Pitkä huoltomaalausväli pienentää puurakennuksen hiilijalanjälkeä

Oikea maalityyppi pidentää puupinnan käyttöikää – ja mahdollistaa pitkän huoltomaalausvälin.

Puurakententamisessa, kuten lähes kaikessa muussakin rakentamisessa, pintakäsittelyaineen valinnalla on merkitystä. Oikea maalityyppi pidentää puupinnan käyttöikää – ja mahdollistaa pitkän huoltomaalausvälin.

Kestävän rakentamisen tavoitteena on varmistaa mahdollisimman pitkäikäinen ja ekologinen lopputulos. Jotta tähän tavoitteeseen päästään, on kiinnitettävä huomiota sekä materiaalivalintoihin että asumisen laatuun.

Ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavat materiaalit pienentävät rakennuksen hiilijalanjälkeä ja uusiutumattomien luonnonvarojen kulutusta, kun taas laadukas asuminen pitää huolen siitä, että asukkaat myös viihtyvät rakennuksessa pitkään.

Rakentaminen ja rakennusten purkaminen tuottavat noin 40-50 % kaikista jätteistä, joten ympäristön kannalta jokaisella lisävuodella on merkitystä.

Puupinnan oikeanlainen käsittely pidentää rakennuksen käyttöikää ja vähentää hiilijalanjälkeä

Yksi syy puurakentamisen suosion kasvuun on juuri ekologisuudessa. Puutuotteiden valmistuksen aiheuttamat ympäristöhaitat ja energiankulutus ovat huomattavasti vähäisemmät verrattuna esimerkiksi betoniin, teräkseen ja tiileen.

Saman logiikan mukaan myös puun pintakäsittelyaineet valitaan sen mukaan, mikä tuottaa ympäristölle vähiten kuormitusta. Karkeasti yleistettynä tämä tarkoittaa vesiohenteisen maalin suosimista öljypohjaisen vaihtoehdon sijaan.

Se, mitä moni ei kuitenkaan muista aina ottaa huomioon, on huoltomaalausvälin pituus. Koska jokaisella maalauskerralla syntyy väkisinkin maalausjätettä, pintakäsittelyaineen ympäristökuormaa laskettaessa on otettava huomioon se, kuinka monta kertaa pintakäsittely tulee rakennuksen elinkaaren aikana uusia.

Parhaimmillaan oikea maali vähentää maalauskerrat kolmestatoista kerrasta kolmeen 50 vuoden aikana.

Puukerrostalojen julkisivu.

Miten puupinta säilyy hyvänä mahdollisimman pitkään?

Auringonvalo hajottaa puun pintakerrosta ja harmaannuttaa ja nukkaannuttaa sen nopeasti. Kosteus turvottaa puuta, ja kuivuessaan puu taas kutistuu voimakkaasti. Kosteusvaihtelut aiheuttavat jännitystiloja, jotka ajan mittaan johtavat puun halkeilemiseen. Kosteus luo hyvät elinolosuhteet myös sinistäjä-, home ja lahottajasienille.

Puun kuivana pysymiseen vaikuttavat rakenteiden toimivuus, ympäristö, ilmansuunnat, sääolot ja niin edelleen. Riittävän leveät räystäät, tarpeeksi korkea sokkeli sekä toimiva ilmarako verhouksen takana ovat tärkeitä tekijöitä, joiden avulla puuta voidaan suojata ylimääräiseltä kosteusrasitukselta.

Laadukkaat pintakäsittelyaineet suojaavat puuta kosteudelta sekä hidastavat auringon valon ja sienten vaikutuksia.

Viisi tapaa vähentää puurakentamisen ympäristöön kohdistuvaa rasitusta

Silloin kun keskitytään nimenomaan puun pintakäsittelyaineiden ekologisuuteen, ympäristöön kohdistuvaa rasitusta voidaan vähentää viidellä tavalla:

  1. Suosimalla pinnoitteita, joiden huoltomaalausväli on mahdollisimman pitkä.
  2. Valitsemalla sertifioidun maalaamon, joka huolehtii omalta osaltaan vastuullisesti jätevesien oikeaoppisesta hävittämisestä.
  3. Käyttämällä FSC ja PEFC sertifioitua puutavaraa.
  4. Huolehtimalla työmaan ohjeistuksesta.
  5. Ylijäänyt puutavara kierrätetään tai toimitetaan energiahyötykäyttöön lämpövoimaloihin tms., jotka on varustettu asianmukaisin savukaasujen puhdistuslaittein.

Lue lisää: Green Building – näin valitset maalituotteet kestävään rakentamiseen

Haluatko lisätietoa kestävästä rakentamisesta ja muista ajankohtaisista aiheista? Liity sisäpiiriin tilaamalla Pro Insight -uutiskirjeemme ja varmista, että saat viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi.

TILAA PRO INSIGHT -UUTISKIRJEEMME JA SAAT AJANKOHTAISIMMAT UUTISET SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI
Tilaa uutiskirje
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi