Kuviointimaalaus

Kuviointimaalaus on helpoimmillaan jokaisen kotimaalarin hallittavissa. Jotkin tekniikat saattavat kuitenkin vaatia ahkeraa harjoittelua ammattilaiseltakin. Kuviointimaalauksessa näkyy aina tekijän kädenjälki, joten tekniikat on hyvä testata ennen seinälle maalaamista. Teettäessäsi kuviointityötä muilla sinun kannattaa pyytää tekijältä malli toivotusta kuviointimenetelmästä.
 

Kuviointimaalaus

Kuviointimaalaustekniikoita on monia. Voit esimerkiksi levittää maalin suoraan seinälle ja kuvioida sen haluamallasi työvälineellä. Tällaisia ns. lisäystekniikoita ovat esimerkiksi sienitöpötys ja ristiintelaus.

Voit tehdä kuviointia myös ns. poistotekniikalla. Tällöin levität maalin ensin seinälle telalla ja kuvioit pinnan sitten erilaisilla työvälineillä, kuten kuviointiteloilla, siveltimillä tai sienellä. Tällainen kuviointi ei onnistu tavallisella seinämaalilla, sillä maali kuivuu liian nopeasti eikä työstöaikaa jää riittävästi.  Poistotekniikoissa on käytettävä kuviointimaalaukseen suunniteltua tuotetta, kuten Harmony kuviointimaalia.

Vaikka kuviointimaalissa on kuivumista hidastavia aineita, on kuviointi silti tehtävä joutuisasti. Isojen pintojen kuviointi onnistuu parhaiten, jos tekijöitä on kaksi. Toinen levittää maalin ja toinen kuvioi sen, ja näin vältytään mahdollisilta työsaumoilta. Yksin työtä on hyvä tehdä noin metrin levyinen epämääräinen alue kerrallaan, riippuen tietenkin huoneen korkeudesta.
 

Pohjamaalauksella tärkeä osa onnistumisessa

Kuviointimaalauksen pohjalla on syytä käyttää laadukasta akrylaattimaalia. Usein paras vaihtoehto on täyshimmeä akrylaattimaali, kuten Harmony sisustusmaali. Jos käytät pohjalla heikkolaatuista, huokoista pohjamaalia, se saattaa imeä kuviointimaalia liikaa eikä kuviointi onnistu ja pinnasta tulee laikukas. Kiiltävä ja kova maali taas saattaa hylkiä kuviointimaalia.

Aloittelijan kannattaa valita pohjamaalin sävy lähelle kuviointimaalia, kuitenkin niin että sävyt erottuvat toisistaan. Kuvioinnista tulee näin pehmeämpi ja hallitumpi, eivätkä pienet virheet erotu. Jos pohjavärin ja kuviointivärin kontrasti on suuri, kuviojälki on rajumpaa ja näkyvämpää.  Kuviointivärin on hyvä olla pohjaväriä tummempi ja murretumpi. Vesiohenteinen maali tummuu jonkin verran kuivuessaan, ja jos kuvioitaessa käytetään pohjaväriä vaaleampaa väriä, kuviointiväri saattaa häipyä kokonaan näkyvistä – etenkin ohuita kerroksia tehtäessä.

Taika helmiaislasyyri makuuhuone

Taika-tuotteet kuviointimaalauksessa

Helmenhohtoiset Taika Helmiäismaalit ja -lasyyrit sopivat mainiosti kuviointimaalaukseen. Pohjatyöt ja maalaus vaativat kuitenkin hieman tavallista enemmän tarkkuutta ja huolellisuutta, sillä hohtava maali peilaa kaikki pinnan epätasaisuudet. Tasoita maalattava alusta hyvin ja pohjamaalaa se siististi lyhytnukkaisella telalla. Täyshimmeä Harmony sopii hyvin Taika-lasyyrin alle. Sillä voit myös luoda kauniin kontrastin helmiäisen hohdolle käyttämällä sitä esimerkiksi pinnalle töpöteltynä sablonimaalauksena.

Taika-tuotteiden pinnassa näkyvät hyvin kaikki niihin tehdyt siveltimen- ja telanvedot. Tätä voi – ja kannattaakin – käyttää tehokeinona, sillä sileän pinnan telaaminen Taika-tuotteilla on vaikeampaa kuin kuviointimaalaus, myös ammattimaalareille. Jos haluat pinnasta täysin sileän, voit levittää Taika-tuotteet ruiskulla. Tällöin myös pohjamaali tulee levittää ruiskulla, ettei telanjälki näy alta.

Jos telaat Taika-maalin tai -lasyyrin seinäpinnalle, teippaa nurkat sekä lattian- ja katonraja niin, ettet joudu rajoittamaan niitä erikseen siveltimellä. Taika-lasyyrit ovat läpikuultavia, joten niitä telattaessa tulee pohjavärin olla lasyyrin kanssa saman sävyinen. Valkoiselle pohjalle ei lasyyrillä saa tasaista jälkeä, sillä pohjavärin ja kuviointivärin kontrasti on liian suuri. Helpoin telaustapa on ristiin rastiin telaus, jolla saat pintaan pehmeän ”tasaisen epätasaisen” telanjäljen.

Oikeat työvälineet onnistuneeseen lopputulokseen

Laadukkaat työvälineet auttavat sinua onnistumaan Taika-tuotteilla maalatessasi. Lyhytnukkainen mikrokuitutela sopii Taika-lasyyrien levittämiseen. Parhaaseen tulokseen Taika-maaleilla pääset, kun käytät lyhyt- ja tiivisnukkaista telaa (esim. huopatela), joka kuitenkin nostaa riittävästi maalia. Telan reunojen tulee olla siistit, jotta ne eivät piirrä jälkeä seinään. Viimeiset telanvedot on hyvä aina tehdä yhdensuuntaisesti alhaalta ylöspäin. Erisuuntaiset vedot taittavat valoa eri tavalla ja tekevät lopputuloksesta kirjavan. Jos teet kuviointia siveltimellä, valitse leveä keinokuitusivellin.

Sablonimaalaus

Sablonimaalauksessa enemmän on vähemmän. Älä ota maalia liikaa vaan mieluummin liian vähän. Jos kuviosta tulee liian kuultava, voit aina tehdä sen uudestaan. Töpöttimenä voit käyttää valmista sablonitöppäriä, tai voit tehdä sellaisen itse kiertämällä maalarinteipillä vaahtomuovista sopivan tullon. Viereen on hyvä varata pala paperia (ei kuitenkaan sanomalehteä) tai kertakäyttölautanen, johon voit töpötellä ylimääräisen maalin. Sablonimaalauksessa maalia kuluu yleensä hyvin vähän – riippuen tietenkin kuviosta – joten kannattaa suosia pieniä 0,225 litran purkkeja.

Kiinnitä sabloni seinälle maalarinteipillä tai sprayliimalla, jolloin voit irrottaa ja kiinnittää sen uudelleen. Etenkin monimuotoisten ja suurien sablonien kiinnityksessä sprayliima on oiva apu. Jos kuvioitavaa pintaa on paljon, voit suuria sablonikuvioita maalatessasi ottaa avuksi pienen mohairpäällysteisen vaahtomuovitelan. Ole tällöin erityisen varovainen maalin annostelussa, ettei maalia menee sablonin reunan alle.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi