Dixin tiloissa rohkeaa värienkäyttöä

Dixin tiloissa rohkeaa värienkäyttöä

Yli 35 000 neliötä liike- ja toimistotilaa tarjoava Dixin keskus on ympäristöystävällisyydessään kansainvälisesti tunnustettua korkeaa laatua. Sisätiloissa käytettiin Tikkurilan tuotteita, jotka täyttävät rakennusmateriaalien tiukat päästökriteerit.

Tikkurilan asemalla sijaitsevan toimisto- ja liikekeskus Dixin toisen vaiheen laajennus valmistui tämän vuoden keväällä. Se käsittää noin 4 000 neliötä liiketilaa ja 8 000 neliötä toimistotilaa.

YIT:n rakennuttaman Dixin suunnittelussa ja rakentamisessa on otettu huomioon tiukat ympäristövaatimukset. Dixille myönnettiin jo ensimmäisen vaiheen valmistuttua platina-tason LEED-ympäristösertifikaatti vuonna 2014 Suomen ensimmäisenä kauppakeskuksena.

Sertifikaatin kriteereihin kuuluvat muun muassa energiankulutuksen vähentäminen, tehokas vedenkäyttö, hiilidioksidipäästöjen vähentäminen, sisäilman laadunparannus ja kohteen sijainti. Platina-tason sertifikaatin perusedellytys on hyvä energiatehokkuus. LEED-sertifiointeja myöntää ja niiden käyttöä valvoo riippumaton Green Building Certification Institute. 

– Dixissä platinatason saavuttamiseen vaikutti Suomen suurimpiin kuuluva, yli 6 000 neliön kokoinen viherkatto. Viherkatosta on hyötyä esimerkiksi hulevesien hallinnassa, ja se parantaa alueen viihtyisyyttä, kertoo YIT:n työnjohtaja Paula Tuukkanen.

Lisäksi tason saavuttamiseen vaikuttivat muun muassa vähän kuluttavien vesikalusteiden valinta sekä paikallisten ja osin kierrätettyjen materiaalien käyttäminen rakentamisessa.

– Rakentamisen ratkaisut vähentävät myös kiinteistöjen ylläpidosta syntyviä kustannuksia sekä ympäristökuormitusta, Tuukkanen kertoo.

Tikkurila_Dixi_rohkeaa_varien_kayttoa_06
Työnjohtajat Paula Tuukkanen YIT:ltä (vas.) ja Kirsi Luukkonen Lainisalo Rakennusmaalaukselta.

Myös maaleille tiukat päästökriteerit

LEED-sertifikaatin kriteereihin kuuluvat myös vähäpäästöiset pintamateriaalit. Muun muassa kaikkien käytettävien rakennusmaalien tulee olla M1-luokiteltuja. Parhaaseen eli M1-luokkaan kuuluvat maalit, joista haihtuu erittäin vähän mitään yhdisteitä huonetilaan.

Tikkurilan useimmille rakennusmaaleille ja tasoitteille on myönnetty päästöluokitus M1, ja joillakin on myös Joutsenmerkki. Dixin laajennuksen kaikki sisäpinnat käsiteltiinkin Tikkurilan tuotteilla. Maalausurakan tehneen Lainisalo Rakennusmaalaus Oy:n toimitusjohtajan Ilkka Hautalan mukaan Tikkurilan maalien etuja ovat lisäksi peittokyky ja työstettävyys.

– Myös värit pitävät Tikkurilan maaleissa hyvin paikkansa. Eri purkkien välillä ei väreissä ole eroja, mikä on hyvä, kun maalataan esimerkiksi isoja pintoja tummemmilla sävyillä, Hautala sanoo.

Dixin kattopinnat käsiteltiin Ykköspohjalla. Seinissä käytettiin pääasiassa Nova 7 -seinämaaleja ja Luja-pintamaaleja. Luja-sarja soveltuu erityisen hyvin julkisten tilojen pinnoille, kuten eteisauloihin ja porraskäytäviin, jotka joutuvat rankan mekaanisen rasituksen alaisiksi.

– Luja-sarjan tuotteet sisältävät homeenestoaineita, joten niitä käytettiin myös kosteisiin tiloihin, Hautala sanoo.

Myös betonipilarit maalattiin Nova 7:llä. Erikoispinnoilla, kuten heijastuspinnoilla käytettiin täyshimmeää Harmony-sisustusmaalia.

– Lisäksi kohteessa maalattiin vajaa 800 ikkunasmyygiä, joihin käytettiin valkoista Siro 7 -seinämaalia.

Tikkurila_Dixi_rohkeaa_varien_kayttoa_03
Metsähallituksen tiloissa on käytetty sopivasti vihreää väriä.

Vaativa urakka hyvässä hengessä

Maalattavaa pintaa kohteessa oli tuhansia neliöitä.

– Urakka oli iso ja aikataulu tiukka, joten vaativasta rakennustyöstä oli kyse. Yhteishenki muiden aliurakoitsijoiden kanssa pysyi kuitenkin hyvänä, ja huumori auttoi pääsemään tiukoistakin paikoista yli, kertoo Lainisalo Rakennusmaalauksen työnjohtaja Kirsi Luukkonen.

Luukkonen kehuu ilmapiirin lisäksi myös kohteessa työskennelleiden maalarien ammattitaitoa.

– Ammattitaitoisen maalarin tunnistaa työnjäljestä ja tuottavuudesta. He myös tunnistavat oman vastuunsa, ovat itseohjautuvia ja oma-aloitteisia, Luukkonen sanoo.

Tikkurila_Dixi_rohkeaa_varien_kayttoa_02
Noin 800 ikkunasmyygiä maalattiin valkoisiksi.
Tikkurila_Dixi_rohkeaa_varien_kayttoa_01
Terveystalon tilojen seinät saavat raikkaan sinisen väripinnan maalari Tomi Luumin käsissä.
Tikkurila_Dixi_rohkeaa_varien_kayttoa_05
Liiketiloissa löytyy mustia pilareita.

Tilat tunnistaa väreistä

Dixin toimisto- ja liiketiloissa on käytetty rohkeasti erilaisia värejä. Väreillä ei kuitenkaan ole pelkkä visuaalinen tarkoitus, vaan niiden avulla voi hahmottaa tilojen toiminnallisuutta.

– Toimistotiloissa eri kerroksia on maalattu eri väreillä, esimerkiksi infokerroksen värimaailma on vihreä. Kauppakerroksissa esimerkiksi wc-tilojen auloissa on käytetty oranssia ja bussiterminaalin opasteväri on sininen, kertoo arkkitehti Teemu Seppälä Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy:stä.

Seppälän mukaan idea koodiväritykseen ja voimakkaiden iskuvärien käyttöön tuli Dixin sijainnista liikenteen solmukohdassa ja siitä, että Dixistä löytyy monenlaisia, toisistaan eroavia toimintoja.

– Tikkurilan alueella perinteisesti käytetty punatiili näkyy punaisen värin käytössä. Sitä ja muita voimakkaita väripintoja on yhdistetty neutraaleihin pintoihin ja raakamateriaaleihin, kuten alumiiniin ja betoniin.

Värejä on käytetty toimistotiloissa sekä kauppakäytävillä ja ulkotiloissa. Seppälän mukaan osa käyttäjistä on pitänyt voimakkaista väreistä, osa vierastanut niitä. Liiketilojen väritys on jätetty kunkin vuokralaisen itse päätettäväksi. 

– Yleisesti ottaen suunnittelussa on pyritty huomioimaan se, että kokonaisuus toimii myös liikkeiden omien konseptivärien ja sisustussuunnitelmien kanssa. Liikkeiden valomainosten taustavärinä on käytetty hyvin tummaa, lähes mustaa väriä, jotta ne nousevat hyvin esiin.

 

Teksti Kaisa Majava
Kuvat Tero Pajukallio

 

Haluatko lisää inspiraatiota ja työkaluja suunnittelun tueksi?

Tilaa uutiskirjeemme ja varmista, että saat ajankohtaisimmat päivitykset tuotteistamme ja pintakäsittelyratkaisuistamme suoraan sähköpostiisi.

TILAA PRO INSIGHT -UUTISKIRJEEMME JA LIITY SISÄPIIRIIN
Tilaa uutiskirje
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi