Teräskontti

Betoniasemien teräsosat valmistuvat laadukkaasti ja tehokkaasti

Temadur HB 50 -polyuretaanimaali varmistaa tuotannon tehokkuuden. Erinomainen kiillon ja värinkestävyys tuottaa laadukkaan pinnan, joka kestää pitkään.

Konepajayritys Jake-Man Oy siirtyi betoniasemien teräsosien pintakäsittelyssä Tikkurilan polyuretaanimaalin käyttöön.

Käsiteltävät kappaleet ovat suuria, ne saattavat painaa jopa 20 tonnia. Siksi tarvitaan suuret tuotantotilat. Seinien sisäpuolella koko prosessin on toimittava sujuvasti aina osavalmistuksesta pintakäsittelyyn asti. 

Toimitusjohtaja Veli-Pekka Niemistö kertoo, että Jake-Manin vahvuudet perustuvat pitkään historiaan: toimialaosaaminen on hyvin hallussa, ja osaava henkilöstö on sitoutunutta.

“Tällä alalla tarvitaan kokemuksen kautta hankittua tietoa, jota ei löydy kirjoista. Työ on ratkaisukeskeistä ja itseohjautuvaa. Hyvin harvoin tehdään ihan samanlaisia tuotteita, ne vaihtelevat projekteittain.”

“Tehokkaat prosessit varmistavat kilpailukyvyn”, Niemistö sanoo.

Teräsosat altistuvat ilmastorasitukselle

Ne betoniasemien osat, jotka ovat suoraan hiekan, betonin tai sementin kanssa tekemisissä, altistuvat kovalle kulutukselle. Siksi niissä käytetään erikoisterästä.

Betoniaseman rungossa on paljon osia, jotka eivät ole tekemisissä betonin kanssa. Näihin osiin kohdistuu ilmastorasitusta. Osa Jake-Manin betoniasemista menee meriympäristöön, jossa on vielä astetta tiukemmat vaatimukset.

“Pintakäsittely suojaa lopputuotetta ilmastorasitukselta, mutta haluamme myös varmistaa valmistuksen tehokkuuden. Haemme sellaisia maalausjärjestelmiä, joilla pystytään maalaamaan laadukas ja säänkestävä pinta”, Niemistö kertoo.

Betoniasemien osien pintaan saattaa kertyä likaa kuljetuksen ja siirtojen aikana. Maalauksella voi vaikuttaa siihen, että pinta pysyy puhtaampana, ja se on tarvittaessa helppo puhdistaa. Puhtaus on tärkeä osa korroosiosuojausta.

“Tikkurilan polyuretaanimaalilla saadaan sileä ja liukas pinta, joka ei kerää likaa ja joka kestää hyvin ilmastorasitusta. Polyuretaanimaalilla on hyvät korroosionesto-ominaisuudet. Lisäksi pinta pysyy hyvännäköisenä pidempään kuin epoksimaalia käytettäessä”, Niemistö toteaa.

Betoniaseman teräselementti
Paksukalvomaali vähentää maalauskertoja

Jake-Manin käyttämä Temadur HB 50 on kaksikomponenttinen polyuretaanimaali, joka sisältää korroosionestopigmenttejä. Nopeasti kuivuvaa ja kovettuvaa maalia voi käyttää suoraan metallille, ja siinä on hyvä kalvonmuodostus. Se soveltuu sekä pintamaaliksi että yksikerrosmaalaukseen.

“Meille on tärkeää, että markkinoille on tullut paksukalvopolyuretaanimaaleja. Ennen piti maalata monta kertaa, jotta saatiin tietty ilmastorasitusluokka. Nyt se onnistuu vähemmillä maalauskerroilla. Paksukalvoiset polyuretaanimaalit varmistavat kilpailukykyiset läpimenoajat”, Niemistö kertoo.

Niemistö painottaa, että toimitusvarmuudelle on tiukat vaatimukset. Asiakkaat haluavat välttää riskejä, koska hankkeissa on tyypillisesti isot rahat kiinni.

“Suurien teräsrakenteiden laatuvaatimukset ovat nousseet. Kaikki eivät enää halua halvinta mahdollista ratkaisua. Myös rankempien teollisuustuotteiden pitää näyttää hyvältä. Polyuretaanimaalilla tulee paremman näköinen pinta, ja tuote pysyy hienona pidempään.”

Jakeman metallirakenteet

Polyuretaanimaalaus on vaativampaa kuin epoksimaalin käyttö, toisin sanoen siinä tarvitaan lisäosaamista. Jake-Man on kouluttanut työntekijöitä itse ja myös Tikkurilan asiantuntijat ja tekninen tuki ovat opettaneet tarvittavia taitoja.

Niemistön mukaan tällainen panostus kannattaa.

“Haluamme käyttää pintakäsittelymaailman parhaita tuotteita. Kun nostaa pintakäsittelyprosessin tasoa, se vie koko liiketoimintaa eteenpäin. Tämä näkyy kaikessa läpi koko bisneksen ja mahdollistaa kasvun.”

Haluatko kuulla lisää ratkaisuistamme metallipintojen teolliseen pintakäsittelyyn? Ota yhteyttä Tikkurilan asiantuntijoihin.

Ota yhteyttä

Jakeman Steel Constructions

Jake-Man Oy valmistaa raskaita teräsrakenteita, koneita ja laitteita rakennusalalle ja betoniteollisuudelle yli 30 vuoden kokemuksella Keski-Suomessa Uuraisilla. Kotimarkkinoiden lisäksi tuotteita on toimitettu myös Eurooppaan ja Venäjälle.

Betoniasemia ja betonin valmistamiseen liittyviä koneita ja laitteita on tehty perustamisesta lähtien. Valikoima kattaa betoniasemien rungot, siilot, vaa’at, kuljettimet ja muotit. Alun perin Jake-Man teki kokonaisia betoniasemia, mutta nykyään painopiste teräsrakenteiden toimittamisessa betoniasemien valmistajille.

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi