Tikkurilan kirkko

Tikkurilan kirkon rimakaton palosuojakäsittely korostaa puun kauneutta

Lopen Rakennuspuu käsitteli Tikkurilan Fontefire WF Clear -palosuojalakalla kuusirimarakenteet Tikkurilan uuden kirkon sisäkattoihin.

Tikkurilan uusi kirkko sijaitsee näkyvällä paikalla kirjaimellisesti keskellä kylää. Vastapäätä on Vantaan kaupungintalo ja vain parin minuutin kävelyn päässä on Tikkurilan asema. Tammikuussa 2021 käyttöön vihitty kirkko on Tikkurilan seurakunnan ja Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan kotikirkko ja uusi kohtauspaikka kaupunkilaisille.

Rakennuksen näkyvin ja näyttävin osa on kirkon kolminaisuuteen viittaava kulma, jonka huippu nousee 20 metrin korkeuteen. Tässä sijaitsee toiminnan sydän, kirkkosali. Salin seinät ja lattia ovat betonia. Vastapainona betonille alakatto on puuta. Kuusirimoista valmistetut kattoelementit nousevat suippomaista tilaa pitkin ylös huippuun asti. Kaikki rimat on käsitelty Tikkurilan Fontefire WF Clear -palosuojalakalla.

Tikkurila church

Korkein mahdollinen paloluokitus

Palosuojauksen teki Lopen Rakennuspuu, joka on sertifioitu toimija palosuoja-aineiden käsittelyssä. Käsittelyt tehdään Lopen Vojakkalan tuotantotiloissa.

"Palosuojakäsittely vaaditaan usein tällaisiin julkisiin kohteisiin, joissa on suuri palokuorma ja paljon ihmisiä samassa tilassa. Käsittely hidastaa palon roihahtamista", sanoo Lopen rakennuspuun myyntipäällikkö Pasi Tschokkinen.

Fontefire WF Clear -palosuojalakan paloluokitus on puumateriaalille korkein mahdollinen. Altistuessaan kuumuudelle lakkapinta paisuu ja vaahtoaa, jolloin se muodostaa eristekerroksen, joka hidastaa puun lämpötilan nousua. Tuote on suunniteltu teolliseen levitykseen ja se ruiskutetaan puun pinnalle valvotuissa olosuhteissa.

Tschokkinen on tyytyväinen Tikkurilan tarjoamiin palveluihin ennen käsittelyn aloittamista.

Tikkurilan kirkon sisäkaton rimoitus.
Tikkurilan järjestämän koekäsittelyn ansiosta pystyimme varmistamaan tuotteen toimivuuden tuotantolinjalla. Aina kun tuotannossa käytetään uusia pintakäsittelytuotteita, on tärkeä päästä testaamaan, että ne toimivat hyvin ja soveltuvat käyttötarkoitukseen.
Pasi Tschokkinen, myyntipäällikkö, Lopen rakennuspuu

Saumaton yhteistyö suunnittelusta ja materiaalinvalmistuksesta pintakäsittelyyn saakka

Suunnittelun näkökulmasta palosuojatuote piti valita sen mukaan, ettei se muuttaisi kirkon alakattoihin tulevien puurakenteiden pintaa.

Kun palokonsultti ilmoitti, että kohteeseen vaaditaan palosuojakäsittely, aloimme selvittää sopivinta tuotetta. Valintaan vaikutti monta kriteeriä. Tuotteella piti olla riittävät testaukset ja dokumentaatio rakennusvalvontaan, käsittelijän tuli olla sertifioitu toimija ja lopputuloksen tuli korostaa puun luonnollista kauneutta.
Iida Hedberg, projektiarkkitehti, Arkkitehtitoimisto Oopea
Tikkurilan kirkon sisätila.

Fontefire WF Clear oli niin paloluokituksen kuin visuaalisuuden puolesta paras ratkaisu. Tuote korostaa vaaleiden puulajien luonnollista ulkonäköä, ja läpikuultavan valkoinen värisävy myötäilee puunsyitä.

"Saimme Tikkurilalta vastauksia ja käsittelymalleja nopealla aikataululla. Olin tyytyväinen saamaani palveluun", Hedberg kiittelee.

Kattoelementit valmisti varkautelainen Taskisen Puu. Rimojen materiaalina oli säteen suuntaan sahattu kuusi.

"Sädesahattu kuusi on ollut suosittu materiaali kirkoissa. Arkkitehtitoimisto valitsi tämän myös Tikkurilan kirkkoon. Puun käyttö julkisessa rakentamisessa on kasvanut viime vuosina, ja samalla ovat kasvaneet rakennustuotteiden paloturvallisuusvaatimukset. Me toimitimme rimat Lopen Rakennuspuulle, jolla oli oikeanlaiset välineet palosuojakäsitelyyn", sanoo Taskisen Puun Matti Taskinen.

Tikkurilan kirkon portaikko sisätiloissa.

Tuotetuki ja toimitusvarmuus helpottavat tuotteiden valintaa

Rimarakenteiden lisäksi myös kirkon muiden sisätilojen maalauksessa on käytetty Tikkurilan tuotteita. Sisämaalauksiin on käytetty Nova- ja Luja -rakennusmaaleja.

Kohteen urakoitsija Lujatalon työpäällikkö Tomi Varonen pitää yhteistyötä Tikkurilan kanssa hyvin toimivana.

 "Yhteistyö kirkkohankkeessa on sujunut totutusti ilman ongelmia. Itselläni on teollisuusmaalaustausta, ja olen tehnyt yhteistyötä Tikkurilan kanssa viime vuosituhannelta saakka. Oma pitkäaikainen tyytyväisyyteni tuotetuesta, toimitusvarmuudesta sekä takuuasioiden hoitamisesta helpottaa Tikkurilan tuotteiden valintaa kohteisiin", Varonen sanoo.

Haluatko kuulla lisää ratkaisuistamme puupintojen teolliseen käsittelyyn? Tikkurilan asiantuntijat ovat käytettävissäsi ja auttavat oikean tuotteen tai ratkaisun löytämisessä.
Ota yhteyttä asiantuntijaamme
on lisätty muistilistalle.
on poistettu muistilistalta.
fi