Betonilattian maalaus

Ohjeita betonilattian maalaukseen

Lue vinkit ammattimaiseen betonilattian maalaukseen, joiden avulla saavutat onnistuneen ja pitkäkestoisen lopputuloksen.

Onnistunut betonilattian maalaus on monen tekijän summa. Olipa kyseessä taloyhtiöiden yleisten tilojen betonilattia, autotallin lattia omakotitalossa tai liiketilan betonilattian maalausprojekti, näiden vinkkien avulla saavutat onnistuneen ja pitkäkestoisen lopputuloksen.

1. Valitse oikea tuote

Oikea tuotteen valinta riippuu lattiapinnan kestävyysvaatimuksista: onko kyseessä kevyt, kohtalainen vai kova kulutus. Tuotevalinnalla voidaan vaikuttaa myös tilan ulkonäköön ja valoisuuteen: halutaanko lattian olevan matta vai kiiltävä? Himmeä pinta saavutetaan vesiohenteisella Solid Laq polyuretaanilakalla, joka jättää betonipinnan luonnollisen himmeäksi tummentamatta pintaa. Sillä voidaan lakata käsittelemättömät sekä aikaisemmin epoksi- ja polyuretaanimaaleilla ja pinnoitteilla käsitellyt betonilattiat. 

Kevyen kulutuksen betonilattia

Yksikomponenttinen maali voi riittää, kun tilaan kohdistuu pääasiassa henkilöliikennettä, kuten asuin- ja varastotilojen lattiat sekä portaat.

Tuotesuositus:

Puolikiiltävä Solid WB-L on vesiohenteinen, vähäpäästöinen polyuretaanivahvisteinen akrylaattimaali, joka soveltuu sekä betoni- että puulattioille kevyen mekaanisen ja kemiallisen rasituksen alaisiin tiloihin. Tuotteella voidaan maalata käsittelemättömät sekä aikaisemmin käsitellyt betoni- ja puulattiat. Tuotteen sävytettävyys antaa lähes rajattomat mahdollisuudet värinvalintaan, ja tuote toimii myös monipuolisena huoltomaalina. Käsittelemättömien betonilattioiden pohjustukseen käytetään Solid WB-L Primer pölynsidonta- ja pohjustusainetta. Pohjuste varmistaa lattiamaalin tartunnan.

Betoniportaiden maalaus lattiamaalilla.
Pyöräkellarin maalattu betonilattia.

Keskikovan kulutuksen betonilattia

Keskikovan rasituksen tiloissa betonilattian maalaukseen on hyvä valita kestävämpi kaksikomponenttinen tuote. Epoksimaalit ovat kestäviä, joten ne soveltuvat tiloihin, joissa pinnat altistuvat kovalle kulutukselle. Tällaisia tiloja ovat mm. ulkovälinevarastojen, väestösuojien, kellari- ja pesutilojen betonilattiat.

Tuotesuositus:

Kiiltävä Solid EP-M on vesiohenteinen kaksikomponenttinen epoksimaali betonilattioille, joka soveltuu keskikovan mekaanisen ja kemiallisen rasituksen alaisiin tiloihin. Tuotteella voidaan maalata käsittelemättömät sekä aikaisemmin epoksimaaleilla ja -pinnoitteilla käsitellyt betonilattiat.  Sävytettävyys tarjoaa lähes rajattoman värivalikoiman. Maalatun pinnan liukkautta voidaan vähentää lisäämällä Liukueste karkeutusainetta epoksimaalin joukkoon.

Epoksimaalilla maalattu autotallin lattia.

Kovan kulutuksen betonilattiat

Kovan kulutuksen tilat, kuten autotallien, porraskäytävien ja talopesuloiden betonilattiat vaativat maalilta erityisen hyvää kestävyyttä. 

Tuotesuositus:

Täyskiiltävä Solid EP-H on liuotteeton, kaksikomponenttinen epoksimaali betonilattioille, joka soveltuu kovan mekaanisen ja kemiallisen rasituksen alaisiin tiloihin. Tuotteella voidaan maalata käsittelemättömät sekä aikaisemmin epoksimaaleilla ja pinnoitteilla käsitellyt betonilattiat. Solid EP-H soveltuu erinomaisesti myös julkisten tilojen rasituksiin. Tuotteella on hyvä peittokyky ja se muodostaa kestävän, saumattoman ja helppohoitoisen pinnan. Valmissävy TVT 0229 harmaa soveltuu hyvin käyttökohteiden tiloihin.

2. Tutustu tuotteen käyttöohjeisiin

Erityisesti kaksikomponenttisten tuotteiden kanssa on tärkeää käyttää niitä oikein. Noudata tarkasti käytettävän tuotteen tuoteselosteessa annettuja ohjeita komponenttien sekoitussuhteesta. Jos komponentit sekoitetaan väärässä suhteessa, se voi aiheuttaa erilaisia ongelmia, kuten liian pehmeän maalikalvon, tahmean maalipinnan tai värierojen muodostumisen. Varmista aina oikea seossuhde ja sekoita komponentit huolellisesti homogeenisen maaliseoksen saavuttamiseksi.

Noudata myös tuoteselosteen ohjeita siitä, kuinka pitkä työstöaika tuotteella on komponenttien yhdistämisen jälkeen (tuotteen käyttöaika) ja mikä on kuivumisaika, eli kuinka pitkään tuotteen on annettava kuivua ennen uuden kerroksen lisäämistä (päällemaalausaika), sekä mikä on tuotteen lopullinen kovettumisaika.

3. Huolelliset esikäsittelytyöt ovat avain onnistuneeseen lopputulokseen

Betonilattian asianmukainen esikäsittely on ratkaisevan tärkeää onnistuneen lopputuloksen kannalta. Ennen maalaustyön aloittamista alustan kunto tulee tarkistaa huolellisesti ja varmistaa, että se on kuiva, luja ja kiinteä ennen pintakäsittelyä. Lattian tulee olla puhdas pölystä, liasta, rasvoista, öljytahroista ja kemikaaleista. Vanha, huonosti alustaan kiinnittynyt pinnoite tai uuden betonipinnan sementtiliimakerros on poistettava hiomalla tai muulla soveltuvalla menetelmällä. Esikäsittelyssä kaikki betonilattian halkeamat, reiät ja kolot on puhdistettava ja paikattava tuoteselosteessa annettujen ohjeiden mukaisesti. 

Jos alustan esikäsittely on tehty puutteellisesti, edes kestävin maali tai maalausmenetelmä ei toimi kunnolla.

Betonilattian esikäsittely.

5. Varmista hyvät maalausolosuhteet

Riittävä valaistus ja ilmanvaihto tilassa, jossa maalaustyö tehdään ovat tärkeitä elementtejä virheiden välttämiseksi. Riittämätön valaistus voi johtaa epätasaiseen lopputulokseen, joka vaatii ehkä uudelleen maalausta seuraavana päivänä. Hyvä ilmanvaihto turvaa terveelliset työskentelyolosuhteet ja varmistaa maalin kuivumisen.

Tarkista aina käytettävän tuotteen tuoteselosteesta suositellut maalausolosuhteet, jotka määrittävät mm. ilman lämpötilalle, kosteudelle sekä betonipinnan suhteelliselle kosteustasolle annetut kriteerit. Noudata näitä suosituksia laadukkaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Esimerkiksi useimpia Tikkurilan kaksikomponenttisia epoksimaaleja käytettäessä betonin suhteellinen kosteus tulee olla alle 97 % prosenttia, ja maalaustyön ja maalin kuivumisen aikana pitää ilman, maalattavan pinnan ja maalin lämpötilan olla yli +15 °C ja ilman suhteellisen kosteuden alle 80 %.

 

ONKO SINULLA KYSYTTÄVÄÄ TAI TARVITSETKO TEKNISTÄ NEUVOA? KYSY ASIANTUNTIJOILTAMME! AMMATTILAISTEN MAALAUSNEUVONTA AUTTAA KAIKISSA MAALAAMISEEN JA MAALEIHIN LIITYVISSÄ ASIOISSA.
Ota yhteyttä

Oletko jo Pro Clubin jäsen?

Tikkurilan Pro Club on ammattimaalareille ja maalausurakoitsijoille tarkoitettu yhteisö ja tietopankki, josta saat konkreettisia neuvoja, vinkkejä ja tukea päivittäiseen työhösi. Löydät yhdestä ja samasta paikasta suositut koulutuksemme, tapahtumat, maalausneuvonnan ja teknisen tuen.


Pysy ajan tasalla tuoteuutuuksista, inspiroidu innovaatioista ja kasvata ammatillista osaamistasi. Liity Pro Clubiin!

Tikkurila Pro Club ammattimaalarit.
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi