurila Building Coach >>
 

Tikkurilan Tietopankista arkkitehdeille ja suunnittelijoille löydät paljon tietoa ja työkaluja liittyen Green Buildingiin. Tietopankista löydät tietoa miten valitset maalituotteet kestävään rakentamiseen.

Astu sisään Tikkurilan Tietopankkiin >>

 

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi