Puurakentamisessa paloturvallisuus on pinnalla

Puun palosuojamaalaus edesauttaa turvallisuutta kahdella eri tavalla: se hidastaa palon leviämistä ja vähentää savun määrää. Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun paloturvallisuus otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Monessa kunnassa ja kaupungissa ollaan herätty puurakentamisen etuihin, kun vanhojen rakennusten sisäilmaongelmat ovat lisääntyneet. Puumateriaalin käyttö sisärakenteissa ja -pinnoissa tasoittaa sisäilman kosteusvaihteluita, joten puun käytöllä on syynsä.

Optimistisimpien arvioiden mukaan puurakentamisen määrän uskotaankin kaksinkertaistuvan tulevien vuosien aikana.

Varmista puutuotteen CE-merkintä

Julkisten rakennusten, kuten koulujen, kirjastojen ja konserttisalien lisäksi puu taipuu myös esimerkiksi kerrostalojen rakentamiseen. Puurakentamisessa pitää olla tietoinen puun ominaisuuksista ja nykyaikaisista palosuojaratkaisuista, jotka mahdollistavat puun laajemman käytön rakennusmateriaalina.

Tärkeää on esimerkiksi varmistaa, että CE-merkinnällä varustettu palosuojattu puu hankitaan yritykseltä, jolla on voimassa olevat sertifikaatit. Palosuojatun puutavaran CE-merkintä koskee aina sekä puutavaraa että sen päälle tehtyä teollista maalausta. Palosuojamaalin levittäminen jälkikäteen rakennustyömaalla on mahdollista, mutta ei välttämättä riitä vakuuttamaan paloviranomaista.

Palosuojahyväksyntä voidaan hankkia standardimateriaaleille, joita ovat 12 mm lastulevy ja 9 mm vaneri. Jos palosuoja on testattu näillä, niitä voidaan standardin mukaan käyttää minkä tahansa muun paksumman ja tiheydeltään rajatun puumateriaalin päällä. Hyväksyntä voidaan hankkia myös esimerkiksi koivupanelille, mutta tällöin se koskee yleensä ainoastaan kyseistä materiaalia.  

Palojälki palosuojamaalatussa laudassa

Parempi paloluokka vähentää savun määrää

Palosuojamaalin tai -lakan teho perustuu kemialliseen reaktioon: kun maali altistuu tulelle, se paisuu ja muodostaa eristävän kerroksen, joka hidastaa liekkien etenemistä. Puu siis palaa ennen pitkää, mutta huomattavasti hitaammin kuin käsittelemättömänä.

Käsittelemättömän puumateriaalin paloluokitus on D-s2, mikä tarkoittaa paloa levittävää ja savua muodostavaa materiaalia. Kun rakennuksessa on paljon ihmisiä, pintamateriaalit on valittava niin, että heille jää tulipalon sattuessa mahdollisimman paljon aikaa poistua.

B-luokka on korkein mahdollinen paloluokka, johon puumateriaali voi palosuojattuna päästä. Käsittelemällä puupinta palosuojamaalilla tai -lakalla, sen paloluokitus saadaan parhaimmillaan muutettua luokkaan B-s1: levittää rajoitetusti paloa ja syntyy mahdollisimman vähän savua. Tätä parempi luokitus on vain paloluokka A, johon kuuluu muun muassa betoni, teräs, lasi ja tiili.

Lue lisää puun palosuojamaalin toiminnasta tästä.

Ota turvallisuus huomioon jo suunnitteluvaiheessa

Puu on erinomainen ja turvallinen rakennusmateriaali, kunhan sen perusominaisuudet ottaa huomioon. Täysin palamatonta siitä ei saa, mutta huolellisella suunnittelulla päästään jo pitkälle.

Palosuojamaalin tai -lakan valinnan lisäksi suunnitteluvaiheessa on syytä huomioida:

  • Palokuorma-asiat
  • Kantavat rakenteet ja niiden palonkestävyys
  • Palon leviäminen viereisiin rakennuksiin ja tilasta toiseen

Kattavan peruspaketin puurakentamisen paloturvallisuudesta löydät Puuinfon verkkosivuilta. Meiltä puolestaan saat asiantuntevaa apua paloturvallisten maalien ja lakkojen valintaan.

Haluatko lisätietoa puurakentamisesta ja muista mielenkiintoisista aiheista? Tikkurilan asiantuntijat auttavat sinua aina löytämään oikean tuotteen ja ratkaisun.

Ota yhteyttä
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi