Miten avattu maalipurkki vaikuttaa sisäilman laatuun?

Lue, miten maalin valinnalla voi vaikuttaa sisäilman laatuun.

Kaikki maalaamisesta -artikkeleissa on hyödyllistä tietoa maaleihin liittyvistä asioista. Sinä kysyt, Pro Club vastaa! 

Terveyteen ja hyvinvointiimme vaikuttavat tekijät tulevat koko ajan tärkeämmiksi, ja sisäilman laatu on yksi äärimmäisen tärkeä tekijä terveytemme kannalta. Ammattimaalarit voivat omilla valinnoillaan vaikuttaa sisäilman laatuun paljonkin, jos käytettävien tuotteiden tuntemus on hyvä. Mitä ammattilaisen tulisi tietää maaleista ja sisäilman laadusta? Kokosimme aiheesta muutamia perusasioita:

Mitä suurempi maalattava pinta-ala, sitä enemmän ilmaan haihtuvia yhdisteitä

Maalipurkin avaamisella itsessään ei ole suurta vaikutusta sisäilman laatuun. Päästöt syntyvät suurimmaksi osaksi itse maalausprosessin aikana. Vaikutus riippuu hyvn paljon maalattavasta pinta-alasta; onko kyseessä yksittäiset ovenkarmit vai kokonainen seinä.

Käytännössä maali koostuu kahdenlaisista raaka-aineista, joista toiset muodostavat lopullisen maalikalvon ja toiset haihtuvat ilmaan maalin kuivumisprosessin aikana. Vesiohenteisista ympäristöluokitelluista ja vähäpäästöisistä sisämaaleista parhaassa tapauksessa ainut haihtuva ainesosa on vesi. Lisäksi sisämaalit sisältävät pieniä määriä lisäaineita, kuten kalvonmuodostusaineita, vaahdonestoaineita ja paksuntajia.

Käyttöturvallisuustiedotteen lukeminen on tärkeää

Kestävästä kehityksestä ja ympäristöystävällisestä rakentamisesta on tulossa uusi normaali, ja merkitystään kasvattavat tuotteet, jotka varmistavat hyvän sisäilman laadun. Oli käytettävä tuote minkätyyppinen tahansa, mutta etenkin kun tuote sisältää veden sijasta muita liuotteita, kuten lakkabensiiniä, käyttöturvallisuustiedotteen lukeminen on tärkeää. Tiedote sisältää kaikki tarvittavat tiedot henkilösuojauksesta, tarvittavasta kuivumisajasta ja ilmanvaihdosta. 

EU:ssa on säädetty vaatimukset VOC-päästöille (Volatile Organic Compound, haihtuva orgaaninen yhdiste), jotka hyväksyttyjen tuotteiden on täytettävä. Euroopan komissio työstää standardia EU-LCI-arvoille (Lowest Concentration of Interest, alhaisin merkitsevä pitoisuus), joka on sisäilman laatua ja sen inhimillisiä vaikutuksia koskevissa Euroopan yhteistyön raporteissa kehitetty konsepti. Maalituotteet hyväksytään laboratoriotesteissä, joissa mitataan esimerkiksi orgaanisia yhdisteitä. Standardit ja tarkastukset koskevat myös raaka-aine- ja biosiditoimittajia.

Haju on yksilöllinen kokemus

Haju on yksi sisäilman laatua arvioitaessa käytettävä kriteeri. Märkä maalipinta aiheuttaa hajua sisäilmaan, sillä maalin liuotinaineet haihtuvat kuivumisprosessin aikana ilmaan. Vesiohenteiset sisämaalit ovat hajultaan miedompia kuin liuotinpohjaiset, mutta nekään eivät ole täysin hajuttomia.

Maalituotteen kehitysprosessin aikana hajupäästöjen arvioinnista vastaa asiantuntijaryhmä, jonka mielipiteet testien aikana voivat erota paljonkin toisistaan. Paras tapa välttää hajusta koituvaa haittaa on noudattaa tuotteen käyttöturvallisuustiedotteen ohjeita.

Ympäristöystävällisen ja vähäpäästöisen maalin valinta on tärkeää terveen ja turvallisen sisäilman varmistamisessa

Rakennustuotteita koskevat vaatimukset ovat lisääntyneet vuosien kuluessa. Tuotteen koostumuksen lisäksi myös valmistuksen ympäristövaikutuksia valvotaan tarkasti. Vastuullisen maalinvalmistajan on valittava raaka-aineet tarkasti ja käytettävä luotettavia toimittajia, jotta sisätiloissa käytettävät maalit täyttävät korkeat laatua ja ympäristöystävällisyyttä koskevat vaatimukset.

Erilaiset kansalliset ympäristöluokitukset määrittävät viitearvot, jotka ohjaavat suunnittelua ja tuotteille asetettuja vaatimuksia sisäilman terveellisyyden takaamiseksi, mutta valmistajan on silti seurattava luokituskriteerien ja lainsäädännön kehitystä ja päivityksiä sekä huolehdittava siitä, että yhteistyökumppanit ovat aina vastuullisia ja ottavat laatu- ja ympäristöstandardit vakavasti. Ympäristöluokitukset täyttävistä rakennusmateriaaleista haihtuu hyvin vähän yhdisteitä ilmakehään. Laatukriteereitä tiukennetaan jatkuvasti, ja uusia vaatimuksia tulee myös tuotteiden pakkausmateriaaleille. 

Tikkurila on kestävän maalaamisen, pintakäsittelyn ja värien käytön edelläkävijä – ja kannamme tämän roolin vastuullisesti. Tällä hetkellä Tikkurilalla on jo yli 350 ekomerkittyä tuotetta, joille on myönnetty kansallinen tai kansainvälinen ympäristömerkki tai vähäpäästöisyyttä mittaava rakennusmateriaalien päästöluokitus M1. 84% myydyistä Tikkurilan kauppa- ja rakennusmaaleista on vesiohenteisia.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi