Funktionaalinen, kaunis ja kestävä Nakkilan kirkon julkisivu

Vaativaan suojelukohteeseen oikeat tuotteet Tikkurilalta

Korkeuksista kuuluu ”knack, knack”. Naakat ovat palanneet Nakkilan kirkon torniin, suuren pintaremontin jälkeen.

− Linnut lähtivät, kun tornin ympärille laitettiin telineet ja tulivat takaisin heti, kun tellingit purettiin. Vaikuttavat nyt oikein tyytyväisiltä, urakoinnista vastanneen PRM-Yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Mika Järvinen kertoo.

Vuonna 1937 valmistunut Nakkilan kirkko on Suomen ensimmäinen funkkis-tyylinen kirkkorakennus, jonka on suunnitellut arkkitehti Erkki Huttunen. Museoviraston suojelukohteen valkoisena hohtava torni kohoaa peräti 56 metriin.

− Umpinaiset telineet helpottivat tornissa työskentelyä. Mutta ihminen vaistoaa, jos hän on noinkin korkealla. Ei sinne voinut laittaa korkeuskammosta kärsiviä; se olisi lisännyt onnettomuusriskiä.

Tarina kertoo, että kun kirkon tornia remontointiin edellisen kerran vuonna 1982, silloinen mestari nousi työn valmistuttua seisomaan käsillään tornin ristin toiselle sakaralle.

− Ei, en tehnyt samoin. Ihan kaikkia perinteitä ei ole pakko noudattaa, Järvinen naurahtaa.

Nakkilan_kirkko

Kertarysäys eikä monen vuoden häiriö

Kirkkoherra Markku Järviö kertoo, että kirkon julkisivu-urakkaan oli pakko ryhtyä, koska vanha pinta tuli ropisemalla alas.

− Torni oli paikoin mustunut. Ja sieltä alas putoilevat laastin palaset olivat jo turvallisuusriski.

Alun perin suunnitelmissa oli edetä vaiheittain niin, että myös kustannukset jakautuisivat useammalle vuodelle. Seurakunnan yllättäen saama suuri testamentti mahdollisti kuitenkin kertaurakan, jonka yhteydessä remontoitiin paitsi kirkon julkisivu, tehtiin maalaustöitä myös sisätiloissa ja uusittiin ikkunat.

− Meidän kannaltamme oli kätevämpää siirtää kirkon tilaisuudet joksikin aikaa kokonaan viereiseen seurakuntakotiin. Siitä koitui vähemmän häiriöitä kuin siitä, että kirkkoa olisi remontoitu aina vähän joka vuosi, Järviö kertoo.

Hänellä on myös muita vinkkejä seurakunnille, jotka miettivät kirkkojensa remontointia:

− Kannattaa palkata hyvä suunnittelutoimisto ja tehdä kuntokartoitus. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

”Mikä kestää majakassa, kestää myös tornissa”

Nakkilan kirkon päärakennus sai osakseen perinteisen kolmikerrosrappauksen ja kalkkimaalauksen vaaleansävyisellä Finngard Kalkkimaalilla.

− Se oli järkevä ratkaisu. Mahdollisten lisämaalausten tarve nähdään ensimmäisen vuoden aikana, ja sen jälkeen pinta on suhteellisen huoltovapaa, Järvinen kertoo.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan kirkon torni oli tarkoitus käsitellä silikaattimaalilla. Urakoitsijan aloitteesta suunnitelmaa kuitenkin muutettiin. Järvinen halusi käyttää tuotetta, jonka kestävyydestä hän uskaltaa mennä takuuseen.

− Käyn usein poikieni kanssa katsomassa merta, kun oikein tuulee ja tuivertaa. Vakiopaikaltamme näkyy Säpin majakka. Aloin ajatella, että jos kalkkisementtipinnoite kestää majakoissa, se kestää takuulla myös kirkon tornissa.

Järvinen kertoo, että hän testasi ideansa myös Tikkurilan Mikko Auerilla, "julkisivuremonttien kävelevällä tietopankilla". Toisistaan tietämättä miehet päätyivät täsmälleen samaan ratkaisuun.

Kirkon tornista piikattiin vanha betoni osittain pois. Pinta ruiskubetonoitiin uudelleen, hiekkapuhallettiin kevyesti, pestiin ja käsiteltiin Finnseco KS -kalkkisementtipinnoitteella. Väri on NCS-kartan S0804-Y10R, sama kuin kirkkorakennuksessa.

− Suunnitelmien muutoksesta ei tullut edes lisää kustannuksia, vaan rahaa säästyi, kirkkoherra Järviö myhäilee.

Nakkilan_kirkko_risti

Seurakuntien kanssa on mukava asioida

Mika Järvinen on ollut uransa aikana tekemässä julkisivuremonttia jo 15 kirkkoon.

− Sinänsä julkisivuremontointi on samanlaista, oli kyseessä sitten kirkko tai jokin muu julkinen rakennus. Mutta seurakuntien kanssa on aina erittäin mukava asioida. Mikä on sovittu, se pitää. Kokoukset käydään hyvässä hengessä.

Järvinen huomauttaa, että Nakkilan kirkon kaltaiset tiilirakenteiset kirkot ovat vaativampia kohteita kuin puukirkot.

− Puukirkkojen kohdalla pystyn laskemaan tarkkaan, minkä verran aikaa menee vanhan maalin poistamiseen sekä uudelleen maalaamiseen. Kivirakenteisten kirkkojen pohjatöiden suunnittelu on vaikeampaa, ja töitä voi joutua uusimaan. Ne ovat kuitenkin projekteja, jotka muistaa varmasti vielä eläkkeelläkin.

Satakunnan mittapuussa rajusti kehuja

Nakkilan kirkossa aloitettiin työt huhtikuussa 2014. Kun seurakuntalaiset pääsivät uusittuun kirkkoon ensimmäisenä adventtisunnuntaina, talo täyttyi ääriään myöten.

Tyytyväisiä ovat olleet muutkin kuin naakat. Nakkilalaisten lisäksi jopa naapurit:

− Yksi porilainen kaveri kyseli, että ”teitteks te sen Nakkilan kirkon julkisivuremontin”. Sitten hän jatkoi, että ”ei mikkää huano”.

− Ajattelin että oho. Nyt tulee Satakunnan mittapuussa rajusti kehuja, Mika Järvinen naurahtaa.

 

Tuotteet ja tekijät

  • Kirkon ulkoseinät (rapattu): Finngard Kalkkimaali. Valmistettu sammutetusta kalkista.
  • Tornin seinäpinnat (ruiskubetoni): Finnseco KS -kalkkisementtipinnoite. Kaksikomponenttinen tuote, joka muodostaa vettä ja vesihöyryä hyvin läpäisevän epäorgaanisen pinnan.
  • Tikkurilan tuotteet myös mm. kirkon oviin ja ikkunoihin, tornin puuluukkuihin sekä erilaisiin metalliosiin.
  • Urakoitsija: PRM-Yhtiöt Oy
  • Suunnittelijat: LPR Arkkitehdit Oy ja A-Insinöörit Oy

 

Teksti Matti Välimäki

Kuvat Mikko Auer ja Jussi Partanen

Lisätietoja:

wikipedia.org/wiki/Nakkilan_kirkko

nakkilanseurakunta.fi

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi