Me kaikki näemme maailman ja sen värit omalla tavallamme. Se millaisena näemme punaisen tai sinisen kappaleen, riippuu paitsi värillisestä esineestä myös silmämme herkkyydestä, valonlähteestä ja siitä mitä aallonpituuksia valonlähde sisältää.
Tikkurilan Color Service tutkimuspäällikön Päivi Luomahaaran mukaan valon vaikutus värin aistimiseen on yksi värin kiehtovista ominaisuuksista. Maalisävyä valitsevalle maalarille, suunnittelijalle tai sisustajalle se voi kuitenkin aiheuttaa haasteita. Luomahaara vertaa tilannetta ostosreissuun, jonka tarkoituksena on hankkia sävysävyyn oleva paita uuden ruskean takin kaveriksi. Paita, joka sovituskopissa näyttää hyvältä ja takin sävyyn sopivalta, voikin ulkona näyttää vihreältä ja takki edelleen ruskealta.
Ilmiössä on kyse metameriasta, jossa kaksi värillistä pintaa näyttää yhdessä valonlähteessä samalta, mutta toisessa valaistuksessa erilaiselta. Metameria voi tulla esiin myös, kun maalatun seinän sävyn halutaan toistuvan samana kuin sisustustekstiilissä.
Värin aistimiseen vaikuttavat lisäksi pinnan kiiltoaste ja rakenne. Esimerkiksi kiiltävällä pinnalla sama sävy näyttää ihmissilmällä katsottuna selvästi tummemmalta kuin mattapinnalla. Sama ilmiö tapahtuu, kun vertaillaan sävyjä strukturoidulla sekä sileällä pinnalla.
"Tavallisesti sävyjen kohtaamattomuus-ongelmat johtuvat siitä, että maaleissa ja värimalleissa on käytetty eri pigmenttejä."
Vesiohenteinen maali on myös ympäristövalinta
Tikkurilan maalien värivalikoimaan kuuluu kymmeniä tuhansia sävyjä. Helpottaakseen oikean sävyn valintaa Tikkurila on ottanut käyttöön yhteistyössä värikarttavalmistajan kanssa teknologian, jossa Tunne Väri -kartat valmistetaan Tikkurilan omalla värikarttamaalilla hyödyntäen samoja sävytyskaavoja ja -pastoja kuin sisäseinämaalien sävytyksessä. Tikkurilan värikarttojen valmistusprosessi poikkeaa tavanomaisesta teknologiasta siten, että siinä käytetään vesiohenteista maalia, kun taas suurin osa perinteisestä värikarttavalmistuksesta tapahtuu liuoteohenteisilla maaleilla.
– Käyttämämme valmistusteknologia mahdollistaa sen, että valittu sävy toistuu seinässä kaikissa valaistusolosuhteissa juuri samanlaisena kuin viimeisimmässä Tunne Väri -kartassamme. Tavallisesti sävyjen kohtaamattomuusongelmat johtuvat siitä, että maaleissa ja värimalleissa on käytetty eri pigmenttejä, jotka heijastavat valon aallonpituuksia eri tavoin.
Valaistus vaikuttaa tunnelmaan
Maalaaminen on helppo ja edullinen tapa uudistaa kodin tai minkä tahansa tilan sisustusta. Myös sävyn korjaaminen käy helposti, sillä halutessaan seinän voi aina maalata uudelleen.
Luomahaara kehottaa testailemaan maalisävyjä juuri siinä valaistuksessa, jollaista kohteessa tullaan käyttämään. Jos värimalli ei ole tarpeeksi iso eikä anna riittävää tietoa sävyn sopivuudesta, kaupasta voi ostaa purkin, jolla voi maalata hiukan isomman alueen.
– Sävytyslaboratoriossa meillä on käytössä värien hyväksynnässä standardivalokaappi, jossa yhtenä lamppuna on D65-valonlähde. Se vastaa pohjoisen pallonpuoliskon keskipäivän valoa ja sisältää suhteellisen tasaisesti kaikkia valon aallonpituuksia. Silloin myös eri sävyt toistuvat hyvin. Jotta esineen värin voi nähdä, tulee valonlähteen spektristä löytyä vastaava aallonpituus.
Asuntojen valaistus vaihtelee päivän eri aikojen sekä vuodenaikojen mukaan, mutta hämärän ja pimeän aikaan käytössä olevat erilaiset valonlähteet tietenkin vaikuttavat myös värin aistimiseen. Esim. halogeenivalaisimet korostavat punaista ja oranssia ja useat led-valot sinisen sävyjä. Siten myös valaisinvalinnoilla voi helposti vaikuttaa tilan tunnelmaan.
Teksti: Anna Väre
Kuvat: Olli Ruhanen, Tikkurila Oyj
Haluatko lisää inspiraatiota ja työkaluja suunnittelun tueksi?
Tilaa uutiskirjeemme ja varmista, että saat lisää inspiroivia sisältöjä sekä ajankohtaisimmat päivitykset tuotteistamme ja pintakäsittelyratkaisuistamme. Lisäksi saat kutsuja koulutuksiin ja webinaareihin.