Tiilikaton maalaus

Katon huoltomaalauksen sudenkuopat ja parhaat käytännöt

Mitkä ovat katon huoltomaalauksen yleisimmät virheet? Entä miten ne voi välttää? Työt sujuvat laadukkaasti ja ripeästi, kun tekee taustatyöt kunnolla, pitää huolen omasta osaamisestaan eikä lähde soitellen sotaan.

Sudenkuoppa 1: Väärät tai vanhentuneet uskomukset

Suurin osa ammattilaisista elää mukana maailman muutoksissa, ja heidän osaamisensa on ajan tasalla niin tuotteissa kuin menetelmissä. Mutta sitten on se pieni joukko, joka uskoo, että se, mitä käytettiin 10–20 vuotta sitten, on edelleen maailman paras ratkaisu.

Ennen muinoin oli esimerkiksi tapana käyttää öljypohjaisia alkydimaaleja. Niiden kiilto ja väri hiipuvat huomattavasti moderneja vesiohenteisia maaleja nopeammin. Vesiohenteisella maalilla tehty katto näyttää viiden vuoden kuluttua kuin juuri tehdyltä, mutta samassa ajassa perinteinen öljypohjainen maali on jo menettänyt kiiltoa ja väriä.

Myös kattomateriaalit ovat kehittyneet. Vanhan kansan maalari voi muistaa, kuinka 1970–1980-luvuilla Panssarimaalia sai vetää suoraan sinkkikatolle. Niistä ajoista sinkin koostumusta on muutettu, esimerkiksi lyijy on ympäristösyistä korvattu alumiinilla. Uudet tuotteet tarttuvat hyvin sinkkiin, mutta se edellyttää useimmiten erillisen tartuntapohjamaalauksen – niin uusi kuin vanha kattokin.

Uusien tuotteiden puolesta puhuu sekin, että ilmasto ja sen myötä kattojen kokema rasitus on muuttunut. Kosteiden päivien määrä talvikaudella on noussut. Aikanaan lokakuusta helmikuuhun oli enimmäkseen pakkasta ja lunta, nykyisin tarjolla on vettä ja loskaa. Varsinkin kosteus, joka sulaa ja jäätyy vuorotellen, laittaa kattomateriaalit koville.

 

Sudenkuoppa 2: Huoltomaalaukset laiminlyödään

Otetaan esimerkiksi betonitiilikate, jonka elinkaari tavarantoimittajien mukaan on noin 30 vuotta. Yleinen huoltomaalausväli katteille MaalausRYLin mukaan 5–10 vuotta. Jos rakennuksen tai kiinteistön omistaja herää 25 vuoden kohdalla, että jotain tarttis tehdä, se on jo liian myöhäistä. 

Siinä vaiheessa pakkasrapauma on niin paha, että kattoa joutuu jynssäämään ja pesemään urakalla, jotta lujan alustan saa kaivettua esiin. Katon lujuus kuitenkin kärsii pakkasrapautumasta, eikä se välttämättä kestä enää maalarin painoa. Näin uuden katon hankinta tulee vastaan ennen aikojaan.

Lue lisää: Näin pidennät katon elinkaarta – yleisimmät kattotyypit ja niiden huoltaminen

 

Sudenkuoppa 3: Kiire ja huolimattomuus 

Hosuminen ja hätiköinti ovat laadun vihollisia. Homma voi mennä pieleen monessa kohtaa: Onko pesutulos riittävän hyvä? Onko selvitetty oikea tuote ja oikeat menetelmät? Ehtiikö aamukosteus haihtua saumoista ennen maalausta? Onko kuivumisaika riittävä?

Kattotöissä on tunnettava tuotteet ja menetelmät etuperin ja takaperin. Esimerkiksi lämpötilan vaihtelujen vaikutus on suurempi kuin seinissä. On tärkeää tietää, mikä sopii ja mikä ei sovi eri kattomateriaaleille. 

Suomeen kesään mahtuu niin sateisia kuin lämpimiä päiviä. Siksi olosuhteiden kanssa pitää olla tarkkana, ja käytännössä on maalattava silloin, kun olosuhteet ovat kohdallaan. Sateisina kesinä sellaiset päivät voivat olla kortilla. Kosteus on haastava asia: aamukaste aiheuttaa tartuntamurheita, iltakaste tekee värivaurion. Myös lämpötilan kanssa on oltava tarkkana: helteisenä päivänä tumman katon lämpötila nousee herkästi yli 40 asteen.

Kun on ajoissa liikkeellä, säästää itsensä monelta murheelta. Silloin maalaukset voi suunnitella ja tehdä järkevästi. Laadukas työ tulee halvemmaksi kuin puolivillainen hutilointi, koska silloin ei tule reklamaatioita eikä samoja töitä tarvitse tehdä useaan kertaan.

Lue lisää: Vertailu: Hyvin hoidettu vs huonosti hoidettu katto

Tiilikaton maalaus

Vastalääke 1: Tee taustatyöt kunnolla

Ota aina selvää, millainen katto on ja miten sitä on käsitelty. Esimerkiksi sinkitty katto voi olla sellainen, että sitä ei ole tarkoitettu maalattavaksi, eikä maali tartu siihen. Tarkista myös katon kunto ja mikä maalausjärjestelmä toimii sen kanssa.

Sen sijaan vaikkapa tiilikaton huoltomaalaukseen soveltuu vesiohenteinen Kilpi Tiilikattomaali, joka suojelee kattoa rankoiltakin sääolosuhteilta.

Muista siis aina tarkistaa katon kunnon lisäksi myös se, mikä maalausjärjestelmä toimii sen kanssa.

 

Vastalääke 2: Pidä itsesi ajan tasalla

Huolehdi omasta tietotaidostasi. Euro vai opiskelu? Työkiireet ja oman osaamisen kehittäminen kilpailevat käytettävissä olevasta ajasta. Pienessä yrityksessä yksi koulutuspäivä voi olla iso investointi, mutta se maksaa itsensä varmasti takaisin. Koulutuksissa myös tutustuu kollegoihin, joilta voi kysyä tarvittaessa neuvoa. 

Tikkurila tarjoaa koulutuksia ja neuvontaa ammattilaisille. Monelle maali- tai rautakaupan myyjä on tärkeä tietolähde, sillä tämän kanssa asioidaan säännöllisesti. Suuret yritykset järjestävät itse koulutuksiaan työntekijöilleen ja konsultoivat tarvittaessa maalivalmistajia.

 

Vastalääke 3: Kokemus auttaa kiireessä

Nopea toiminta on joskus tarpeellista tai jopa välttämätöntä. Kokemus auttaa välttämään turhia riskejä. Kun tuntee tuotteet, tietää, voiko katolle levittää luvan kanssa kolme kerrosta maalia saman päivän aikana.

Ammattilaisille suunnatut tuotteet, kuten sinkityille peltikatoille tarkoitetut Tikkurilan Temaclad SC 50 ja Panssari Pro Akvaroof, nopeuttavat huomattavasti työtä.

 

Lue lisää Tikkurilan ratkaisuista vesikatteille

on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi