Miten valita oikea valkoisen sävy?

Lue mitä merkitystä valkoisen eri sävyillä on ja auta asiakasta valitsemaan oikein.

Valkoinen on ajaton ja suosittu maalisävy kaikenlaisissa projekteissa. Oikean sävyn valinta ei kuitenkaan ole aina helppoa, sillä lopputulokseen vaikuttavat monet tekijät. Niitä ovat muun muassa valo ja optiikka, pohjasävyt, pintamateriaalit ja käytettävän maalin ominaisuudet. Kokosimme aiheesta yhteenvedon, joka auttaa tekemään hyvin perustellun sävyvalinnan.

Mitä on valkoinen?

Valon ja optiikan kannalta valkoisen värin aistimus on yksinkertaistettuna sitä, että näköaistimme sekoittaa valon eri aallonpituuksia. Valkoinen pinta heijastaa ja hajottaa kaikkia näkyviä aallonpituuksia. Suunnittelijat mittaavat pinnalta heijastuvaa valoa valon heijastusarvolla (LRV), joka on ilmoitettu sävylastuissa ja pintanäytteissä.

Valkoisen maalin valmistamiseen on käytetty titaanidioksidia jo noin 1920-luvulta lähtien. Maalivalmistajien valikoimissa on satoja erilaisia valkoisen sävyjä, ja se, minkä näemme puhtaan valkoisena tai harmahtavana off-white-valkoisena, riippuu enimmäkseen siitä, mihin vertaamme sitä samassa ympäristössä. Puhtain valkoisen sävy on tehtaalla valmistettu sävyttämätön perusmaali, ja mikä tahansa muu seos on off-white-valkoinen. Valkoisen sävyyn vaikuttaa kuitenkin myös maalityyppi, koska mikään maalin raaka-aine ei ole väritön tai läpinäkyvä.

Maalarinvalkoinen on vakiovalinta

Ammattimaalareiden suosituin värivalinta on yleensä maalarinvalkoinen (G497 Tikkurila Symphony), valmistajan perusvalkoinen, johon on lisätty hieman mustan ja okran pigmenttiä. Tämä koostumus vähentää maalin kiiltoa ja lisää sen peittävyyttä eli vähentää valon määrää, joka pääsee maalipinnan läpi. Siksi maalarinvalkoinen peittää allaan olevan pinnan tehokkaammin ja sietää enemmän virheitä. 

Vaikka maalarinvalkoinen on klassinen ja käytännöllinen vaihtoehto, pinnalla on hyvä testata muutamaa eri sävyä. Esimerkiksi hiukan puhtaampi valkoinen, Paperi (F497 Tikkurila Symphony), kasvattaa suosiotaan, ja siitä voi hyvinkin tulla uusi klassikko. Paperi-sävy on valkoisempi kuin harmahtavan sävyinen

Lämpimät ja kylmät sävyt luovat erilaisen tunnelman

Värien perinteinen jako lämpimiin ja kylmiin sävyihin on peräisin kuvataiteesta ja väriopeista. Lämpimän valkoisiin maalisävyihin luetaan punaiseen, oranssiin ja keltaiseen taittavat sävyt, ja viileämmissä valkoisissa sävyissä on hieman vihreää, sinistä tai violettia. Väriluokitukset vaihtelevat tarkoitusperän ja koulukunnan mukaan, ja erilaisia värijärjestelmiä värien luokitteluun onkin olemassa useita.

Viileitä valkoisen sävyjä ehdotetaan usein etelään päin oleviin huoneisiin, koska luonnonvalo on luonnostaan lämmintä, mutta päätös tulisi aina tehdä toivotun tunnelman perusteella – luonnonvalo voi olla myös melko sinistä ja kylmää. Viileät valkoisen sävyt toimivat hyvin, jos huonekalut ovat viileän sävyisiä, esimerkiksi sinisiä tai vihreitä. Lämpimät valkoisen sävyt toimivat yleensä hyvin pinnoilla, joihin kohdistuu vähän päivänvaloa. Ne myös tuovat kauniisti esiin luonnolliset, orgaaniset materiaalit, kuten puun. Tilaan tuleva luonnonvalo ja käytettävät valaistusratkaisut vaikuttavat merkittävästi havaintoon valkoisen sävystä. Paras tapa on testata huoneessa erilaisia valkoisia värimalleja sekä päivänvalossa että keinovalossa.

Entä kiiltoaste?

Maalin kiiltoasteella ei ole vaikutusta valkoisiin sävyihin yhtä paljon kuin tummiin väreihin. Jos pinta on hyvin heijastava, se voi näyttää kirkkaammalta, mutta valkoisen intensiivisyys ei syvene. Kiiltävän kirkkaat "puhtaat" valkoiset pinnat sopivat yleensä modernin linjakkaaseen sisustukseen, kun taas perinteisemmin sisustetut huoneet tuntuvat miellyttävämmiltä ja mukavammilta, kun ne maalataan himmeällä off-white-valkoisella. 

Viimeisen kymmenen vuoden suuntaus on ollut valita puoli- tai täyshimmeä, pehmeä okransävyinen valkoinen. Pohjoismaissa on tapana suosia kylmempiä valkoisia sävyjä verrattuna Keski-Euroopan kermaisempiin sävymieltymyksiin. Kuluttajien valintoja ohjaa myös markkinoilla oleva valikoima.

Suosituksia asiakkaan valinnan avuksi (Tikkurila Symphony -värikartta)

 ValaistusKalusteet / sisustusTyyli / kiiltoaste
Puhtaat/kirkkaat valkoiset 
(F497 Paperi)
Keinovalo/päivänvaloLämpimät ja viileät sävytModerni, kiiltävä
Lämpimät valkoiset 
(F503 Jasmiini, F485 Damasti)
Keinovalo/päivänvaloLämpimät sävyt (punainen, keltainen, oranssi ja ruskea), luonnonmateriaalitPerinteinen, kermainen, puoli- tai täyshimmeä
Viileät valkoiset 
(V503 Talvi, G497 Höyry)
Paljon päivänvaloaViileät sävyt (sininen, vihreä ja violetti)Moderni, skandinaavinen, himmeä/kiiltävä
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi