HOAS Tuulinniitty

Uniikki julkisivuratkaisu maailman korkeimpaan puuelementtikerrostaloon

Hoas Tuuliniityn näyttävät CLT-julkisivulevyt syntyivät Siparilan pitkäjänteisen tuotekehityksen tuloksena. Korkeaan puukerrostalorakentamiseen soveltuva ulkoverhous on suojattu säärasitukselta Tikkurilan Ultra Pro -maalilla.

Espoon Tapiolan keskustaan valmistui kesällä 2021 komea puukerrostalo, jossa on 154 yksiötä ja 11 perheasuntoa.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön rakennuttama 13-kerroksinen Hoas Tuuliniitty on tiettävästi maailman korkein tilaelementeistä rakennettu puukerrostalo. Asuntoelementit rakennettiin ja kalustettiin kodinkoneita myöten valmiiksi Elementti-Sammon tehtaalla Kuhmossa, josta ne kuljetettiin Espooseen ja nostettiin työmaalla paikoilleen.

HOAS
Kuvat Veikka Hännikäinen

Modulaarisen puukerrostalon julkisivuratkaisuna on käytetty uutta, vain 20 mm:n paksuista, piilokiinnityksellä asennettua CLT-julkisivulevyä. Siparila Oy:n kehittämä Platta-julkisivulevy mahdollistaa monimuotoiset julkisivut ja nopeuttaa rakennusprosessia. Rakenteena käytetään ristiinliimattua kolmikerrroksista kuusiliimalevyä, joka tekee levyistä kevyitä käsitellä ja kestäviä käytössä.

"Päädyimme ristiinliimattuun kerrosliimalevyyn, sillä se todettiin toimivimmaksi ja siinä puun eläminen on vähäisintä. Platalla päästään leveään, levymäiseen pintaan ja saadaan aikaan näyttävämpää julkisivua kuin kapeammilla paneeleilla. Keveä tuote on myös tehokas asentaa: neliöitä tulee nopeasti", kertoo Siparilan teollisuuden myyntijohtaja Olli Prättälä.

Innovatiivinen julkisivuratkaisu sai parikseen luotetun pintakäsittelyn

Levyt maalataan valmiiksi Siparilan linjastolla, mikä suojaa niitä kosteudelta sekä UV-säteilyn kuluttavalta vaikutukselta. Julkisivujen asennus piilokiinnityksellä parantaa kestävyyttä entisestään: vesi ja epäpuhtaudet eivät pääse vahingoittamaan puuta naulankannoista.

"Piilokiinnitteinen tuote oli kohteeseen ihanteellinen. Säänkesto paranee huomattavasti, kun maalikalvoa ei rikota kiinnityksillä", Prättälä toteaa. 

Siparilalla ja Tikkurilalla on takanaan vuosia kestänyt kumppanuus. Toimivaa pintakäsittelyratkaisua Hoas Tuuliniityn ainutlaatuiseen julkisivuun haettiin yhdessä kokeilemalla.

HOAS Tuulinniitty
Kokeilimme Tikkurilan kanssa muutamaa erilaista maalausjärjestelmää, ja päädyimme lopulta kolminkertaiseen Ultra Pro 30 -käsittelyyn. Tämä pintakäsittely toimii säätä vasten ja myöskin tuotantolinjastossa parhaiten. Pintakäsittelyjärjestelmä on aina kokonaisuus, ja luotamme täysin yhteistyökumppanin valitsemaan ratkaisuun. Ultra Pro on ollut pitkään markkinoilla ja hyväksi todettu tuote. Tikkurila puolestaan luotti meidän tuotteeseen. Meillä on hyvä, luontainen kumppanuus.
Olli Prättälä, myyntijohtaja, Siparila Oy

"Teimme paljon säätestejä pintakäsittelyjärjestelmälle, jotta se on varmasti CLT-levylle sopiva. Ultra Pro tarttuu hyvin suoraan puuhun, ja joustaa viileässäkin; kosteushan saa puun elämään eri verran pituus- ja leveyssuunnassa, ja pintakäsittelyn on joustettava liikkeen mukana. Myös julkisivulevyjen tausta on käsitelty Ultra Pro -maalilla, mikä hidastaa osaltaan ilman kosteuden imeytymistä puuhun", kertoo Tikkurilan puuteollisuusmaalien avainasiakaspäällikkö Joni Repo.

HOAS Tuulinniitty

Näyttävä julkisivu on esteettinen ja teknisesti kestävä

Hoas Tuuliniityssä julkisivun on kestettävä merkittävää tuulikuormaa ja säärasitusta. Tapiolan keskustaan paraatipaikalle rakennettavan puukerrostalon julkisivuarkkitehtuuriin haluttiin lisäksi saada näyttävyyttä vertikaalisella jäsennyksellä.

"Kohteen julkisivuratkaisua määrittivät sekä tekniset vaatimukset että esteettiset arvot. Levyjen rakenne yhdistettynä pintakäsittely- ja kiinnitysratkaisuihin varmistavat eheän pinnan säätä vasten. Piilokiinnitys estää esimerkiksi kosteutta keräävien kolojen tai taskujen muodostumisen", kertoo kohteen arkkitehti Jukka Turtiainen Arkkitehtipalvelu Oy:stä.

"Kyseessä on korkea, suhteellisen massiivinen talo näkyvällä paikalla. Julkisivuarkkitehtuuriin piti saada vertikaalista jäsennystä, värejä ja struktuuria. Aluksi päädyimme rakennesuunnittelijan kanssa paksun vaakapuupaneelin ja teräslevyn yhdistelmään, mutta Siparilan levyt tulivat markkinoille juuri sopivasti, ja päätimme vaihtaa teräksen CLT-levyihin. Ne täyttävät rakennustekniset vaatimukset ja antavat puurakennukselle myös esteettistä arvoa", Turtiainen sanoo.

Puurakentaminen kasvattaa suosiotaan

Sekä Prättälä että Turtiainen näkevät puurakentamisen olevan vahvassa kasvussa. Kestävänä, uusiutuvana ja osittain myös asumismukavuutta lisäävänä rakennusmateriaalina puuta käytetään lähivuosina entistä enemmän ja monipuolisemmin.

 

"Puulla on todella vahva kysyntä tällä hetkellä. Meillä on toimintaa viidellä paikkakunnalla ja olemme tehneet merkittäviä investointeja saadaksemme lisää kapasiteettia tehtaisiin. Puuta menee meillä myös paljon vientiin", Prättälä kertoo.

 

"Puurakentaminen on tulossa valtavirtaan. Asuntosuunnittelussa puulla on monia hyviä ominaisuuksia: kylmäsillat ovat paremmin hallittavissa ja puu edistää monimuotoista rakentamista. Arkkitehtuurin kannalta puu on jo enemmän mahdollistava kuin rajoittava tekijä", Turtiainen toteaa.

Haluatko kuulla lisää tuotteistamme ja ratkaisuistamme? Tikkurilan asiantuntijat ovat aina käytettävissäsi ja auttavat oikean tuotteen tai ratkaisun löytämisessä.

Ota yhteyttä asiantuntijaamme
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi