Nya Karolinska Solna – Yksi Euroopan suurimmista ja ympäristömyönteisimmistä sairaalahankkeista

Nya Karolinska Solna – Yksi Euroopan suurimmista ja ympäristömyönteisimmistä sairaalahankkeista

Ruotsalainen huippumoderni yliopistosairaala on lajissaan suurimpia rakennushankkeita Euroopassa ja Skanskalle kaikkien aikojen suurin projekti. Alcro, joka on osa Tikkurilan tytäryhtiötä Tikkurila Sverige AB:tä, tukee Skanskaa kaikissa maalaustöihin liittyvissä konsulttipalveluissa. Nya Karolinska Solna eli NKS on rakennettu Karoliinisen yliopistosairaalan viereen Solnassa.

Rakennustyö alkoi kesällä 2010 ja jatkui vuoteen 2018. Maalaustyöt jaettiin seitsemään vaiheeseen. Uusi sairaala otti vastaan ensimmäiset potilaat vuonna 2016.

Nya-Karolinska-Solna-01

Tikkurilalla on hankkeessa ainutlaatuinen rooli. Tehtävänä on sekä myydä ja toimittaa maalit maalaamoille että asiantuntijana valvoa ja ohjata maalaustöitä kokonaisuudessaan. Keväällä 2012 allekirjoitettu viisivuotinen sopimus tehosti maalaustöitä ja paransi ympäristöasioiden dokumentointia.

Yhteistyö Skanskan ja projektin arkkitehtien, White Tengbom Teamin, kanssa on Alcrolle laatuaan ensimmäinen konsulttitoimeksianto. Alcro tarjoaa käyttöön teknisen tukensa ja toimittaa koko projektin maalaustyöselitykset ja materiaalikuvaukset.

Tikkurilan Skanskaa palvelevan maalauskonsultin Per Karneken mukaan kyseessä on ainutlaatuinen tapaus.

– En tiedä yhtään muuta esimerkkiä. Mutta tämä toimii hyvin, ja on hienoa saada olla mukana koko prosessin ajan. Olemme esimerkiksi saaneet auttaa kaikkien maalaustyöselitysten tekemisessä. Yhteistyö on sujunut hyvin myös kaikkien eri vaiheissa työskennelleiden kolmen maalaamon – Alviks Måleri AB:n, Vega Måleri AB:n ja Larsson & Örnmark Måleri AB:n – kanssa.

– Olemme rakentaneet tukitoimintojamme järjestelmällisesti, ja tämä tehtävä tuli juuri oikeaan aikaan. Nyt saamme mahdollisuuden seurata suosituksiamme ja tuotteitamme koko matkan arkkitehdin pöydältä valmiiksi pinnaksi asti. Lisäksi pystymme vaikuttamaan ja tuomaan uusia ajatuksia sairaaloiden maalaukseen yleensä, jatkaa Per Karneke.

Maalituotteet kovassa testissä 

Uuden sairaalan pinta-ala tulee olemaan noin 330 000 neliömetriä. Kaikkiaan NKS:ssä kului 150 000 litraa maalia. Sairaalatyömaalla asetetaan korkeat vaatimukset niin maalaustyölle kuin hygienialuokitukselle. Pintojen pitää olla esimerkiksi helposti puhtaana pidettäviä ja kestää kulutusta ja vahvoja puhdistusaineita.

Tikkurila Luja 7 pintamaali

Noin 1 500 litraa Tikkurilan Luja 7 -pintamaalia käytettiin leikkaussaleihin, teho-osaston huoneisiin ja puhdastiloihin, joiden pinnoilla on hygienialuokan 3 vaatimukset. Hygienialuokassa 2 käytetään pintamaalina Alcron täyshimmeää Pashminaa.

Nya-Karolinska-Solna-02

Suomessa valmistettava Luja valittiin vaativimpaan hygienialuokkaan 3, koska Ruotsin markkinoilla ei ole vastaavaa tuotetta. Suomessa Lujaa käytetään sairaaloiden ohella elintarvike- ja lääketeollisuudessa, joissa vaaditaan erittäin korkeaa hygieniatasoa.

– Arkkitehti haluaa saada seinistä mahdollisimman himmeät, jotta sairaalan ilmapiiriä ei koettaisi laitosmaiseksi. Perusväri on hiukan sävytetty valkoinen NCS S 0500-N, joka vastaa Tikkurila Symphony -värikokoelman sävyä F497 ("Paperi"), mutta myös noin 60 kirkasta värisävyä ovat mahdollisia, toteaa Per Karneke.

Suurin osa teräksistä on pohjamaalattu joko Temaprime EUR -alkydimaalilla, joka on nopeasti kuivuva ruosteenestopigmentoitu alkydipohjamaali, tai kaksikomponenttisella hartsimodifioidulla Temacoat RM 40 -epoksimaalilla.

Nya-Karolinska-Solna-03

Ympäristöasiat keskiössä

Maaleihin ja ammattimaalaukseen liittyvän laaja-alaisen osaamisen ohella myös Alcron kunnianhimoinen ympäristötyö on ollut Skanskalle tärkeä tekijä yhteistyökumppanin valinnassa.

Teksti: Arja Schadewitz

Kuvat: Skanska

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi