Hissitornien metallirakenteiden palosuojamaalaus

Hissitornien palosuojamaalauksella tehokas suoja standardipaloja vastaan

Metallipalvelu Hartikainen Oy laajensi Tikkurilan tuotteiden ja palveluiden avulla osaamistaan ja toimitti paloluokan R60 teräsrakenteet toimistorakennukseen.

Metallipalvelu Hartikainen Oy on metallialan monitoimiyritys, joka konepaja- ja teräsrakennepalveluiden lisäksi myös suunnittelee, valmistaa ja myy tuotteita teollisuuden ja maatalouden käyttöön. Yrityksellä on pitkä kokemus Tikkurilan tuotteista ja maalaamisesta yrityksen omassa maalaamossa.

Metallipalvelu Hartikainen toimitti Pirkanmaalle Alasen Rakennus Oy:lle rakennettavan toimistorakennuksen hissitornien teräsrakenteita sekä hissikuiluun liittyvät teräsportaat. Rakenteet vaativat erityisosaamista edellyttävän palosuojausmaalauksen, jonka yritys on aikaisemmin ostanut ulkopuoliselta urakoitsijalta. Nyt palosuojaus päätettiin toteuttaa itse. Tekemällä teräsrakenteen palosuojamaalauksen itse, yritys säästää kuljetuksissa ja kokonaisuus on logistisesti järkevämpi. 

"Yleensä toimittamissamme kokonaisuuksissa melko pieni osa rakenteista vaatii palosuojamaalauksen. Pienten määrien ostaminen ulkoa ei ole kovin kannattavaa meidän eikä työn toteuttajankaan näkökulmasta. Lisäksi toimitusten aikataulu on muutenkin usein tiukka", kertoo projektipäällikkö Jukka Kirjavainen Metallipalvelu Hartikaiselta.

Alasen Rakennus Oy toimitilat Pirkanmaalla

Palosuojamaalaus edellytti ainoastaan uuden maaliruiskun ja suuttimien hankintaa, mutta muut välineet yrityksellä oli jo ennestään. Kustannus oli pieni siihen nähden, että valmius palosuojamaalauksiin lisää myös yrityksen kilpailukykyä, kun se pystyy palvelemaan asiakkaitaan entistä monipuolisemmin. 

Uuden osa-alueen haltuunotto oli ollut jo pidemmän aikaa ajatuksissa ja asiasta oli keskusteltu Tikkurilan asiantuntijan kanssa. Vuosia jatkunut toimiva yhteistyö rohkaisi valitsemaan Tikkurilan tuotteen myös palosuojaukseen.

"Nyt oli hyvä hetki ja sopiva projekti palosuojamaalauksen aloittamiseen omassa maalaamossa. Avainasiakaspäällikkö Paavo Kareinen Tikkurilasta oli mukana opastamassa ja valvomassa koko projektin ajan. Saimme erinomaisen perehdytyksen tuotteeseen"
Projektipäällikkö Jukka Kirjavainen, Metallipalvelu Hartikainen
Alasen rakennus toimitilat Pirkanmaalla

Palosuojamaalaus vaatii tarkkuutta ja erikoisosaamista

Rakennettavan toimistorakennuksen rakenteisiin käytetty tuote oli palosuojamaali Fontefire ST 60-1. Se on vesiohenteinen, yksikomponenttinen palosuojamaali teräspinnoille. Reagoidessaan kuumuuteen maalikalvo paisuu moninkertaiseksi alkuperäiseen paksuuteensa verrattuna ja muodostaa eristävän vaahtokerroksen. Tämä voi tarjota 15–90 minuutin palosuojauksen rakenteelle, mikä antaa enemmän aikaa pelastautumiseen sekä palontorjuntaan ja -hallintaan.

Palosuojamaali poikkeaa koostumukseltaan normaaleista teollisuusmaaleista. Maaliruisku on painesuhteeltaan normaalia suurempi ja työssä käytetään suurempia suuttimia. Ammattitaitoa tarvitaan, jotta saadaan oikealla tavalla toimiva ja hyvännäköinen pinta. 

"Erilainen maali vaikuttaa aivan käytännön maalaustyöhön, mutta maalarimme oppi tekniikan nopeasti. Tuotteet ovat kehittyneet ja käytetty maali oli miellyttävä levittää", Jukka Kirjavainen toteaa.

Työn suunnittelussa on huomioitava myös palosuojamaalin kuivumisaika, joka on pidempi kuin pohja- ja pintamaaleilla. Tavallisesti pohjamaali ja palosuojamaali pystytään maalaamaan saman päivän aikana, mutta pintamaali vasta seuraavana päivänä palosuojamaalin kuivuttua. Pohjamaalina oli Temacoat GPL-S Primer ja pintamaalina Temadur 50.

Fontefire ST 60-1 palosuojamaalin etuna on kilpailukykyinen kalvonpaksuus, joka vähentää maalinkulutusta ja kustannuksia sekä lyhentää läpimenoaikaa. 

Palosuojamaalattu hissikuilun metallirakenne

Paloturvallisuus varmistetaan valvonnalla ja dokumentoinnilla

Tikkurilan metalliteollisuusmaaleista vastaava avainasiakaspäällikkö Paavo Kareinen on tehnyt yhteistyötä Metalllipalvelu Hartikaisen kanssa usean vuoden ajan. Uusien maalausjärjestelmien ja tuotteiden käyttöönotossa Tikkurilan asiantuntijat ja tekninen tuki tekevät tiivistä yhteistyötä asiakkaan kanssa. Projektissa on tärkeää huomioida koko tuotantoprosessi ja sen vaiheet, jotta voidaan varmistua oikeiden tuotteiden valinnasta, prosessin optimoinnista ja maalauslaitteiston ja -ympäristön soveltuvuudesta. 

Rakenteiden turvallisuuden kannalta on tärkeää varmistaa, että rakenteille määrätyt paloluokat toteutuvat. Palosuojamaalauksessa maalikalvo on yleisesti ottaen paksumpi kuin muussa maalaamisessa; kalvojen paksuus vaihtelee tavallisesti 300 µm:stä jopa 4000 µm:n

"Tavalliseen maalaustyöhön verrattuna suurin ero palosuojausmaalauksessa on tarkemmat vaatimukset dokumentoinnin ja valvonnan suhteen. Suoritetusta palosuojamaalauksesta tehdään asiaan kuuluvat maalauspöytäkirjat ja dokumentit"
Paavo Kareinen, avainasiakaspäällikkö, Tikkurila

Fontefire ST 60-1 -palosuojamaali

  • CE-merkintä
  • Hyväksytty eurooppalaisen teknisen arvioinnin (ETA) mukaisesti. 
  • Yhteensopiva monien pohja- ja pintamaalien kanssa
  • Soveltuu palosuojapinnoitteeksi sisätilojen teräsrakenteissa (tyypit Z1, Z2 ja Y/ETAG 018-2)

Palosuojamaalauksen suorittamisessa ei kokeneilla tekijöillä ollut varsinaisia haasteita. Fontefire ST 60-1 palosuojamaali on helppo levittää ja se jättää sileän mattapinnan.  Maalin VOC-päästöt ovat alhaiset.

"Uuden osaamisalueen omaksuminen sujui kaikin puolin mallikkaasti. Teemme varmasti jatkossakin yhteistyötä myös palosuojauksen alueella", summaa Kareinen.

 

 

Haluatko kuulla lisää ratkaisuistamme? Tikkurilan asiantuntijat ovat aina käytettävissäsi ja auttavat oikean tuotteen tai ratkaisun löytämisessä.

Ota yhteyttä asiantuntijaamme
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi