Olympiastadionin kattorimoitus

Suomalaisen puuteollisuuden taidonnäyte

Tikkurilan väri- ja tuoteosaaminen auttoi löytämään sopivan ratkaisun Aureskosken Jalostetehtaan ainutlaatuiseen kohteeseen toimittamien kivipuurimojen pintakäsittelyyn.

Aureskosken Jalostetehdas toimitti puurimat Helsingin Olympiastadionin katokseen sen syksyllä 2020 valmistuneen peruskorjauksen yhteydessä. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen perusparannuksessa on käytetty puuta näyttävänä osana kohteen arkkitehtuuria, ja uudistettu stadion on voittanut useita rakentamisen palkintoja. Sisäkatto on yksi merkittävimmistä suomalaisen puurakentamisen taidonnäytteistä.

Tikkurila Pinja Indeep Olympiastadionin kattorimoituksessa
olumpiastadionin katto

Oikea sävy ja toimituskapasiteetti varmisti onnistumisen

Aureskoski toimitti Helsingin olympiastadionin katokseen lähes 15 000 m2 kivipuurimaa. Remontin mittasuhteet olivat suomalaisittain ainutlaatuiset.

-Tikkurila on yksi ainetoimittajistamme. Olympiastadionin kattoprojektissa Tikkurila testasi ja varmisti aineidensa toimivuuden kivipuurimatuotteessamme, kertoo Aureskosken Jalostetehtaan tuotantopäällikkö Juha Koksalo. 

Aureskosken kivipuurimat käsiteltiin Tikkurilan värittömällä puunsuojapohjusteella, jota testattiin Tikkurilan Vantaan laboratoriossa. Sen päälle Tikkurila valmisti juuri oikean värisävyn arkkitehdin määritysten ja Olympiastadionin vanhasta katosta otetun mallipalan mukaan sekä sopeutti tuotantokapasiteettiaan massiivisen projektin puuverhoiluja varten. 

-Tikkurilan tekemien testien perusteella tuotteeseen valittiin sopiva pintakäsittelyaine, ja tilaaja sai tuotteen pintaan haluamansa sävyn. Rimat maalattiin tällä kuultosävyllä tehtaallamme, Koksalo kertoo. 

Reippaassa kasvussa olevan yrityksen haasteena oli raaka-aineen saanti. Olympiastadionin kattoprojektissakin nopea aloitusaikataulu aiheutti haasteita raaka-ainevirran luontiin. 

Koksalo antaa kiitosta Tikkurilalle hyvin järjestetyistä ainetoimituksista sekä tuotetuesta ja ohjeistuksesta. 

Tikkurilassa lähdetään auliisti selvittämään ja koeajamaan projektiin sopivia aineita ja tukemaan tuotantoamme. Käytämme Tikkurilalta useita erilaisia sekä tuotteisiimme että tuotantoomme hyväksi todettuja pintakäsittelyaineita. Yhteistyömme jatkuu olemassa olevin tuottein sekä uusia vaihtoehtoja tutkien.
Juha Koksalo

Tekninen osaaminen ja 10 000 litraa pintakäsittelyainetta

Vanha Olympiastadionin katoksen pinta oli aikanaan käsitelty Tikkurilan tuotteilla. Kokemuksen pohjalta Tikkurilan oli helppo löytää sävy, joka täytti arkkitehdin vaatimukset yhteensopivuudesta uusiin rakenteisiin. 

Tikkurilan laboratoriossa luotiin projektia varten kokonaan uusi sävy, jota ei aikaisemmin ollut värikartoissamme, ja kun siihen yhdistettiin säänkesto- ja tarttuvuusominaisuudet, kaikki osaset loksahtivat kohdalleen. 

Kivipuussa ei itsessään ole omaa sävyä, ja värin imeytyvyys oli yksi osa-alue, joka oli otettava huomioon. Pohjalle tuli kirkas vesiohenteinen puunsuoja ja sen päälle kaksi värillistä kerrosta. Yhdistelmä varmistaa, että pinnoite tarttuu, kestää säätä ja että väri pysyy. Näin mittavan kohteen ollessa kyseessä, tuotteen täytyy toimia 100%:sti.

Kun rimojen tuotanto lähti tehtaalla käyntiin nopealla aikataululla, Tikkurilan oli varmistettava oman tuotantonsa ja raaka-aineiden toimitusvarmuus. 

Tuotantokapasiteettiamme sopeutettiin puoleksi vuodeksi hankkeen tarpeen mukaan. Stadionin katon kivipuurimoihin käytettiin kaiken kaikkiaan 10 000 litraa pintakäsittelyaineita, ja samaa sävyä on nyt saatavilla muihinkin kohteisiin.

Olympiastadionin katto

 

 

Kuultovärikäsittely sopii stadionin ilmeeseen

Projektissa tutustuttiin perusteellisesti materiaalivaihtoehtoihin, koska yli 36 000 istumapaikan katsomossa oli erityisen tärkeää täyttää palosuojaus- ja turvallisuusvaatimukset. Aureskosken kivipuu täytti palovaatimukset niin hyvin, ettei rakennetta tarvinnut varustaa automaattisella sammutusjärjestelmällä. Kivipuurima kesti hyvin myös ampumalla suoritetun ruuvikiinnityksen.

Myös palosuojamaalatulla tavallisellakin puulla olisi päästy samaan paloluokkaan, mutta kivipuun etuna on se, ettei se tarvitse uudelleenkäsittelyä.

Pintakäsittelemättömät kivipuurimat puolestaan olisivat muuttuneet kelomaisen harmaiksi. Arkkitehti kuitenkin halusi rimoihin stadionin kokonaisilmeeseen sopivan kuultovärikäsittelyn.

Tikkurilan laboratoriotesteillä varmistettiin, että kohteeseen suunniteltu yhdistelmä toimii Stadionilla myös sääolosuhteiden osalta. 

Tikkurilan ja Aureskosken saumaton yhteistyö takasi onnistumisen tässä merkittävässä projektissa. Aureskosken Jalostetehtaan pitkä kokemus laadukkaiden puutuotteiden valmistuksesta ja Tikkurilan asiantuntemus teollisesta puun pintakäsittelystä mahdollisti ratkaisun, joka kestää pitkälle tulevaisuuteen. 

Olympiastadionin perusparannuskorjaus oli merkittävä hanke myös suomalaisessa rakennushistoriassa. Jo aiemminkin maailman kauneimmaksi kutsuttu stadion on remontin jälkeen entistä upeampi kansallinen monumentti.

 

Haluatko kuulla lisää ratkaisuistamme? Tikkurilan asiantuntijat ovat aina käytettävissäsi ja auttavat oikean tuotteen tai ratkaisun löytämisessä.

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme
Ota yhteyttä asiantuntijaamme
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi