Tuki- ja osaamiskeskus Eskoon toimitilat Seinäjoella

Kestävää pintaa kodikkaissa sävyissä

Sosiaalihuoltoa ja vammaispalveluja tarjoavan Tuki- ja osaamiskeskus Eskoon uudet tilat Seinäjoella valmistuivat vuonna 2019.
Rakennuskokonaisuuden rohkeissa väreissä hehkuvat ulkoverhouspaneelit syntyivät Tikkurilan ja Junnikkalan yhteistyönä.

Kahden pohjalaismaakunnan alueella 31 kunnan asukkaita palveleva Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä rakennutti erityistä tukea tarvitseville ihmisille uudet tilat, joihin sijoittuu tehostettua palveluasumista ja asiantuntijapalveluja. Keväällä 2019 valmistuneisiin tiloihin kuuluu lisäksi talouden ja hallinnon kokonaisuus sekä liikunta- ja terapiatiloja.

Tuki- ja osaamiskeskus Eskoon asiantuntijapalvelut, kahvila, ravintola, neuvottelutilat sekä hallinto- ja kehittämispalvelut sijoittuvat mustaan rakennukseen. Asunnot puolestaan sijaitsevat punaisissa ja sinisissä kotiryhmissä, joissa on kussakin 4–5 noin 25 m2:n asuntoa. Palveluyksiköissä on yhteensä 37 asuntoa kahdessa kerroksessa. Väreillä on painoarvoa etenkin asukkaiden kannalta: eriväriset rakennukset helpottavat alueen hahmottamista ja luovat alueelle kodinomaisen tunnelman.

– Meille tärkeää oli luonnonläheinen värimaailma sekä kuultava, lämmin sävytys, joka ei peitä puun luonnollista kauneutta. Myös yksilöllisyys ja kodinomaisuus olivat merkittäviä lähtökohtia suunnittelussa: kun on kyse erityisasumisesta, eri värit auttavat asukkaita hahmottamaan oman asuntonsa sijaintia rakennuskokonaisuudessa. Kehitysvammapuolen toimijana tavoitteemme on tarjota lämminhenkinen ja kodinomainen asumisympäristö, jossa on paljon värikästä pintaa ja mahdollisimman vähän laitosmaisuutta, kertoo kohteen rakennuttamisesta vastannut Eskoon kiinteistöpäällikkö Timo Hakala.

Värikkäät toimitilarakennukset Seinäjoella

Kuultava käsittely tuo puun parhaat puolet esiin

Rakennuksen julkisivujen määrittelyistä vastasi Arkkitehdit Siistonen Oy. Pääurakoitsija YIT Suomi Oy tilasi ulkoverhouspaneelit Hartman Raudalta, jolle ne tulivat Junnikkala Oy:stä. Junnikkalan Kalajoen sahalla Eskoon Tuki- ja osaamiskeskuksen ulkoverhouspaneelit käsiteltiin Tikkurilan Pinja Color Plus -yhdistelmällä, joka mahdollistaa kaksi kertaa pidemmän huoltovälin tavanomaisiin kuullotteisiin nähden. Pinja Color Plus suojaa puuta kosteudelta ja vähentää siten tehokkaasti puun halkeilua. Lisäksi uudet Super Color -pigmentit kestävät erinomaisesti auringonvaloa, mikä auttaa etenkin tummia sävyjä säilymään näyttävänä vuodesta toiseen.

– Kohde on mielenkiintoinen juuri värien puolesta: pinnoista löytyy eri sävyistä sinistä ja punaista, ja kuultavuus tulee esiin hieman eri tavalla jokaisessa sävyssä. Lisäksi pintakäsittely-yhdistelmän kestävyys on keskeinen etu: Pinja Color Plussalla huoltomaalausväli on jopa 10 vuotta, eli puolet pidempi kuin perinteisillä ohutkalvoisilla kuullotteilla, toteaa Tikkurilan puuteollisuusmaalien Pohjois-Suomen avainasiakaspäällikkö Joni Repo.

Laadukkaat ulkoverhouspaneelit syntyvät ammattiylpeydellä ja yhteistyöllä

Kalajoella ja Oulaisissa toimiva Junnikkala Oy on vuonna 1960 perustettu perheyritys, joka käyttää tuotannossaan 100-prosenttisesti kotimaista, korkealaatuista puuraaka-ainetta. Junnikkalan tuotantolaitoksilta valmistuu vuosittain 350 000 kuutiota sahatavaraa.

Tuki- ja osaamiskeskus Eskoon kaltaiset, suuren kokoluokan tilaukset alkavat Junnikkalassa sahauksen suunnittelusta, jolloin lasketaan puutavaran menekki ja katsotaan, millaisia sahatavaradimensioita tarvitaan profiilien höyläystä varten.

– Vaikka kohteessa verhouksen loppudimensio ei ollut tavanomaisin, pystyimme oman sahauksen kautta vastaamaan joustavasti haasteellisiin raaka-ainevaatimuksiin. Eskoon kohteessa haluttiin, että raaka-aine olisi sydänvapaasti sahattua. Tällöin valmiissa lopputuotteessa ei ruskeaa sydänjuovaa esiinny lainkaan ja tämä seikka edesauttaa tasaisen lopputuloksen syntymistä, kertoo Kalajoen toimipisteessä jatkojalostuksesta vastaava työnjohtaja Tuomas Ahola.

Junnikkalan työnjohtaja ja Tikkurilan avainasiakaspäällikkö
Kuvassa vasemmalla Junnikkalan jatkojalostuksesta vastaava työnjohtaja Tuomas Ahola ja oikealla Tikkurilan avainasiakaspäällikkö Joni Repo.
Eskoon toimitilat oranssi rakennus

Kun sahatavara saadaan kuivaamosta paketoinnin kautta jalostukseen, se höylätään oikeaan profiiliin ja siirretään pintakäsittelyyn. Junnikkalassa on käytössä kaksi pintakäsittelylinjaa, joissa pintakäsittelyaineen levityksessä käytetään vakuumimaalaustekniikkaa. Vakuumikoneen jälkeen maalatut tuotteet siirtyvät kuivaukseen ja tämän jälkeen paketointikoneelle. Valmiit ulkoverhouspaneelit suojataan, sidotaan, merkitään ja toimitetaan lähetysvarastoon odottamaan kuljetusta työmaalle.

"Tässä kohteessa käytettyyn käsittely-yhdistelmään kuuluu kolme erillistä pintakäsittelykertaa, eli laudat kiertävät kolmesti linjaston läpi. Ensimmäisellä kierroksella ajetaan laudan ympäri levitettävä pohjuste, sitten pohjaväri ja lopuksi pintaväri. Pohjusteessa on muun muassa homesuojaa, joka parantaa laudan säilyvyyttä ja auttaa sitä kestämään luontaista sykliä, jossa kosteutta vuorotellen sitoutuu puuhun ja haihtuu siitä pois. Kuultavilla pintakäsittelyaineilla käsiteltävissä tuotteissa väritön pohjuste myös tasoittaa pohja- ja pintavärin imeytymisessä muodostuvia sävyeroja, jotka johtuvat puumateriaalin luontaisesta huokoisuuden vaihtelusta", Ahola toteaa.

Toimintaa ohjaavat sertifioidut laatujärjestelmät

Kotimainen, PEFC-sertifioiduista metsistä kestävästi tuotettu puuraaka-aine on Junnikkalalle sydämen asia. Puu tulee Junnikkalalle lähialueilta Pohjanmaalta, sertifioiduista metsistä noin 150 kilometrin säteellä Kalajoen toimipisteestä. Ekologisuuden ohella tärkeitä arvoja ovat myös tuotantotehokkuus sekä sertifioitujen laatujärjestelmien mukainen toiminta mm. työntekijöiden työhyvinvointiin ja työturvallisuuteen panostamalla.

Korkeat vaatimukset koskevat myös yhteistyökumppaneita.

– Pintakäsittelytuotteissa tuotteiden valmistusta ohjaavat CE-merkinnän asettamat vaatimukset, tasalaatuisuus ja kestävyys, mikä on erityisen tärkeää meidän ilmasto-olosuhteissamme. Ympäristösyistä käytämme pintakäsittelylinjoilla ainoastaan vesiohenteisia tuotteita, joita Tikkurilalta löytyy erinomainen valikoima, Ahola toteaa.

Laatustandardien ja vastuullisuuskriteerien ohella oma merkityksensä on myös estetiikalla.

– Sertifikaattipuolella tuijotetaan lukuja ja mittareita, mutta loppukäyttäjälle eniten merkitsee tuotteen ulkonäkö. Ja tottahan meillekin on tärkeää, että tuote on sen näköinen, että kehtaa omakseen tunnustaa
Tuomas Ahola, Junnikkalan jatkojalostuksesta vastaava työnjohtaja

Haluatko kuulla lisää tuotteistamme ja ratkaisuistamme? Tikkurilan asiantuntijat ovat aina käytettävissäsi ja auttavat oikean tuotteen tai ratkaisun löytämisessä.

Haluatko kuulla lisää ratkaisuistamme?
Ota yhteyttä asiantuntijaamme
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi